2. liga

Druhá liga už je zahájena i na Moravě! Kdo se radoval tentokrát a komu se podařilo navýšit bodové konto?

O uplynulém víkendu se již rozběhla druhá liga ve všech regionech. Zatímco v Čechách se pokračovalo dalšími koly, na území Moravy a Slezska se odehrály první zápasy. K vidění byla opět napínavá utkání nebo vysoká skóre, kdy se počet branek jednoho týmu zastavil až na čísle patnáct.

Další kolo přineslo v jižních Čechách dvě prodloužení a dvě demolice

Celkem pět duelů se odehrálo tento víkend v 2. lize na jihu Čech. Startem kola byl duel Jindřichova Hradce s „céčkem“ Prachatic. Utkání rozhodly vstupy do třetin, které určovaly celý jeho ráz. Nejprve se Prachatice ujaly rychlého vedení 3:0. Přes opakované snížení a odskočení se hosté dočkali vyrovnání až díky mohutnému dvougólovému vstupu do poslední části. Prachatice se ale oklepaly a rozhodly v přesilové hře z hole Romana Valka.

Další napínavý duel se odehrál mezi B týmem Blatné a Zlivem. Diváci se určitě nenudili, když hned během prvních šesti minut padly 3 branky a domácí se ujali vedení 2:1. Druhá třetina byla tou nejklidnější v zápase. Domácí v ní pouze navýšili svůj náskok. Třetí třetina již patřila hostům. Dvěma brankami vyrovnali a poslali zápas do prodloužení. V něm přisoudil bonusový bod domácím Daniel Říha.

Třetí zápas víkendu byl střet béček Pedagogu a Suchdolu, které v sezóně čekaly na první body. Celý zápas se oba týmy přetahovaly o vedení, zejména zásluhou dvou střelců. Jak domácí Dominik Nechvátal, tak suchdolský Ivan Škarda si připsali hattrick. Poté, co všechny třetiny skončily nerozhodným stavem, muselo rozhodnout až prodloužení. Konečnou výhru Suchdolu vystřelil Jan Matoušek. Nutno podotknout, že domácí vytěžili z minima maximum a ukázali svoji produktivitu. Na bod a čtyři góly jim stačilo pouhých 13 střel.

První jednoznačný duel víkendu se odehrál v Písku. Obhájci titulu smetli českobudějovické Vikingy 8:2. Rozhodnout dokázali již v první třetině, kdy se ujali tříbrankového vedení. Poté už jen skóre bobtnalo. Za zmínku stojí zejména šestibodová dvojice Vít Čapek a Miroslav Rychlík.

Poslední zápas kola se odehrál na půdě béčka Prachatic, které vyzvalo Pluhův Žďár. Na rychlý první gól hostujícího Petra Paščenka dokázali ještě domácí odpovědět, ale to bylo první a téměř poslední, na co se zmohli. Ve zbytku zápasu se jen síť Horalů plnila míčky. Zejména prvně jmenovaný Paščenko řádil a přidal další tři branky. Domácí dokázali pouze korigovat na konečných 2:6.


Elba DDM B těsně prohrála, Berani drží čelo tabulky

Jediný sobotní zápas se odehrál mezi Berany a Dandy Malým Březnem. Jako první se dostali do vedení domácí, za které se do černého trefil Martin Patzelt. Na něj navázali v prostřední části Ondřej Tuček s Karlem Pavlíčkem a Berani vedli už o tři branky. Hosté se poprvé prosadili dvaadvacet vteřin před druhou sirénou, zkraje třetí patnáctiminutovky skórovali podruhé a dostali se na dostřel. Domácí ale brzy opět odskočili. V závěru navíc potrestali hru bez brankáře a zvítězili 5:2.

Rozdílem jedné branky skončilo utkání mezi Litoměřicemi a Elbou DDM B. Za domácí rychle skóroval Marek Stibal, ale následně se za hosty prosadil Dominik Javůrek a v přesilové hře poslal svůj tým do vedení Štěpán Moucha. Poté se však slova opět ujaly Litoměřice. Hattrick Marka Stibala znamenal dvoubrankový náskok domácích. Za Elbu DDM se jednadvacet sekund před koncem prosadil Tomáš Kapusta, na vyrovnání už ale hostům čas nezbyl.

Jediným celkem, který zvítězil na hostující půdě, bylo Dubí, které se představilo v Kadani. Důležitou roli hrály přesilové hry, kterých bylo jedenáct, a celky využily čtyři z nich. Kadaň se dostala dvakrát do vedení, ale ani to jí nestačilo. Také Dubí totiž využilo dvě početní výhody, navíc přidalo další dvě branky a připsalo si tři body do tabulky.

V neděli odpoledne hostili Ještěři Chomutov a svého soupeře nešetřili. I když hosté šli jako první do vedení, následovala branková spoušť domácích. Ti dali postupně pět gólů, hned tři z nich v přesilové hře. Podruhé se za hosty prosadil Jakub Varga, ale poslední slovo měli opět domácí, kteří uzavřeli skóre na konečných 6:2.


KOVO na vlně šlape na záda stoprocentní Třebízi

První kola 2. ligy ve středních Čechách se musela obejít bez pražského KOVO B, které začalo své zápasové manko dohánět dvojzápasem o víkendu. Nejprve na svém hřišti přivítalo „béčko“ Keltů a následně odehrálo venkovní zápas na hřišti Rapidu Hrdlořezy. Svou stoprocentní bilanci začali hráči pražského výběru plnit pěkně od podlahy, když hned v první třetině proti Berounu nasázeli 4 branky a de facto určili osud celého utkání. Tříbodový večer si do statistik zapsal Patrik Číž a branka Matěje Drobníka jen kosmeticky upravila skóre na 5:0.

O den později nabralo utkání na obrátkách ještě rychleji. Pouhých 16 sekund stačilo Václavu Hochmanovi, aby poslal KOVO do vedení. Rychlý kontr Hrdlořez v podobě rány Václava Šimona srovnal stav, ale už v čase 01:52 byl opět jednobrankový náskok na straně KOVO. Do konce první třetiny zvládly Hrdlořezy podruhé vyrovnat, a tak se hlavní zápletka odehrála až ve druhé periodě, kde KOVO třemi brankami překlopilo zápas na svou stranu. V závěru utkání ještě šestý gól svého týmu vstřelil Matěj Kupf a KOVO se tak mohlo radovat z šestibodového víkendu.

Zahanbit se nenechal ani Defekt Třebíz, který v souboji s Rakovníkem zvládl vyrovnanou a vyhrocenou koncovku zápasu. Ještě 8 minut před koncem vedl Rakovník 3:1, poté si ale nedokázal pohlídat Patrika Nováka, který v rozmezí 50 sekund vyrovnal stav zápasu na 3:3. A aby toho nebylo málo, závěrečný direkt zasadil svému soupeři Jakub Bednár a završil tak otočku Třebíze, která i nadále neztratila ani bod.

V utkání Mladé Boleslavi „B“ a Kladna „B“ padlo celkem 9 branek, v základní hrací době po čtyřech na obou stranách. Na straně domácích si 3 kanadské body ke svému jménu zapsal Tomáš Lhota, na druhém břehu zase dvěma góly zazářil Daniel Patera. Ne úplně početné Kladno dokázalo se svým soupeřem držet krok po celý zápas, v prodloužení ale bonusový bod pro Boleslav vystřelil David Horáček.


Chlumec stále neporažen, naopak první body pro Ježky, Hradec a Prachovice

Po vydatných deštích se opět představila 2. liga - Čechy východ v maximálním herním složení. Sobota nám nabídla dvě klání, z nichž první se odehrálo pod Karlovou Korunou na chlumeckém asfaltu. Chlumec potvrdil sílu, kterou hrozí při každém domácím utkání, a rezerva HBC opouštěla tamní hřiště nejen bez bodu, ale i bez vstřeleného gólu. Úvodní třetina ještě gól nepřinesla. Nicméně ve druhé třetině si chlumečtí gólově podmanili zápas. Hned zkraje se prosadil Michal Erben. Netrvalo dlouho, než skóre navýšil Pavel Malý a potvrdil tak svou roli nejlepšího střelce na východě Čech. Do konce prostřední části utkání zbývalo ještě spoustu času, a tak klid na duši přidal domácím znovu Michal Erben. Hráč s číslem 93 opět těžil ze spolupráce s Antonínem Kralovičem. Tento gól uzavřel prostřední dějství. Ve třetí třetině už jen kosmeticky upravil skóre Štěpán Horák. Konečný výsledek tak vyzněl lépe pro domácí poměrem 4:0.

Pořádné drama nabídlo utkání na břehu Svitavy. Zde přivítali domácí Sršni hostující Ježky a hrálo se o to, kdo bodne víckrát. Svitavy ukázaly svou bojovnost a společně s Ježky se postaraly o divácky atraktivní duel. Vedení se přelévalo z jedné strany na druhou, ale bod navíc si nakonec odvezli hosté. Skóre otevřel poměrně brzy Miroslav Kloupar a poslal domácí do vedení. Hostům byla nabídnuta přesilová hra, a čtyři vteřiny po jejím skončení dokázal využít dozvuky přesilovky Jan Čapka. Na stranu Ježků překlopil vedení dvě minuty před koncem první periody Filip Lebduška. Skvělé vstupy do třetin opět potvrdili Sršni. O vyrovnání se postaral Vojtěch Karlík na 2:2. Vyrovnaný stav netrval dlouho a opět hosty posunul blíže k bodům Čapka. Ke konci prostřední části se skóre otočilo, když se v rychlém sledu trefili Karlík a Mifek. V poslední části se Ježci hnali za vyrovnáním. Tížený gól vstřelil Petr Blažek a šlo se do prodloužení 4:4. To se hrálo jen patnáct vteřin, než se k míčku dostalo duo Kopriva, Novelinka a druhý jmenovaný dokázal překonat Ondřeje Hocha 4:5 pp.

V neděli se hrálo na horké půdě Prachovic, kam zavítala se svou družinou rezerva extraligového Letohradu. Zápas byl velmi vyrovnaný, o čemž svědčí i stejný poměr střel na branku 26:26. Potřebný gól navrch se podařilo vsítit domácímu celku, a tak zůstaly všechny tři body v Prachovicích, které si zároveň připsaly první tři body do tabulky. V páté minutě se blýskli hosté poté, co vstřelil branku Jaromír Protzner. Vedení nevydrželo dlouho a ještě do konce první třetiny vyrovnal Radek Bureš. Zkraje druhého dějství se prosadili Kunc a Menšík, a rázem vše hovořilo ve prospěch domácích 3:1. Ani ne o dvacet sekund později si spolupráci Protzner, Lux prohodili a druhý jmenovaný se postaral o bleskové snížení. Netrvalo dlouho a domácí umlčel čtrnáctiletý Max Fišer. Svým prvním gólem mezi dospělými se postaral o vyrovnání. Závěrečná třetina už nabídla jen jedinou branku. O to pikantnější byl fakt, že se jednalo o branku vítěznou, tu obstaral Lukáš Hubáček 4:3.

Poslední zápas kola svedly celky, které jsou od sebe vzdálené jen pár minut cesty autem. Rezervu Hradce Králové přivítal Svítkov Stars B. Tato bitva poznala svého vítěze až po samostatných nájezdech. V těch předvedli lepší dovednosti hráči z Hradce Králové. V utkání se blýskl třemi body (1+2) Benjamin Řehák a aby toho nebylo málo, stejný hráč se postaral i o rozhodující nájezd. První třetina našla jen jednoho střelce, kterým se stal Petr Novotný z Hradce. Lepší podívanou však nabídla třetina druhá, v ní padly hned tři branky. Nejprve se o vyrovnání postaral Ondřej Král. Za stavu 1:1 se hrálo až do 25. minuty, kdy našli dvě volná místa ve svítkovské obraně Matěj Kulhánek a následně Benjamin Řehák. Ti dva se společně postarali o dvoubrankový náskok do třetí třetiny. Tento celkem pohodlný polštář nevydržel, ba naopak do něj udělal díru v čase 34:06 Filip Brož a definitivně ho roztrhal necelé dvě minuty před koncem domácí Miroslav Spáčil. Jelikož prodloužení nám rozuzlení zápletky nepřineslo, přišly na řadu samostatné nájezdy. První sérii zvládl proměnit hradecký Kašpar. Na to našel odpověď domácí Ventura, jenže poté se míčku chopil znovu Řehák a potvrdil svůj povedený výkon 3:4 ss.


Buldoci dominovali, tři zápas měly těsné výsledky

O uplynulém víkendu bylo na programu třetí kolo západočeské 2. ligy. Jediný sobotní duel vyzněl lépe pro domácí Taurus, který v Precol Aréně zdolal tým z Blovic. Plzeňský celek si tak připsal první bodový zisk v probíhající sezóně.

V nedělní poledne začalo utkání na stříbrském stadionu, kde domácí Buldoci deklasovali Blovice poměrem 15:0. Blovičtí tak neuspěli ani potřetí. Hattrickem a pěti kanadskými body se blýskl Bárta, čistá konta si připsali oba gólmani – Růžička i čtrnáctiletý Kopet.

Druhý blovický tým přivítal na svém hřišti plzeňské Balwany a nakonec slavil těsné vítězství, o kterém rozhodl ve druhé třetině. Blovický Inter se touto výhrou vyšvihl na druhé místo průběžné tabulky.

Jeden ze zajímavých duelů kola se odehrál v Horní Bříze, kam dorazil aktuální mistr. Hosté domácí jasně přestříleli, o vítězství však rozhodli až devět minut před koncem utkání. Domácí se prosadili jen jednou, a tak jsou Mečouni i nadále stoprocentní.

V Třemošné se představil celek Taurusu, který v utkání zaměstnal domácího gólmana pouze osmkrát. Přesto skončilo úvodní dějství nerozhodně. O zisku tří bodů rozhodl Tatran ve druhé periodě, kdy soupeři odskočil o dvě branky. O tři přesné zásahy se postaral sedmnáctiletý Kucharski.

Šlágrem kola bylo podvečerní klání dobřanského B-týmu proti plzeňským Liticím. Extraligová rezerva hosty zasypala více než čtyřiceti střelami, hostující Košňar však předvedl skvělý výkon a byl základním kamenem litického úspěchu. Hosté totiž vyrovnaný duel rozhodli necelých pět minut před koncem a domácí již nenašli odpověď.


Flyers vyhráli derby, Hodonín smetl Bulldogs

Také na jihu Moravy začal nový ročník 2. ligy. Vše odstartovalo regionální derby mezi HBC Flyers Jihlava a JVSK Slzou Okříšky. Po vyrovnaných dvou třetinách dokázali Flyers naklonit štěstí na svoji stranu, když hostující Okříšky srazili třemi přesnými zásahy. Zápas navíc ve druhé polovině hodně ovlivnilo zranění lídra Okříšek Davida Fialy. Za domácí byl pak hodně vidět útočník Vladimír Port (1+2). Na druhé straně se v brankovišti představila nová posila Lukáš Čára, bývalá dlouholetá jednička konkurenčního SK Jihlava.

Do nového ročníku pak vlétl jako uragán velký favorit na celkové prvenství, HBC Hodonín, který na domácím hřišti doslova smetl rezervu Bulldogs vysoko 12:1. Zajímavostí byl návrat veterána Tomáše Zetochy, který po loňském play-off ukončil kariéru, ale do nového ročníku tento zkušený obránce nastoupil a hned se pod výhru podepsal čtyřmi kanadskými body (2+2). Hned pět kanadských bodů pak zaznamenal junior Sebastian Jánoš (4+1). Buldoci mohli myslet i na lepší výsledek, ale nedokázali být produktivní při svých početních výhodách a v obraně si proti Hodonínu počínali málo důrazně.

Už příští víkend zasáhne do programu všech klubů 1. kolo Českého poháru, ve kterém budou v akci také naše týmy. SK Jihlava vyzve HBC Hradec Králové 1988 "B", HBC Hodonín míří na TJ Sršni Svitavy, JVSK Slza Okříšky doma přivítá HBC Kometu Poličku a SK Sudoměřice hostí HBK Bulldogs Brno.


Po povodních zpátky do boje

2. liga regionu Morava-Sever měla začít již v neděli 15. září. Byl to však právě tento region, který postihly přívalové vlny a deště možná nejvíce. Již po týdnu však byly všechny týmy připraveny nastoupit ke svým zápasům a odehrály 1. kolo nové sezóny.

Několikanásobný mistr ligy, Jaselská Opava, vyzval na úvod Havířov. Přestože Warriors již optické kvalitativní rozdíly ve hře postupem času mažou, Opava v tomto utkání jednoznačně využila svých zkušeností. Již v polovině utkání vedla o 4 branky a z půdy Havířova si nakonec odvezla vítězství 6:0. Nulu vychytal brankář David Okruhlica, bodově nejpovedenější dopoledne zažili Jonáš Grufík a Ondřej Volný se 3 kanadskými body.

Karvinské béčko do zápasu nasadilo hned několik členů A-týmu. Velmi tvrdé utkání, které přineslo spoustu vyloučení na obou stranách, bylo překvapivě až do 28. minuty bezbrankové. Právě v tomto momentu se totiž Poruba dostala do vedení. Tím, jako by se roztrhl pomyslný pytel s brankami, a závěrečná třetina přinesla hned 7 branek! Po závěrečném hvizdu se nakonec mohla radovat z vítězství 7:1 hostující Poruba.

Třetím odehraným utkáním kola byl duel mezi Vsetínem a nováčkem soutěže z Olomouce. Za tu nastupují povětšinou hráči, kteří se dříve mihli v lize v dresu Přerova. Také toto utkání dlouho branku nepřineslo. Po bezbrankové 1. třetině však začaly hody i na Vsetíně. Po 2. periodě totiž svítil na tabuli stav 5:0! Přestože Olomouc na svém kontě nulu neponechala, před svým zkušenějším sokem se musela sklonit. Konečný stav – 8:3 pro Vsetín.