Extraliga juniorů

V předkole k překvapení nedošlo. Všichni čtyři favorité postupují po dvou vyhraných zápasech

Známe poslední účastníky letošního čtvrtfinále! Všem favoritům na postup stačily pouhé 2 zápasy. Nejjistější výkon předvedly Pardubice, naopak mistrovská Elba proti Prachaticím hazardovala. Další kolo začíná už ve středu a nabízí čtveřici atraktivních klání, mimo jiné reprízu předloňského finále.

Předkolo

Brno první zápas dostalo až do prodloužení, Svítkov nakonec potvrdil roli favorita

Minulou středu propukly boje o zbylá místa ve čtvrtfinále juniorské Extraligy. Vyrovnanou bitvu svedl Svítkov s Brnem. Domácí si postupně vybudovali dostatečný náskok, který dirigoval Matys s Drbalem. Buldokům se vydařila třetí třetina a ve 40. minutě došlo k vyrovnání. Po prodloužení se z prvního bodu radoval díky brance Havlíka favorizovaný Svítkov. Trenér Hlavsa přesto příliš spokojen nebyl. „V zápase jsme vedli již 4:1 a zbytečnými chybami jsme pustili soupeře zpět do hry. Je potřeba se na zápas soustředit po celých 45 minut,“ shrnul své pocity po těsném vítězství vítkovský lodivod.

Druhé kolo bylo na programu v sobotu. Série se přesunula do Brna, kde domácího prostředí rychle využil Navrátil. Za Svítkov bleskově odpověděl Kantor a do šaten se tak poprvé šlo za nerozhodného stavu. Vstup do druhého dějství se vydařil lépe hostům, když vedení zařídil hrdina prvního utkání Havlík. Následně přidal ještě asistenci na Králův gól a nasměroval svůj tým k postupu. Úvod třetí třetiny přinesl branku naopak Brnu, ale Forštův zásah byl tím posledním tahem Buldoků ve vyřazovacích bojích. Naproti tomu Svítkov přidal ještě 2 góly a zkušeně si pohlídal postup. Ve čtvrtfinále se Svítkov utká s druhým Berounem. Trenér Hlavsa hodnotil druhé utkání o poznání lépe: "Náš výkon byl o třídu chytřejší a po zásluze jsme si došli pro postup do čtvrtfinále. Byli jsme klidní a nedělali mnoho chyb v defenzívě. Škoda neproměněných šancí. Tým chválím za poctivý výkon. Ve čtvrtfinále vyzveme Kelty z Berouna, kde se teprve začne hrát pořádný hokejbal.“

Plzeň první zkoušku zvládla a zahraje si proti Hostivaři, katem Rakovníku se stal Pavlíček

Plzeň byla proti Rakovníku jasným favoritem, přesto hosté bojovali statečně. Pátý tým skupiny A ve své domácí hale nastoupil ve středu sestavě plné kvalitních jmen, ale na gól v první třetině to nestačilo. Domácí se dočkali až ve druhém dějství, kdy Nistora překonali hned třikrát. Postupně se radoval Popp, Štulc a Matoušek. Rakovník odpověděl gólově až v závěru zápasu zásluhou Křivánka. Další snížení ale hosté nepředvedli, naopak ve vlastní početní výhodě inkasovali na konečných 4:1. Tečku za prvním postupovým bodem udělal nejproduktivnější hráč základní části Pavlíček.

V Rakovníku v sobotu otvíral skóre právě Matěj Pavlíček z přesilové hry, ve druhé třetině však domácí skóre nečekaně otočili. Po gólech Drnce a Kaňky musela dotahovat hostující Plzeň. I v tomto případě pomohla přesilová hra, kterou využil znovu Pavlíček. Rakovník mohl ve třetí třetině favorita zaskočit, ale více gólů už nepřidal. Pavlíček završil hattrick a poslal svůj tým do dalšího kola. Plzeňský ostrostřelec navíc pečetil výhru 2:4 v poslední vteřině do prázdné brány. Nyní čeká Mečouny středeční výjezd do Hostivaře, kde v repríze předloňského finále zabojují o postup do semifinále.


Alfa dala zapomenout na trápení v nadstavbě, Hodonínu nasázela ve dvou zápasech 12 gólů

Pardubice se na jaře trápily a po šestém místě v nadstavbě si v předkole potřebovaly spravit chuť na nevyzpytatelném Hodonínu. Ani na domácí půdě Alfa nezačala nejlépe a už po necelých dvou minutách prohrávala přičiněním Žádníka. Ke konci třetiny však vyrovnal Kupka a od druhého dějství dále už Hodonín šance Pardubic neohrozil. Postupně hosté inkasovali dalších 6 branek a podlehli vysoko 7:1. Kupka zapsal ještě 3 body a dovedl svůj tým k prvnímu důležitému bodu. Závěr zápasu ještě ozdobil dvěma góly z přesilové hry Kašpar.

Hodonín otevíral skóre i v odvetě na domácí půdě, tentokrát navíc během první třetiny udržel čisté konto. O vedoucí branku se při vlastním oslabení postaral Jánoš. Během druhé třetiny hosté otočili skóre, když se nejprve prosadil taktéž v oslabení Kupka, a následně navázal Štach. Domácí chtěli v závěru zápasu favorita ještě potrápit, ale Kamaryt s Kupkou to dalšími dvěma trefami zarazili. Z přesilové hry pak sice snížil Šupa, ale do prázdné brány postup Pardubic zpečetil Snížek. Vítězství 2:5 poslalo Alfu do čtvrtfinále, kde se utká s Kladnem.

Ústí první bod vybojovalo až v prodloužení, ve druhém zápase už Prachatice vzdorovaly méně

Svou cestu vyřazovacími boji zahájil i obhájce titulu z Ústí nad Labem, když na domácím hřišti znovu přivítal Prachatice. V nepříliš atraktivním utkání gól nepadl a rozhodnout muselo až prodloužení. Hazard favorizované Elby s výsledkem nakonec radost hostujícím Horalům nepřinesl. Ani ne po minutě hry v prodloužení rozhodl Kurty a zajistil svému týmu první postupový bod.

V sobotu si v Prachaticích počínalo Ústí o poznání lépe a už během první třetiny si vytvořilo třígólový náskok. Filip, Kincl a Kocourek společně zařídili úspěšný vstup do zápasu a čtvrtfinále bylo o velký kus blíže. Ve druhé třetině korigoval skóre domácí Novák, ale více Prachatice nepředvedly a Elba už jen upravila výsledek na konečných 1:5. Nejprve přesilovou hru využil Růžička, ve třetí třetině pak dvojzápas uzavřel gólem Javůrek. V dalším kole čeká Elbu velice těžká zkouška v podobě vítěze základní části i následné nadstavby z Heřmanova Městce.