1. liga

Kovo ztratilo první body

Víkendové dvoukolo České národní hokejbalové ligy přineslo první porážku vedoucího Kova Praha. Lídr soutěže prohrál po samostatných stříleních na hřišti Heřmanova Městce. Nováček soutěže uspěl i v prvním víkendovém duelu, kdy zdolal béčko Mostu a posunul se na třetí příčku.

První bodový zisk zaznamenal tým Jungle Fever Kladno, který vyhrál v Třemošné.

5. kolo

Ježci Heřmanův Městec – Pento Most B 4:2 (1:2, 1:0, 2:0, branky Novotný, Švihlík, Hodr, Kadaňka – Lipert 2). Severočeši vedli už v 8. minutě 2:0, když druhý gól dali ve vlastním oslabení. Domácí ale ještě do přestávky snížili. „Jenže ten gól neměl platit, domácí ho dosáhli nohou,“ podotkl k zásahu Novotného vedoucí mužstva Mostu Václav Pomahač.

Hned na začátku druhé třetiny Ježci vyrovnali, v prostřední části pak svého soupeře zatlačili, ale Most odolával. Opět mu však nevyšel začátek třetí třetiny a domácí šli v její 17. vteřině po gólu Hodra do vedení. „To nás nakoplo,“ podotkl trenér domácích Bronislav Stuchlík.

Severočeši se snažili o vyrovnání, jenže když ho dosáhli, gól nebyl uznán. „Byla to naprosto regulérní branka, ale rozhodčí pískl vysokou hůl,“ stěžoval si Pomahač opět na sudího. „Ve vyrovnaném zápase jsme podali dobrý výkon, ale bohužel bez bodu,“ dodal.

V závěru ještě domácí potvrdili svoje vítězství čtvrtým gólem. „Začali jsme špatně, s pocitem, že se nemůže nic stát. Nakonec jsme ale zápas zvládli a potvrdili, že doma body nerozdáváme,“ shrnul zápas Bronislav Stuchlík.

Tatran Třemošná – Killers Litoměřice 6:3 (0:2, 2:0, 4:1, Holý, Ježek, Pašek, Stráský, Škarecký, Toman – Tomčal, Hubený, Huslica). Také v Třemošné se domácím nepovedl vstup do zápasu, ale nakonec získali všechny tři body. „Leží na nás nějaká deka, trápíme se v koncovce, prostě to není ono,“ poznamenal trenér Tatranu Zdeněk Vozka.

Klíčové chvíle přišly na přelomu druhé a třetí třetiny. Na konci druhé domácí srovnali, na začátku třetí šli poprvé do vedení. „To byl asi rozhodující okamžik,“ doplnil kouč domácích, kteří svoji výhru potvrdili pátým gólem při power play hostů a v závěru přidali při hře pět na pět ještě šestý.

Hosté ale neodjížděli zklamání jen kvůli porážce. „V době, kdy jsme vedli, začal úřadovat rozhodčí. Při sérii vyloučení jsme ztratili hodně sil a domácí i díky tomu vyrovnali. Pak jsme sice dostali góly po našich chybách, ale když jsme snížili a měli tlak, opět nás rozhodčí poslal do oslabení. Poslední gól pak padl po jasném ofsajdu,“ tvrdil trenér Litoměřic Jiří Skřivánek ml.

Ten se pozastavil i nad nasazením rozhodčího pro tento zápas. „Bydlí kousek od Třemošné a domácím pomáhal až okatě. Na naše zápasy pak jezdí rozhodčí třeba sto šedesát kilometrů, což pro nás znamená větší náklady. Možná to někomu připadá, že jako nováček brečíme, ale podle mně by systém nasazování měl být citlivější, soutěži to škodí,“ dodal Skřivánek.

Paramo Svítkov Stars Pardubice – Olymp Jindřichův Hradec 1:5 (1:2, 0:2, 0:1, Koch – Plášil 2, Jindra, Čapek, Kiss). Na východě Čech se ze tří bodů radovali hosté. „Bylo to zasloužené, podali jsme dobrý výkon. Domácí se dostali do hry jen v přesilovkách,“ byl spokojený hrající kouč Olympu Jaroslav Matějka.

Právě v početní výhodě Svítkov zaznamenal svoji jedinou branku, ale jinak nedokázal využít ani dvouminutovou přesilovku pět na tři. „Nedokázali jsme se dostat do šancí, na začátku druhé třetiny jsme dostali rychle za sebou třetí a čtvrtý gól a pak už jsme se jen trápili,“ hodnotil duel hrající vedoucí domácího mužstva Robert Koch.

Jestřábi Přelouč – Nové Strašecí 1:3 (0:0, 1:3, 0:0, Příhoda – Husák, Horáček, Němec). Vyrovnaný zápas rozhodly přesilové hry. „Oba týmy hrály přesilovku pět na tři, my ji využili, soupeř ne,“ uvedl trenér vítězného celku Jiří Veselý.

V přesilovkách padly všechny tři góly. Na 2:0 zvýšili hosté právě při výhodě dvou mužů v poli, třetí gól přidali záhy v následující klasické přesilovce. Jestřábi dokázali už jen snížit. „Přelouč ale nastřelila třikrát tyč, ubránili jsme se i její závěrečné power play,“ naznačil Veselý, že výhra nebyla snadná.

Domácí kouč Roman Štefanský byl nespokojený hlavně s disciplínou svých hráčů. „Při hře pět na pět bylo utkání vyrovnané, ale měli jsme hodně vyloučených. A i když jsme v oslabení bránili dobře, hráli jsme v něm moc dlouho a nakonec inkasovali. Své přesilovky jsme sice sehráli dobře, ale nedali jsme góly. Soupeř na rozdíl od nás dokázal nabídnuté šance využít,“ hodnotil kouč Jestřábů.

Ďáblové Praha – Jungle Fever Kladno 3:2 (1:1, 1:1, 1:0, Lehner, Štípek, Rybár - Kozák, Náprstek). Pražané se s posledním celkem soutěže na body hodně nadřeli. „Hosté sice minule prohráli v Litoměřicích, ale u nás překvapili. Menší hřiště na Palmovce jim asi vyhovuje,“ řekl k utkání trenér domácích Michal Teplý.

Ďáblové dvakrát vedli, ale Kladenští vždy srovnali. Až na trefu Rybára nenašli odpověď. „V závěru už jsme to udřeli, i když hosté měli ještě několik šancí. Musím pochválit brankáře Žežulíka. Vyhráli jsme díky bojovnosti,“ hodnotil kouč Pražanů.

Trenéra hostů Jaroslava Homolu výkon týmu potěšil. „Postupně se zlepšujeme. Byl to vyrovnaný, bojovný zápas. Bohužel nám chybělo i trochu štěstí, v závěrečné třetině také trochu síly, které jsme ztratili v oslabeních. Povedla se nám závěrečná power play, ale bohužel bez gólu,“ uvedl Homola.

6. kolo

Ježci Heřmanův Městec – Kovo Praha 3:2 po samostatných stříleních (2:1, 0:0, 0:1, branky Mlejnek, Waber, rozh. sam. stř. Drenko – Košely, Rada). Lídr soutěže dokázal dvakrát dotáhnout vedení domácích, na 2:2 vyrovnal pět minut před koncem Rada. V závěru sahali Ježci po vítězství, ale Pištovu bombu zastavila maska hostujícího gólmana Tomáše.

„Je to určitě povzbuzující výsledek. Měli jsme z utkání trochu obavy, ale hráli jsme zodpovědně a dobře to dopadlo. Máme trochu problém s tím, že se vždycky trochu přizpůsobíme hře soupeře. Když potom přijede někdo, kdo chce hrát, jako Kovo, je to pro nás lepší,“ uvedl kouč Ježků Bronislav Stuchlík.

„Ve druhé třetině nás domácí zatlačili, ale nepodařilo se jim využít ani dvě přesilovky. Ve třetí části jsme hráli aktivně, ale soupeř hrozil z brejků, několikrát nás podržel brankář Tomáš. V závěru nás ještě Ježci zatlačili, ale jejich nápor jsme přežili bez úhony,“ hodnotil vyrovnaný duel trenér hostů Tomáš Jadrníček.

Jestřábi Přelouč – Olymp Jindřichův Hradec 3:2 (1:1, 2:1, 0:0, Příhoda, Stoklasa, Svoboda – Kiss, Adam). Jestřábi prohrávali 1:2, pak ale dokázali během necelé minuty otočit skóre ve svůj prospěch a utkání dotáhli do vítězného konce.

„Měli jsme opět hodně vyloučených, ale i tak jsme byli od druhé třetiny jasně lepší. Vytvořili jsme si velké množství šancí, ale stejně jako v Novým Strašecím, jsme je nedokázali proměnit. Výsledek by pak vypadal úplně jinak,“ stěžoval si opět na nízkou produktivitu domácí trenér Roman Štefanský.

Názor Jaroslava Matějka ze strany hostů byl ale trochu jiný. „Byl to vyrovnaný zápas, spravedlivější by byla remíza. Po rychlém zvratu ve skóre už jsme se ale nedokázali zvednout,“ uvedl hrající kouč Olympu.

Paramo Svítkov Stars Pardubice – Killers Litoměřice 7:4 (1:0, 3:1, 3:3, za domácí Večerník 2, Kazda, Mifek, Zelinka, Jurga, Maixner - Špatný, Hovorka, Trégr, Hubený). Domácí vedli už 4:0, ale hosté dokázali utkání zdramatizovat. Snížili na rozdíl jediného gólu, dokázali odpovědět i na pátý úspěch domácích. V předposlední minutě ale přetavil přesilovku Svítkova v šestou branku Kazda, v závěru pečetil výhru domácích při power play Litoměřic svojí druhou brankou Večerník.

„V důležitém zápase jsme potřebovali vyhrát, abychom se dostali v tabulkce trochu výš. Za stavu 4:0 jsme si už mysleli, že vyhrajeme, ale místo toho bylo ze zápasu drama. Nakonec jsme to ale zvládli,“ ulevilo se vedoucímu domácího mužstva Václavu Kochovi.

Severočeši tak opět vyšli naprázdno. „Stejně jako v Třemošné jsme sahali po bodech, šance byly, ale chybělo i trochu štěstí. Bojovali jsme, byl to nádherný zápas. A musím pochválit i rozhodčí, dnes pískali výborně,“ pochválil muže v pruhovaném kouč hostů Jiří Skřivánek ml.

Tatran Třemošná – Jungle Fever Kladno 3:4 po sam. stříleních (0:1, 1:0, 2:2, Ježek, Holý, Stráský - Fišer, Pánek, Vašek, rozh. sam. stř. Fišer). Až na pátý pokus získali hosté první body v nové sezoně. „I když jsme proti zápasu s Litoměřicemi hráli lépe, co se týče nasazení a bojovnosti, měli jsme špatný nástup do utkání. Ve třetí třetině jsme sice dvakrát vedli, ale vlastními chybami jsme umožnili soupeři vyrovnat,“ řekl domácí kouč Zdeněk Vozka.

„Byl to zatím náš nejlepší výkon. Měli jsme hodně šancí, ale nedokázali jsme se prosadit ani v akcích dva na jednoho, dokonce ani dva na nikoho. Ve třetí třetině jsme bohužel dostali dva nešťastné góly, ale v nájezdech jsme díky šikovnosti hráčů získali druhý bod,“ hodnotil kladenský trenér Jaroslav Homola.

Body z Třemošné přitom před zápasem moc nečekal. „Minule jsme tam prohráli 0:3. Doufám, že se tím odrazíme k zápasům, kde už zabodujeme naplno. Teď hrajeme dvakrát doma, musíme dvakrát vyhrát, abychom se udrželi ve hře,“ dodal Homola.

Ďáblové Praha – Pento Most B 3:3 (0:0, 2:2, 1:1, Jelínek, Tichý, Švarc – Klíma, Foltýn, Poláček). Severočeši sahali na Palmovce po vítězství, ale v závěrečné power play domácích dostali třetí branku. „O lepší výsledek jsme se připravili vlastní nedisciplinovaností, chybělo nám více bojovnosti. Po minulých výkonech jsme si myslel, že obě víkendová utkání zvládneme lépe,“ byl trochu zklamaný domácí kouč Michal Teplý, který si pochvaloval výkon rozhodčích. „Pískali to, co měli,“ ocenil arbitry.

Stejně jako v Heřmanově Městci se museli domácí obejít bez extraligových posil. „Sice přijeli, ale pozdě. Ze začátku jsme měli převahu, pak měl ale díky důraznější hře navrch soupeř. Pět minut před koncem jsme se sice dostali po šťastném gólu do vedení, ale neudrželi jsme ho,“ litoval ztracených bodů vedoucí hostujícího mužstva Václav Pomahač.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Nové Strašecí
0 0:0 0
2
HBC Prachatice
0 0:0 0
3
SK Kelti 2008
0 0:0 0
4
SK Pedagog České...
0 0:0 0
5
SK Suchdol nad...
0 0:0 0
6
TJ Blatná Datels
0 0:0 0
7
TJ KOVO Praha
0 0:0 0
8
Vlčí smečka...
0 0:0 0