CROSSDOCK Extraliga

Kladno prohrálo i druhý zápas čtvrtfinále. Svítkov má druhý bod

V neděli čekal na Kladno druhý pokus a možnost srovnat čtvrtfinálovou sérii na 1:1. Utkání nakonec rozhodlo prodloužení a vítězem se opět stal pardubický mančaft. Příští víkend tak mohou Hvězdy slavit postup do semifinále.

Neděle 21. dubna 2024

HBC Kladno – HBC Svítkov Stars Pardubice 4:5 PP (1:1, 3:1, 0:2 - 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Král (Kastner, Jirotka), 23. Patera (Král), 26. Markytán (Král, Dědič), 28. Špaček (Soukup) – 14. Malý (O. Matýs), 18. Bureš (O. Matýs, Bláha), 33. O. Matýs (Hrabica), 43. Bureš (Kohoutek, Bláha) 55. Hudec (Kaštánek).

Střely: 39:27, vyloučení: 6:7, přesilovky: 6:4, využití: 2:2, oslabení: 0:0, diváků: 153.

Kladno chtělo odčinit sobotní nezdar a ve druhém střetnutí udělat radost sobě a fanouškům ve své aréně, kam si jich opět našlo cestu několik. Do sestavy se jim vrátil po zranění Milan Schnaubelt a také „staronová“ posila, profesionální hokejista Adam Kubík, který ještě v sobotu hrál za českou reprezentaci v Rakousku v rámci přípravy na MS. Kladenskou svatyni dnes střežil Jan Jirotka, na druhé straně chytal opět Lukáš Novotný. Začátek probíhal podle představ a Rysové si vypracovali několik střeleckých příležitostí. Na první branku se čekalo až do 10. minuty. Kladno hrálo přesilovku a úspěšným zakončovatelem byl Zdeněk Král. Bojovnost a pressing se hostům vyplatil a odměnou jim bylo vyrovnání na 1:1, zásluhou Matyáše Malého. Více se už v 1. třetině nezměnilo a do šaten se odcházelo za nerozhodného stavu.

V úvodu 2. části dostali hosté přesilovku a dokázali jí proměnit. Tomáš Bureš po otočce před brankovištěm úspěšně překonal brankáře Honzu Jirotku a bylo to 1:2. Kladnu nezbývalo, než zapnout na vyšší rychlost a odměnou se jim stalo vyrovnání na v přesilovce. Mezi další střelce se zapsal Lukáš Patera. Domácí udržovali vysoké tempo a vzápětí šli do vedení, kdy Jaromír Markytán napřáhl od modré a prostřelil Lukáše Novotného. Ze strany Kladna to nebylo vše a za necelé dvě minuty navýšil skóre na 4:2 Martin Špaček.

Ve 3.třetině nezbývalo Hvězdám ze Svítkova nic jiného, než přidat na vyšší rychlostní stupeň a krátce po přestávce snížil Ondřej Matýs na 4:3. O chvíli později se mohl stav změnit znovu. Dva kladenští hráči šli sami na bránu, ale zakončit se nezdařilo. Kladenské hokejbalisty srážela především disciplína a na trestné lavici se dveře netrhly. Kapitán hostí Tomáš Bureš právě při jedné z přesilovek ke konci vyrovnal na 4:4 a poslal zápas do prodloužení. Už to pomalu vypadalo, že rozhodnou samostatné nájezdy, ale 11 vteřin před koncem po zmatku před brankovištěm Jirotky dorazil míček do sítě Tomáš Hudec a pardubická oslava druhého vítězství mohla začít.

Stav série: 0:2.

Ohlasy trenérů po zápase:

Petr Kopečný (HBC Svítkov Stars Pardubice): V sobotním utkání jsme se těšili na play off a bylo to i vidět. Myslím si, že naší taktikou jsme Kladno zaskočili, i tím našim entuziasmem, že jsme chtěli hrát. To se tam přetavilo a myslím, že Kladno bylo malinko zaskočené. Speciálně Matyáš Bláha se hodně ustřelil, takže to si myslím, že nám extra pomohlo, a také chuť celého týmu vyhrát. Do druhého zápasu jsme vstoupili hodně vlažně. Kluci byli takoví opaření. Nebyl tam ten drive, co byl včera. Navíc samozřejmě Kladno mělo za sebou Milana Schnaubelta a Adama Kubíka, což jim hodně psychicky pomohlo a bylo to na nich vidět. My jsme samozřejmě bojovali, ale do třetí třetiny jsme se vrátili ze včerejším elánem, šli jsme na 2 lajny a nechali jsme tam maximum. Kladno mělo šance a mohlo zápas rozhodnout, ale štěstí se přiklonilo na naši stranu. V prodloužení jsme chtěli být aktivní, nehrát vyloženě zezadu a dopadlo to, jak to dopadlo, takže jsme za to extrémně šťastní.

Slavomír Švancar (HBC Kladno): K sobotnímu zápasu se dá říct jedno - my jsme hráli a Svítkov nás zkušeně trestal z brejků. Nevybavuji si situaci, kterou by neproměnili chladnokrevným zakončením. Myslím si, že vyhráli zaslouženě, byť v určitých fází zápasu jsme je přehrávali, ale nebylo nám to nic platné. Nedělní zápas se dá zhodnotit frází, že štěstí přeje připraveným, My jsme bohužel vedli 4:2, hráli jsme na jednu bránu. Máme tam situace, kdy jdeme dva na gólmana a takové věci, které prostě musí skončit v bráně a my je neproměníme. Pak dostaneme přesilovky a místo, abychom si s nimi pomohli, neproměníme je, byť tam jsou situace, které sehrajeme dobře. Brankář Svítkova chytil formu a my nejsme schopni šance proměnit. Samo o sobě dvě minuty do konce a my darujeme Svítkovu přesilovku za hloupé řeči. V prodloužení jsme nehráli špatně, akorát si myslím, že rozhodující situaci předcházel faul na našeho hráče. Rozhodčí to vedli přísně, tak tohle se trošku vybočovalo z metru. Nepískli to, ale přesto jsme tu situaci mohli dohrát. Nicméně nechat dorážet hráče do prázdné branky je taky pochybení.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
21 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
21 42:130 9