1. liga

Šestibodový víkend posunul Hostivař ze dna tabulky na osmou příčku

Tři týmy vybojovaly ve dvou víkendových kolech 1. ČNHbL plný počet bodů. Hostivař díky tomu poskočila ze spodních pater tabulky mezi mužstva hrající o play off.

Mostecká rezerva bodově dotáhla dosud vedoucí Nové Strašecí a pražští Ďáblové vedoucí dvojici úspěšně doplnili na poněkud unikající špičce tabulky. Vůbec se nedařilo Třemošné a pardubické Alfě, přes dobré výkony dál zůstává bez výhry Svítkov.

Sobota – 7.kolo

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - SK Ďáblové Praha 3:4 (1:2,1:0,1:2)

Poslední celek tabulky předvedl doma proti favoritům z Prahy sympatický výkon. Na body to však nestačilo, po vyrovnaném průběhu byli šťastnější hosté. „Ale výhru jsme doslova vydřeli. Svítkov hrál velmi dobře a rozhodně si nezaslouží být poslední,“ složil soupeři poklonu trenér pražských Ďáblů Michal Teplý. Hosté těsně vyhráli první třetinu, ale Stars v druhé části srovnali krok. Rozhodlo přesnější zakončení v podání hostů, kteří v závěru strhli opět vedení na svou stranu. „Bylo to ale velmi těžké. Hráli jsme na dvě lajny a docházely nám síly. Nakonec to bylo o štěstí,“ připustil Teplý.

Střely: 26:33, vyloučení: 6:3, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC Alfa Pardubice - HBC Hostivař 2:4 (1:1,1:2,0:1)

Povedený výjezd na východ Čech mají za sebou hráči Hostivaře. Proti pardubické Alfě se jim podařilo z třinácti střel proměnit čtyři a v souboji dvou nováčků zaslouženě zvítězit. Pardubice zklamaly hlavně v koncovce. „Z utkání s Alfou mám dobrý pocit. Poměr střel sice jasně hraje ve prospěch domácích, nicméně myslím, že čas strávený v útoku by vyzníval trochu jinak,“ hodnotil kouč Hostivaře Marek Brož. Rozhodující náskok hosté vybojovali v prostřední části. Alfě nepomohlo přiostření hry, a dvakrát inkasovala. Po druhém gólu Pardubice ve 23. minutě vystřídaly brankáře a 43 vteřin před koncem druhé části se ještě dostaly na dostřel. Ve třetí třetině ale Hostivař přidala pojistku, když se prosadila dokonce v oslabení. „Zápas jsme zvládli podle představ a ve třetí třetině si vedení pohlídali,“ dodal trenér hostů.

Střely: 30:13, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:1

HBC Pento Most B - HC Jestřábi Přelouč 2:0 (1:0,1:0,0:0)

Taktickým soubojem obran bylo utkání Přelouče v Mostě. Domácí trpělivě dobývali branku Jestřábů a obraný val nakonec dvakrát prolomili. Sami pak uhlídali čisté konto. „Hosté předváděli velmi dobrý hokejbal, i takticky hráli výborně,“ chválil protivníka trenér Penta Oldřich Obrtlík. Rozhodla pětiminutovka rozdělená první pauzou. Úvodní gól dali domácí ve 13. minutě, ve 3. minutě druhé části pak skórovali podruhé. Výborní brankáři pak už ani na jedné straně nedovolili střelcům stav změnit. A to přesto, že hosté dostali tři minuty před koncem výhodu trestného střílení.

Střely: 25:16, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

SHC Killers Litoměřice - Ježci Heřmanův Městec 2:6 (1:2,1:1,0:3)

Zápas Litoměřic s Heřmanovým Městcem měl jasného vítěze, výsledek byl ale pro domácí krutý. Ježci je ztrestali v poslední třetině, kdy využili rychlé vpády do otevřené obrany. Zdravotními problémy oslabení Killers přitom proti favoritovi nehráli vůbec špatně. Hosté šli sice do vedení, ale Litoměřice dokázaly vyrovnat. Tvrdou ránu dostali domácí v poslední vteřině první části, kdy Ježci dokonalým “šatňákem“ opět strhli vedení na svou stranu. Ani to ale Litoměřice nepoložilo a na začátku druhé části ještě jednou zvládly srovnat. Rozhodující byl třetí gól v brance Killers, ten totiž domácí donutil otevřít obranu. Honba za vyrovnáním ve třetí třetině ale vůbec nevyšla. Heřmanův Městec dvakrát udeřil ve vlastním oslabení a pak přidal i šestou branku. Od většího přídělu nakonec Killers uchránil brankář Šembera.

Střely: 23:33, vyloučení: 4:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:2

Jungle Fever Kladno - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 3:4 (1:2,1:1,1:1)

Důležitý zápas tabulkově vyrovnaných soupeřů zvládli lépe hosté z Jindřichova Hradce. Olymp měl v Kladně převahu, díky které si vypracoval dvoubrankový náskok. Domácí ještě v první části stihli snížit, jenže Jihočeši opět odpověděli. „Byli jsme jednoznačně lepší,“ říkal trenér Hradce Jaroslav Matějka. Jenže pak přišel rychlý úder. Na přelomu druhé a třetí třetiny Jungle vystrčili růžky, dvakrát využili chyby v obraně soupeře a srovnali. „Vzadu máme problémy. Naštěstí jsme na konci domácí opět zatlačili a dvě minuty před koncem rozhodli,“ dodal Matějka.

Střely: 18:34, vyloučení: 7:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:0

HBC Nové Strašecí - TJ Tatran Třemošná 6:3 (2:0,1:1,3:2)

Třemošná přijela do Nového Strašecí oslabená a i proto začala pasivně. Domácí byli lepší a už ve 3. minutě to potvrdili gólově. O tři minuty později využil Lev špatného postavení hostujícího brankáře Hrdličky a zvýšil na 2:0. Tatran se dostal do hry ve 20. minutě, kdy vyloučení Pechance trestal Balíček. Dvoubrankový náskok vrátil Novému Strašecí Roman Novák, který dorazil přesilovkovou ránu Malého. Začátek třetí třetiny vyšel hostům, kteří snížili na 2:3. Pak ale nastoupili opět Středočeši a jejich dvě branky v rychlém sledu definitivně rozhodly. Tři minuty před koncem pak domácí Lukáš Lev dokončil hattrick. Třemošná už stihla jen kosmeticky korigovat.

Střely: 37:17, vyloučení: 5:9, využití přesilovek: 2:1, oslabení: 0:0

Neděle – 8.kolo

TJ Paramo Svítkov Stars Pardubice - HBC Hostivař 4:5 (0:1,2:2,2:2)

Domácí Svítkov i v druhém víkendovém zápase sahal po bodech. Smůlu ale neprotrhl a opět o gól prohrál. Zápasu přecházel hustý déšť a kluzký povrch hráčům ztěžoval kombinaci. Do vedení šli hosté z Prahy, kteří v druhé části náskok ještě navýšili. Ale hráči Stars ukazovali, že se rozhodně nechtějí smířit s posledním místem tabulky. „Vypracovali jsme si slušný náskok, ale trestuhodně jsme ho promrhali,“ věděl dobře trenér Hostivaře Marek Brož. Svítkov soupeře přestřílel, ale hosté nakonec šťastně těsnou výhru uhájili. „Domácí si určitě zasloužili bodovat, my jsme tentokrát byli ti šťastnější,“ přiznal lodivod hostů. Hostivař má i díky šťastné výhře ve Svítkově za sebou víkend bez ztráty bodu, díky němuž se posunula na osmou příčku průběžné tabulky.

Střely: 31:21, vyloučení: 4:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

HBC Alfa Pardubice - SK Ďáblové Praha 3:5 (0:2,1:2,2:1)

Alfa se v neděli snažila odčinit sobotní porážku s Hostivaří, ani zlepšený výkon ale na body nestačil. Všechny tři opět putovaly do Prahy, tentokrát si je odvezli Ďáblové. Hostům vyšel úvod zápasu. Na dva góly ve své síti Pardubice nenašly odpověď a tak Pražané udeřili potřetí. A hosté dokázali gólově reagovat i na snížení Alfy, což bylo nejspíš rozhodující. Ve třetí třetině se domácí pokusili zatlačit a náskok Ďáblů stáhli, na výraznější zdramatizování zápasu to už ale nestačilo.

Střely: 20:25, vyloučení: 6:6, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 0:0

HBC Pento Most B - Ježci Heřmanův Městec 2:0 (1:0,1:0,0:0)

Rezerva mosteckého Penta udržela domácí neporazitelnost i proti Ježkům z Heřmanova Městce. Ty sice v mostecké hala hnala za góly početná výprava fanoušků, gólů se ale dočkali jen domácí příznivci. „Hrálo se ve výborné atmosféře. Měli jsme oslabenou sestavu, mámě několik zraněných, navíc někteří hráči hráli za áčko a další za juniory, takže jsme v body moc nevěřili. Nakonec jsme ale disciplinovaným výkonem dokázali zvítězit,“ řekl k zápasu spokojený mostecký trenér Oldřich Obrtlík. Pento dalo první gól už v 5. minutě v oslabení, což hráčům dodalo sebevědomí. Výborně opět zachytal domácí brankář Soukup, který pokryl všechny šance Ježků. „Nečekali jsme, že budeme hrát o špičku, průběžným druhým místem v tabulce jsem mile překvapen,“ dodal Obrtlík.

Střely: 27:17, vyloučení: 5:5, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 1:0

SHC Killers Litoměřice - HC Jestřábi Přelouč 1:2 ss (0:0,0:1,1:0)

Hodně těžkou práci měli v neděli v Litoměřicích favorité z Přelouče, kteří k dvojutkání vyrazili jen s devíti hráči do pole. A nakonec byli rádi za dva body. Domácí v první části ustáli dvě oslabení a do šaten se šlo za bezbrankového stavu. Jestřábi po klasické situaci nedáš – dostaneš otevřeli skóre v druhé části. Litoměřice nedokázaly proměnit několik šancí, ale vyrovnání se nakonec dočkaly. Postarala se o něj stejná formace, která byla u inkasovaného gólu - třetí řada Litoměřic, ve které zkušenějšího Hlavsu doplnili dorostenci. Bod pro Killers zajistil mladý Pechan při svém prvním startu v seniorské kategorii. Litoměřický Brabec měl na hokejce i tříbodovou trefu, ale vyloženou šanci zahodil. Rozdílový bod nakonec brali Jestřábi, kteří v rozstřelu proměnili všechny tři nájezdy.

Střely: 28:31, vyloučení: 2:2, využití přesilovek: 0:0, oslabení: 0:0

Jungle Fever Kladno - TJ Tatran Třemošná 7:2 (4:1,2:1,1:0)

Kladno přichystalo Západočechům druhou tvrdou porážku ve dvou dnech. Oslabení hosté opět nezvládli úvod a po první třetině bylo prakticky rozhodnuto. Jungle Fever pak v prostřední části navýšili náskok už na 6:2. a Tatran, který dokázal skórovat jen při přesilovkách, už nenašel sílu na odpověď.

Střely: 36:28, vyloučení: 9:7, využití přesilovek: 2:2, oslabení: 0:0

HBC Nové Strašecí - TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 6:5 ss (3:1,1:3,1:1)

Bodovou ztrátu zaznamenal v sedmém kole i vedoucí celek soutěže z Nového Strašecí. V zápase, který rozhodovala samostatná střílení, jim bod uloupil jindřichohradecký Olymp. Důležitou roli měly v zápase přesilovky, domácí proměnili dvě, hosté tři. „Troufám si říct, že při hře pět na pět jsme byli lepší a byli jsme v tlaku, bohužel nás zatím nepodrží gólmani a děláme zbytečné chyby v obraně,“ zhodnotil výkon svého týmu trenér Olympu Jaroslav Matějka. Nové Strašecí si v první třetině vybojovalo náskok. Dva góly během 23 vteřin znamenaly vedení 2:0. Vedoucí muž kanadského bodování soutěže Marek Hembera pak snížil, ale Průša úspěšným blafákem ještě před přestávkou odpověděl. Prostřední část zase patřila hostům. „Ve druhé třetině jsme polevili, začali kupit chyby a nechali se vylučovat. Toho dobře kombinující soupeř využil,“ popsal další průběh kouč domácích Jiří Veselý. Olymp během necelých tří minut třemi slepenými góly otočil. Zpět do hry dostal domácí v přesilovce Porcal. V poslední třetině každý z týmů využil po jedné početní výhodě a o rozdílový bod se tak hrálo až v nájezdech. Střelec se našel až v šesté sérii, byl jím domácí bek Kuna.

Střely: 33:27, vyloučení: 7:7, využití přesilovek: 2:3, oslabení: 0:0

Kontumace – 6.kolo

Ligová komise rozhodla o kontumaci neodehraného utkání 1.ČNHbL č.2033 Olymp Jindřichův Hradec - Killers Liměřice. V neděli 4. října hosté na jih Čech nedorazili, všechny body tak zůstaly Olympu.

HBC Olymp Jindřichův Hradec - SHC Killers Litoměřice 5:0 kontumačně

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Nové Strašecí
0 0:0 0
2
HBC Prachatice
0 0:0 0
3
SK Kelti 2008
0 0:0 0
4
SK Pedagog České...
0 0:0 0
5
SK Suchdol nad...
0 0:0 0
6
TJ Blatná Datels
0 0:0 0
7
TJ KOVO Praha
0 0:0 0
8
Vlčí smečka...
0 0:0 0