CROSSDOCK Extraliga

Bez nasazení a maximální koncentrace se prostě zápasy v Extralize vyhrávat nedají, říká Tomáš Jiřík

Hokejbalistům Hradce Králové vstup do nové sezóny nevyšel podle představ a zatím se pohybují ve spodních patrech tabulky. Ze dvou odehraných utkání získali stejný počet bodů. Kapitán hradeckého mančaftu Tomáš Jiřík rozebral úvod nového ročníku a pevně věří, že v dalších zápasech už body získají.

V přípravě jsme se hodně zaměřovali na herní cvičení

Tomáši, v nové sezóně máte za sebou dva odehrané zápasy, ze kterých jste vytěžili dva body. Jak se za celým začátkem ohlížíte?

Nebudu lhát, věřil jsem a přál si více bodů. Nicméně to musíme brát tak, jak to je. Oba zápasy nám ukázaly věci, na kterých potřebujeme zapracovat a poučit se z nich. Máme před sebou nějakou práci, ale v týmu panuje skvělá nálada a věřím, že budeme lepší.

Když jste zahajovali letní přípravu, na co jste se nejvíce snažili zaměřit a jaké cíle máte v novém ročníku?

Hodně jsme se zaměřovali na herní cvičení, abychom se co nejvíce herně poznali. Máme v týmu spoustu nových hráčů, takže jsme měli čtyři přípravná utkání plus přípravný turnaj, a to hodnotím velice kladně. Cíle jsme si nějaké řekli, ale ty si nechám pro sebe.

První duel jste odehráli na domácím hřišti proti nováčkovi z Mladé Boleslavi a soupeř vás těsně porazil 4:5. Co vám tento zápas ukázal?

Že bez nasazení a maximální koncentrace se prostě zápasy v Extralize vyhrávat nedají. Na zápas jsme se těšili, ale když se vhodila úvodní bule, úplně jsme odešli a přišlo mi, jako kdybychom se lekli. Posledních pět minut bylo sice dobrých, ale bohužel už to nestačilo a zaslouženě jsme v tom zápase prohráli.

Druhé utkání jste hráli rovněž doma proti Dobřanům a vyhráli 4:3 v prodloužení. Věřili jste si na celkové vítězství za tři body, nebo to nebylo v silách mužstva?

V silách týmu to určitě bylo, ale bohužel dobře rozehraný zápas jsme si nechali během pár minut vyrovnat a dokonce otočit v náš neprospěch. Bojovali jsme až do konce a jsem moc rád, že se nám podařilo vyrovnat a poté v prodloužení vyhrát, protože jsme hráli slušný zápas a body jsme si zasloužili.


Máme mladý tým s velkým potenciálem

Již několik sezón vedete hradecký tým jako kapitán. Jaké jsou naopak silné stránky mužstva? Na čem můžete stavět v dalších zápasech?

Jsem rád, že tuhle důvěru opakovaně dostávám a snažím se ji plnit nejlépe, jak umím. Tým, který se podařilo novému realizačnímu týmu složit, vnímám jako velice nadějný a silný. Máme mladý tým, ale věřím, že můžeme hrát s každým. Ve dvou zápasech jsme prohrávali a vždy jsme se prali o výsledek až do konce. Jednou to vyšlo a jednou těsně ne, takže jako silnou stránku můžu říct, že se za žádných okolností nevzdáváme. Budu ale rád, když ty zápasy budeme zvládat vyhrávat klidnějším způsobem (smích).

Ve vašem mančaftu je dost mladých hráčů. Jak se vám líbí jejich přístup a nasazení ve hře? Plní přesně to, co se od nich požaduje?

Máme opravdu mladý tým s velkým potenciálem. Je jen na nás, jak s tím naložíme. Přístup i nasazení v zápase je vždy dobré, stačí se podívat, kdo u nás dával o víkendu góly. Osobně bych si ještě větší nasazení a lepší přístup představoval v tréninku, ale to musí přijít i od nás starších. Na tom společně zapracujeme.

Nadcházející víkend jedete hrát do Svítkova, který jako jediný doposud v celé soutěži neprohrál. Jaká máte před tímto soubojem očekávání?

Čeká nás další zápas a další šance získat body do tabulky. Během týdne se připravíme a půjdeme do zápasu s čistou hlavou. Věřím v naše schopnosti a budeme se rvát!

Nejvyšší Extraliga má ve východních Čechách poměrně velké zastoupení, kde kromě Hradce a již zmíněného Svítkova hrají také Letohrad a Pardubice. Jaká je mezi vámi rivalita? A bývají to vyhrocené souboje?

Rivalita mezi námi určitě nějaká je. Těch zápasů s Pardubicemi a Letohradem jsem odehrál spousty a vždy je to trochu pikantnější. Nicméně v momentě, kdy se vhodí míček, je jedno, jaký je to soupeř, a v zápase jdete na maximum. Nově máme v týmu hráče, co tyhle zápasy ještě nehráli, tak uvidíme, jak to budou hodnotit oni.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
3 20:9 6
2
HBC Plzeň
3 13:8 6
3
HBC Svítkov Stars...
2 10:7 6
4
HBC Kladno
3 9:6 6
5
HBC Pardubice
3 9:9 6
6
SK Hokejbal Letohrad
2 8:6 3
7
HC Kert Park Praha
1 3:2 3
8
HBC Tygři Mladá...
2 8:13 3
9
HBC Hradec...
2 8:8 2
10
TJ Snack Dobřany
3 6:10 1
11
Elba DDM Ústí nad...
2 6:11 0
12
HbK Karviná
2 6:17 0