Liga st. žáků

Klademe důraz na hráče, aby dávali do hry všechno, říká trenér Marek Apfelthaler

Novou sezónu rozehrála také Liga starších žáků a v popředí tabulky se drží SK Suchdol nad Lužnicí, který pro velký hokejbal dokázal vychovat nejednoho šikovného hráče. Trenér Marek Apfelthaler starší se rozpovídal o výchově mladých hokejbalistů a o tom, jak hodnotí úspěšný start v úvodu nové sezóny.

Většina kluků chodí trénovat s muži

Pane trenére, váš tým má po dvou zápasech v Lize starších žáků plný počet bodů. Jak zatím sezónu hodnotíte?

Sezóna se zatím teprve rozjíždí, takže je na nějaké hodnocení brzy. Nicméně vstup do ní nám vyšel na jedničku a doufám, že se nám bude dařit i v dalším průběhu.

V obou utkáních jste vstřelili dohromady 24 branek a naopak inkasovali pouze jeden gól. Co je podle vás největší přednost a síla vašeho mužstva?

Oba zápasy se nám podařilo odehrát víceméně v útočném pásmu soupeře, kluci si zahráli ofenzivní hokejbal plný gólů. Předností je určitě síla našich útoků, kterou umí doplnit i obránci. Jako přednost vidím i nasazení a chuť do hry všech hráčů.

Když se podíváme na vaše tréninky, na co se v nich nejvíce zaměřujete?

Vzhledem k tomu, že samostatně jako starší žáci bychom se na trénink těžko scházeli v dostatečném počtu, chodí většina kluků trénovat s muži. V tom vidím i velké pozitivum, protože tyto tréninky jsou intenzivnější a v mnohem větším tempu, což je na hráčích hodně znát.

Marek Apfelthaler se věnuje mládeži v Suchdole nad Lužnicí (vlevo), přičemž má zkušenosti i s 1. Ligou! Autor fotky: Martin Halíř.

Konkurence se v těchto kategoriích každým rokem hodně mění

Když hráč přechází z mladších žáků do kategorie starších, jaké parametry musí splňovat nebo na co konkrétně kladete největší důraz?

Důraz klademe hlavně na to, aby kluci zapadli do kolektivu, dávali do hry všechno a měli chuť se zlepšovat.

Jak vnímáte v Lize konkurenci? A jak je celkově náročné v ní obstát a vydržet?

Jaká bude konkurence, se teprve uvidí, sezóna je na začátku. V těchto kategoriích se to každým rokem hodně mění. Spousta hráčů věkově přechází do vyšší kategorie a noví zase přicházejí. Tým, který hrál minulou sezónu na vrcholu, může vlivem těchto příchodů a odchodů spadnout do spodních pater tabulky, takže jaká bude konkurence, poznáme až po vzájemném poměření sil.

Váš syn Marek byl letos nominován do reprezentace U14 a zahrál si na turnaji tří zemí v Praze. Jaké jste prožíval pocity, když se vaše dítě dostalo do reprezentačního výběru?

Je to krásný pocit, když vidíte syna stát na hřišti v reprezentačním dresu. Střídají se ve vás hrdost a dojetí. Je to určitě sen nejednoho rodiče vidět své dítě hrát mezinárodní zápas, a já jsem moc rád, že se mi to splnilo.