Reprezentace

Budeme chtít na naši práci navázat a ještě ji posunout výš, hlásí Jiří Mašík.

V polovině února se poprvé sejde také nově vznikající tým reprezentace mužů na další mistrovství. Hráči se představí na zimním stadionu ve Svitavách, kde je kromě tréninků čeká také utkání s reprezentací U23. Nejen o tom, ale i nominaci a dalších zajímavostech se rozpovídal hlavní trenér Jiří Mašík.

Jsou tu další hráči, kteří si svými výkony říkají o nominaci

Pane Mašíku, v polovině února vás čeká úvodní reprezentační kemp nově se tvořícího týmu mužů na mistrovství světa, které se uskuteční příští rok ve Švýcarsku. Jaké máte očekávání od nového období příprav na další vrcholnou akci?

Je to začátek nového cyklu a chceme navázat na úspěch z Kanady. Tým se zase nějak změní, jsou tu další hráči, kteří si svými výkony říkají o nominaci, ale cíl zůstává stejný. Nejen výsledkově, ale i herním projevem a věcmi okolo. Sport i hokejbal jde stále rychle dopředu a budeme chtít od hráčů maximální připravenost a přístup. Myslím, že by bylo dobré, kdyby se naše semifinále s USA a finále s Kanadou promítla třeba na hokejbalových stránkách. Nevím kolik hráčů v ČR to vidělo, ale byla by to motivace a ukázka, kde je mezinárodní hokejbal. V jaké rychlosti a s jakým nasazením se to hraje a jak se hráči musí obětovat pro tým. A my budeme chtít na naši práci navázat a ještě ji posunout výš.

Mezi nominovanými hráči na první sraz je hodně nováčků, někteří zkušení hráči naopak chybí. Jak se tvořila nominace?

Ano, je tam několik nováčků. Do MS je rok a půl a chtěli jsme dát prostor dalším hráčům, kteří nás svými výkony oslovili v Extralize. A to ještě máme několik kluků v U23, kteří si o šanci v A-týmu říkají. Ty budeme řešit až po jejich MS v Liberci. Brankářskou trojici jsme třeba museli řešit celou novou, protože kluci, co byli v Kanadě, z různých důvodů nechytali v podzimní části. Na druhou stranu všichni tři nominovaní kluci dlouhodobě chytají Extraligu a podávají dobré výkony. Věříme, že obstojí. Mezi hráči jsou také nová jména, chceme vidět, jak se poperou s větším hřištěm a ve větší rychlosti. Někdy je to pro hráče problém. Boduje v Extralize, ale jakmile se přejde na velké hřiště, tak najednou mu chybí těch pár metrů, aby se prosadil nebo dostal do šance. Nominovali jsme i Tomáše Šmerhu, který sice hraje hokej, ale dlouhodobě i hokejbal kdykoli má možnost. Pravděpodobně bude na jaře hrát Extraligu a je to hráč s výborným přechodem jeden na jednoho a dokáže zachovat chladnou hlavu v zakončení. Má chuť se o nominaci poprat.

Nejsou pozvaní hráči Kert Parku a Plzně. Ve stejném termínu bude probíhat také Pilsen Challenge, kde se představí oba týmy. Předpokládal jste, že by se omluvili, nebo proč tam některá jména z těchto mužstev nejsou?

Komunikovali jsme s trenéry Kert Parku i Plzně a domluvili jsme se, že jim v tomto případě vyhovíme. Mají mezinárodní turnaj, který termínově koliduje. Navíc popravdě třeba většinu hráčů Kertu, kteří byli v Kanadě, bychom nebrali, v téhle fázi chceme dát prostor novým klukům. V hokejbalových halách je velký přetlak, protože všechny mládežnické reprezentace se připravují na Liberec. I termínově je to složité poskládat tím, že se začíná koncem února a ještě tam bude jedno kolo Českého poháru.


Chceme nové hráče seznámit s naším systémem

Kemp je na programu na zimním stadionu ve Svitavách. Co bude jeho náplní?

Ve Svitavách jsme byli v prosinci s U23 a když pominu malinko složitější podmínky kvůli zimě, tak tam je výhoda právě v tom velkém hřišti. Ubytování a jídlo blízko haly a i velmi ochotný a vstřícný personál haly, který nám vyšel ve všem vstříc. V pátek i v sobotu absolvujeme tři tréninkové jednotky a v sobotu se od 17 h střetneme s U23. Chceme nové hráče seznámit s naším systémem a věcmi, co po nich budeme vyžadovat. Stále budeme pracovat na zakončení, to se nám na MS potom osvědčilo. A budeme i hrát mezi sebou.

Hráči už budou mít v tu dobu přípravu pro jarní část skoro u konce. Co od nich očekáváte? S čím by měli na kemp přijít?

Myslím, že všichni vědí, že musí přijet výborně fyzicky připraveni. Nejen aby zvládli celou zátěž, ale aby dokázali hrát na nejvyšší úrovni co se týká rychlosti a tvrdosti. V půlce února můžeme malinko přivřít oči v nerozehranosti a nějaké nepřesnosti, ale určitě ne v nasazení nebo nepřipravenosti. Ale popravdě to už jsou úplné výjimky a naprostá většina kluků přijede dobře připravena. I proto jsme vydali nominaci brzy, aby měli čas si přidávat v tréninku (úsměv).

Světový šampionát se bude konat za rok a půl, a tak je pro přípravy a složení konečného týmu ještě čas. Máte už přesto představu, jak budou soustředění postupně směřována a jak se bude tvořit tým?

Plán na celý cyklus samozřejmě máme. Můžou tam nastat nějaké změny, protože se jedná v červnu o mezinárodním turnaji ve Švýcarsku, což by byla skvělá herní prověrka. Snad se to podaří realizovat. A pak dále pojedeme dle plánů. Doufáme, že hodně kluků nám svými výkony zamotá hlavu a my budeme mít těžkou volbu koho na soustředění a do závěrečné nominace vybrat. Chceme připravit tým, který bude dobře reprezentovat Českou republiku nejen na hřišti.


V této krásné nové hale - Lonza aréně se uskuteční v roce 2024 mistrovství světa mužů a žen. Zdroj fotky: Lonza arena.