1. liga

Podzimní část České národní ligy ovládlo Kovo

Česká národní hokejbalová liga měla na podzim jasného lídra. Pražské Kovo vedlo od začátku, v jednu chvíli i o osm bodů. Nakonec na čele tabulky přezimuje se tříbodovým náskokem na druhé Nové Strašecí. Za tím se s dalším odstupem pomalu rýsují i další účastníci osmičlenného play off.

Od třetího do sedmého místa je to sice hodně vyrovnané, ale devátá Jungle Fever ztrácí na osmou Přelouč už pět bodů. Na rozdíl od svých největších soupeřů ale bude hrát ve všech sedmi jarních kolech. Poslední dvě místa v jedenáctičlenné soutěži patří Litoměřicím a Svítkovu. Oba celky zatím získaly šest bodů.

Kovo Praha (1. místo, 33 bodů). Pražané vládli tabulce od začátku sezony, přestože do ní vstoupili s pozměněným kádrem. „Přes léto jsme výrazně omladili a máme poměrně úzký kádr, takže na podzim jsme si to chtěli hlavně vyzkoušet. Nakonec jsme na tom lépe, než jsme čekali, cílem totiž bylo pohybovat se do čtvrtého místa,“ vrátil se k začátku soutěže trenér Kova Tomáš Jadrníček.

„Soutěž se ale bude rozhodovat úplně jinde, než v základní části,“ nepřeceňoval však pozici lídra.

Silnou zbraní byl podle kouče jakýsi vnitřní klid, který v týmu panuje. „Když se potom dostaneme do stejné šance jako soupeř, jsme klidnější při zakončení a to leckdy rozhoduje. V mančaftu je pohoda, věří, že zápas vyhraje,“ byl kouč spokojený s atmosférou v týmu.

Mezi jeho opory patřil Tomáš Ruda, který je v Praze na střídavý start z Hradce Králové. „Kdykoli za nás nastoupil, tak tým zvedl. A hodně nahoru šel také Kovařík, ten je tahounem mužstva,“ našel Jadrníček dvě výrazné osobnosti týmu.

V minulé sezoně skončilo Kovo třetí, v té současné by chtělo o něco výš. „Naším cílem je finále, pak se uvidí. K favoritům řadím Nové Strašecí, Třemošnou, která má hodně zkušený tým, neskutečně nahoru šli Ďáblové. Daleko by mohli dojít i Ježci, na jejich hřišti se totiž těžko vítězí, černým koněm pro mě zůstávají kladenští Jungle Fever, kvalitou kádru určitě patří výš,“ uzavřel trenér vítěze podzimní části.

HBC Nové Strašecí (2. místo, 30 bodů). Finalista minulé sezony opět patří k nejlepším týmům soutěže. „Splnili jsem cíl hrát ve vrchních patrech tabulky. Ale nepřeceňujeme to, jaro bude těžké, ze sedmi zápasů hrajeme pětkrát venku. Budeme se chtít udržet co nejvýš a vytvořit si co nejlepší výchozí pozici pro play off,“ plánoval kouč „Bubáků“ Jiří Veselý.

Doma sice Novostrašečtí ztratili osm bodů, venku ale jen jeden ve Svítkově. „Venku se nám dařilo hodně, důležité bylo poslední utkání v Jindřichově Hradci, tam jsme s body až moc nepočítali. Pokazili jsme však právě zápasy se Svítkovem,“ bilancoval trenér.

„Spoléháme na srdíčko, bojovnost a dobré individuality. Vyzdvihovat některého z hráčů by bylo nespravedlivé,“ prozradil recept na úspěšný podzim. Navázat by na něj chtěl druhý tým tabulky i v jarní části. „Vzhledem k losu, kdy nás čekají například zápasy v Mostě a Heřmanově Městci, bude asi těžké udržet se tam, kde jsme. V minulé sezoně jsme však byli druzí, nechci před mužstvo klást nižší cíle. Takže postup do finále a pokusit se i celou soutěž vyhrát,“ stanovil náročný úkol trenér Nového Strašecí.

Na případný postup do extraligy zatím myslet nechce. „Na to asi nemáme dostatečný kádr. Sice jsme se o tom bavili, není to však otázkou této sezony. Pokud by se povedlo první ligu vyhrát, tak baráž zkusíme a pak by se vidělo,“ dodal Jiří Veselý.

Ďáblové Praha (3. místo, 26 bodů). Pražané sice v minulé sezoně z první ligy sestoupili, v létě ale získali práva na první ligu od kladenského béčka a patří k příjemným překvapením soutěže. „S umístěním jsme samozřejmě spokojeni, ale bodů mohlo být o něco víc. Hlavně na začátku jsme jich několik ztratili zbytečnými remízami,“ našel přece jen minus kouč ďáblů Michal Teplý.

Pražský tým je stejně jako v minulé sezoně hodně mladý. „Věřím, že na jaře, pokud se podaří tým doplnit o dva kvalitní hráče, tak to bude ještě lepší,“ plánoval.

Ďáblové se opírali hlavně o výkony mladého gólmana Jiřího Žežulíka. „Brankář vždycky dělá tým a on tou klíčovou postavou byl. O ostatních hráčích bych nerad mluvil, zasloužili by si to skoro všichni. Máme dvě kvalitní lajny, které tým táhnou,“ nechtěl Teplý jmenovat další jednotlivce.

Tatran Třemošná (4. místo, 24 bodů). Západočeský tým zatím úplně neplní pověst jednoho z favoritů soutěže. „Jsme ale celkem spokojeni, přezimujeme v první čtyřce. Play off už nás nejspíš nemine, takže se asi v zimě budeme věnovat tomu, abychom konečně dokázali víc, než se povedlo v předchozích sezonách,“ uvedl trenér Tatranu Zdeněk Vozka.

Třemošná by se totiž ráda podívala do finále. „Kdyby se to povedl, bylo by to super,“ poznamenal její trenér.

Tým se po většinu podzimu pohyboval na pátém šestém místě a na čtvrté místo se posunul až díky závěrečné výhře nad Heřmanovým Městcem. „Potýkají se s tím i jiné mančafty, ale nikdy jsme nebyli kompletní. Každý zápas je tak pro nás jiný a buď to pak vyjde nebo ne,“ vysvětlil podzimní výsledky Vozka.

I přes někdy složitou situaci našel ve svém týmu několik stálic. „Až na jeden zápas podával velmi slušné výkony gólman Kubeš, dařilo se útočníkovi Martinu Holému. Rád bych ocenil také práci Petra Škareckého. Nejen na hřišti, ale i okolo něj,“ dodal třemošenský kouč.

Pento Most B (5. místo, 23 bodů). Mosteckému béčku sice nevyšel úvod soutěže, ale pak šplhalo tabulkovu vzhůru. „Na začátku se na nás podepsal los, kdy jsme hráli většinou venku. Postupně se to lepšilo, můžeme být spokojeni s výkony i přístupem. Hra vypadá úplně jinak než na začátku sezony, ten posun mě hodně těší,“ řekl mostecký kouč Oldřich Obrtlík.

Podzim nakonec Severočeši završili postupem do finále poháru, když vyřadili extraligové Dobřany a Plzeň.

Záloha extraligového áčka by podle Obrtlíka měla být mezistupněm mezi juniorskou soutěží a extraligou. „Měli jsme sice občas problémy s doplňováním juniory, ale chtěli bychom do něj zabudovat co nejvíce mladých hráčů. Aby pak měli snadnější přechod do extraligy,“ pokračoval trenér Penta.

Cílem mosteckého béčka by mělo být čtvrté až páté místo po základní části. „Na to určitě máme. Snad nám ten přístup a dobré výkony z konce podzimu vydrží do jara. Chceme hrát play off, jen v obtížných zápasech mohou totiž hráči získat potřebné zkušenosti,“ dodal kouč Severočchů.

Ježci Heřmanův Městec (6. místo, 23 bodů). Nováček soutěže skončil po podzimu šestý, ale v průběhu podzimu se pohyboval i výše. „Vzhledem k tomu, že jsme nováčkem, je naše umístění úspěch. Ale vzhledem k tomu, jak se to vyvíjelo, je to neúspěch,“ shrnul hodnocení podzimu trenér Ježků Bronislav Stuchlík.

K větší spokojenosti mu chybělo hlavně víc bodů ze zápasů na hřištích soupeřů. Tam totiž jeho tým vyhrál jen dvakrát ze sedmi případů. „Nějaké body jsme asi mohli získat v Novém Strašecí, v Třemošné, určitě jsme mohli uhrát lepší výsledek v Jindřichově Hradci,“ bilancoval Stuchlík.

Na druhou stranu byli ale Ježci jediným týmem, který dokázal zdolat pražské Kovo. A hned dvakrát. Doma po samostatných stříleních, v Praze dokonce za tři body. „To samozřejmě těší, cením si toho. Ztratili šest bodů, z toho pět s námi,“ připomněl výsledky s lídrem tabulky.

Jednou z věcí, které Stuchlíkovi na výkonech týmu vadily, byl nedostatek disciplíny. „Někteří hráči bohužel nedokáží uhlídat své emoce a zbytečně oplácejí. Na tom společně se hrou venku musíme zapracovat,“ pokračoval kouč nováčka.

Heřmanův Městec sází především na starší zkušené hráče. „K oporám patří Radek Pišta, Michal Drenko, hodně pomohl i příchod Jirky Mašíka. Z mladších pak Tomáš Kadaňka, ten bohužel v závěru podzimu laboroval se zraněním. Snad se dá přes zimu dohromady,“ doufal Stuchlík v návrat jednoho z tahounů.

Cílem Ježků je samozřejmě udržet se na pozicích, které zaručí účast v play off, ale myslí i výš. „Pokud bychom se posunuli do první čtyřky, bylo by to super,“ uzavřel kouč Ježků.

Olymp Jindřichův Hradec (7. místo, 21 bodů). Jihočeši se sice od začátku soutěže drželi v osmičce, ale zatím zaostávají za minulou sezonou. „Nemůžeme být spokojeni, neděláme z toho však vědu. Hlavní cíl je play off, teprve tam se uvidí, jak na tom opravdu jsme,“ neztrácel optimismus hrající kouč Olympu Jaroslav Matějka.

Jeho tým se na začátku sezony potýkal s problémy se sestavou. „Měli jsme hodně zraněných, lepili jsme to, jak se dalo. Hlavně se nám nedařilo proti týmům z první čtyřky. Ze šesti zápasů s nimi jsme získali jediný bod, to je špatné,“ pokračoval.

V duelech se silnými celky Jihočechům nepomohlo dokonce ani domácí prostředí. „V těch třech zápasech jsme dali jen tři góly. Sice se naše produktivita pomalu lepší, jenže pouze proti slabším soupeřům. Soutěž je však vyrovnaná, ještě není nic ztraceno,“ dodal Matějka.

Jihočeši totiž na třetí místo ztrácejí pouhých pět bodů.

Jestřábi Přelouč (8. místo, 17 bodů). První osmičku uzavírají Jestřábi z Přelouče. Ti v současné době procházejí generační výměnou. „Od začátku sezony nás pronásledují zranění a přerušení kariéry, chybí nám sedm hráčů, kteří v minulém ročníku nastupovali pravidelně. Rozhodli jsme se proto kádr omladit a snažíme se zabudovat nové hráče. To se nám zatím celkem daří,“ popsal situaci kouč Jestřábů Roman Štefanský.

K úplné spokojenosti mu ale přece jen něco chybí. „Počítal jsem se třiadvaceti body. Určitě jsme měli vyhrát v Jindřichově Hradci a doma s Kovem Praha. Vzhledem k losu, kdy jsme v závěru hráli hodně venku, je ta osmá příčka odpovídající, i když právě ke zmíněným ztrátám to mohlo být i lepší,“ pokračoval trenér semifinalisty minulé sezony.

Cíle pro jaro jsou pro něj jasně dané. „Skoro povinností je pro nás postup do play off. Sice máme pět bodů náskok, ve tříbodovém systému to však nic neznamená. Věřím, že se přes zimu dobře připravíme a ještě ukážeme svoji sílu,“ dodal Štefanský.

Jungle Fever Kladno (9. místo, 12 bodů). Loni patřili jako nováček k příjemným překvapením soutěže, letos ale Kladenští zatím nezáří. „Podzim určitě nemůžeme považovat za vydařený. Na začátku sezony nás hodně pronásledovala zranění a ztratili jsme dost bodů. Ke konci jsme ale začali nabírat dech, možná je pro nás škoda, že přišla pauza,“ hodnotil průběh první části sezony hrající kouč týmu Jaroslav Homola.

Boj o play off však na Kladně nevzdávají. „Odstup je sice velký, ale zbytek sezony určitě nevypustíme. To je jasné. Zkusíme se posílit a ještě zabojovat,“ pokračoval.

„V obraně jsme sice hráli slušně, ale dělali jsme nesmyslné individuální chyby. Útok byl bohužel zklamáním, neproměňovali jsme šance, dali jsme strašně málo gólů,“ vysvětlil Homola další příčiny slabých podzimních výsledků. S šestadvaceti brankami byli totiž Kladenští druhým nejméně skórujícím celkem v soutěži. „Spokojený jsem s oběma gólmany Fajtem i Jirotkou,“ dodal kouč devátého celku tabulky.

Killers Litoměřice (10. místo, 6 bodů). Další nováček soutěže za začátku pokulhával za svými soupeři, nakonec ale díky většímu počtu vstřelených branek přezimuje na předposlední příčce. „Do soutěže jsme nešli s velkými plány, chtěli jsme hlavně nabírat zkušenosti. Samozřejmě, kdybychom měli více bodů, byli bychom radši, zvlášť když v některých utkáních k nim chyběl jen krůček. Bohužel to nevyšlo, nemáme tolik zkušeností jako soupeři, a tak jsme tam, kde jsme,“ uvedl kouč Severočechů Jiří Skřivánek mladší.

Hráčům chvíli trvalo, než si na vyšší soutěž zvykli. „Ze začátku se nám nechtělo příliš běhat, ve druhé lize se hraje trochu jinak, o běhání to tolik není. Už jsme snad ale pochopili, že musíme víc makat a vidíme, že to jde,“ komentoval kouč změnu v přístupu k zápasům.

Litoměřické tak na jaře čeká boj o záchranu. „Doufáme, že se udržíme a příští rok už půjdeme výš. Hrajeme lépe než na začátku soutěže, to se potvrdilo i v posledním zápase s Kovem,“ věří v setrvání v první lize Skřivánek.

Velkou starostí ale zůstává úzký kádr. „Všechny zápasy jsme odehráli prakticky ve dvanácti lidech. K nejlepším patřili Trégr s Chvojkou a Hubený,“ pochválil Skřivánek trojici stálic.

Paramo Svítkov Stars Pardubice (11. místo, 6 bodů). Také v Pardubicích před sezonou došlo k obměně kádru, do týmu přišla celá řada perspektivních hráčů z dorostu. „Někteří mladí hráči ukázali, že jsou velkým přínosem pro tým, bohužel celá řada bývalých dorostenců, na které jsme spoléhali, se nedokázala vyrovnat s kvalitami soutěže a pro ztrátu motivace tým opustili,“ komentoval změny ve Svítkově jeho trenér Martin Komárek.

Na výkonech se negativně podepsala také rekonstrukce hokejbalového areálu. „Museli jsme proto dlouhou dobu trénovat v náhradním prostředí. Na úspěšné dokončení stavby byla navíc upřena i většina pozornosti vedení klubu. Poslední místo v soutěži ale opanujeme s ohledem na naše výkony zcela zaslouženě,“ nevymlouval se Komárek na složitou situaci.

Také v Pardubicích tak bude ve druhé části soutěže hlavním cílem záchrana. „Každý z nás se musí zamyslet nad tím, jaká je úroveň první ligy a co vše jsou hráči ochotni obětovat pro úspěch kolektivu. Pokud zlepšíme přístup k tréninku, klubu samotnému a zapracujeme na komunikaci mezi sebou, nemám o výsledky obavy. V opačném případě bude ale cesta za udržením přetěžká,“ uzavřel východočeský celek jeho kouč.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Nové Strašecí
0 0:0 0
2
HBC Prachatice
0 0:0 0
3
SK Kelti 2008
0 0:0 0
4
SK Pedagog České...
0 0:0 0
5
SK Suchdol nad...
0 0:0 0
6
TJ Blatná Datels
0 0:0 0
7
TJ KOVO Praha
0 0:0 0
8
Vlčí smečka...
0 0:0 0