1. liga

Litoměřice utrpěly v premiéře debakl

Pěti zápasy odstartovala o víkendu Česká národní hokejbalová liga. Úspěšnější v nich byli hosté, kteří si odvezli tři vítězství. Vstup do soutěže se nepovedl nováčkovi z Litoměřic, který utrpěl debakl od pražských Ďáblů, Třemošná vyhrála v Jindřichově Hradci a béčko Mostu v Kladně nad Jungle Fever.

Kovo Praha – Jestřábi Přelouč 5:4 (2:1, 1:3, 2:0, Burzanovský 2, Sopko, Ruda, Rada – Kazimír, Svoboda, Bílý, Příhoda). Svoji počáteční převahu Pražané přetavili v první gól, když Sopko využil přesilovku pět na tři. Zbytek přesilovky se ale Kovu nepovedl a v jejím závěru se hosté po zásahu Kazimíra dočkali vyrovnání.

Od té chvíle dominovali Jestřábi, přes brankáře Tvarůžka se ale prosadit nedokázali. Do šatny tak nakonec odcházeli veselejší domácí. Rychlý brejk zakončil úspěšně Ruda.

Doslova přestřelka se strhla v úvodu druhé části hry. Přelouč nejprve otočila skóre, Kovo rychle vyrovnalo, ale ve 20. minutě už zase o branku vedli hosté. Domácí pak sáhli k výměně gólmana. „Do konce třetiny jsme se herně trápili, u všeho jsme byli o krok pozadu, ale Jestřábům se nepodařilo své vedení navýšit,“ řekl k prostřední třetině trenér Kova Tomáš Jadrníček.

Rozhodnutí přinesla až závěrečná patnáctiminutovka. Kovo zlepšilo pohyb po hřišti, navíc se už po dvou minutách dočkalo vyrovnání, když špatnou rozehrávku hostujícího gólmana využil Rada. Kovo mělo převahu, ale vítězný gól přišel až ve 42. minutě. V přesilovce se trefil Burzanovský. „O přestávce jsme si vše vyříkali a ve třetí třetině jsme byli lepší. Vstup do sezony tak pro nás byl nakonec vítězný, na druhou stranu hosté si možná porážku ani nezasloužili,“ dodal kouč pražského celku.

Nové Strašecí – Paramo Svítkov Stars Pardubice 2:2 (0:0, 0:0, 2:2, Lev, Porcal – Černický, Zelinka). Domácí v utkání dvakrát vedli, ale v poslední minutě o výhru přišli. „Nenastoupili jsme úplně kompletní, ale i tak jsme předvedli dobrý výkon. Kvalitní hru však předváděli i hosté,“ poznamenal k prvním duelu sezony domácí trenér Kamil Černý.

Za stavu 2:1 měl finalista minulé sezony několik šancí na zvýšení, ale nevyužil je. „To se nám nevyplatilo. Půl minuty před koncem hosté naším vlastním gólem vyrovnali. Chtěli jsme tři body, vzhledem k vývoji zápasu jsme proto trochu zklamaní,“ doplnil domácí kouč.

Olymp Jindřichův Hradec – Tatran Třemošná 1:5 (0:3, 0:1, 1:1, Jindra – Ježek 2, Lochner, Škarecký, Veselý). Hosté o svém vítězství rozhodli prakticky hned v úvodu utkání. „Už zhruba v polovině první třetiny vedla Třemošná o tři branky. Trochu jsem to podcenili a soupeř vyhrál zaslouženě. Měli jsme strašně moc vyloučených, toho hosté využili. V přesilovkách dali první dva góly,“ uvedl trenér Olympu Jaroslav Matějka. „Nevyšlo to, ale byl to teprve první zápas,“ dodal.

Střetnutí podle něj poznamenal velký počet trestů. „I když to nebylo nijak vyhecované, bylo snad pětadvacet vyloučených. Nevím přesně jaká jsou nová pravidla, ale hokejbal nejsou šachy a ze zápasu je pak guláš,“ rozčiloval se Matějka.

Killers Litoměřice – Ďáblové Praha 1:8 (1:0, 0:6, 0:2, branka domácích Růžička). Litoměřice začaly ve své prvoligové premiéře dobře a už po dvou a půl minutách vedly po brance z přesilovky. Ve zbytku první třetiny pak svůj náskok hájily i díky brankáři Kostovičovi.

Ve druhé části ale přišel obrat, který načalo rychlé vyrovnání hostů. „Tím odstartovala naše kritická pětiminutovka. Po obdržené brance jsme začali pouze útočit, úplně jsme zapomněli na obrannou hru a soupeř si naším pásmem procházel, jak se mu zachtělo,“ popsal rozhodující okamžiky trenér Litoměřic Jiří Skřivánek.

Výsledkem tak bylo, že hosté v 21. minutě vedli už 4:1 a brzy přidali ještě další dvě branky.. V poslední části pak hosté zkázu domácích dovršili sedmým a osmým zásahem. „Ve třetí třetině jsme si sice dokázali vytvořit tlak i šance, ale další gól už jsme nedali. Dostali jsme školu, snad si uvědomíme, že ve druhé nejvyšší soutěži musíme vycházet ze zajištěné obrany a vyvarovat se chyb. Do první ligy jdeme hlavně nasbírat zkušenosti a naším hlavním cílem je udržet se. Takže z prvního utkání v kvalitní soutěži nemůžeme zatím dělat žádné závěry,“ řekl Skřivánek.

Jungle Fever – Pento Most B 1:6 (0:2, 0:0, 1:4, branky Náprstek – Valenta 2, Richter, Voženílek, Faltín, Hulín). Severočeši přijeli do Kladna posíleni o hráče z extraligy a zápas jasně ovládli. „Utkání mělo od úvodu vysoké tempo, ale naši hráči vydrželi pouze polovinu první části. Most nás za to v jejím závěru potrestal dvěma góly,“ řekl trenér domácího celku Jaroslav Homola.

Ve druhé třetině se domácí mohli dostat do hry v přesilovkách, ale sehráli je špatně. Naopak Mostu scházelo k dalšímu zásahu jen málo, několikrát nastřelil tyč.

„V závěrečné třetině protivník ještě vystupňoval tempo a my byli u všeho pozdě. Zvláště noví hráči si ve své premiéře v národní lize připsali spoustu zbytečných trestných minut a Pento hrálo přesilovky skvěle,“ uznal Homola.

Domácí sice vykřesali naději po brance Náprstka, který snížil na 1:3. Závěr jim ale nevyšel a Most přidal v posledních dvou minutách ještě tři branky. „Jen díky výbornému výkonu brankáře Fajta jsme byli dlouho ve hře, v závěru jsme však zcela propadli a soupeř si zaslouženě odvezl vysoké vítězství,“ shrnul první zápas sezony trenér kladenského celku.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Nové Strašecí
0 0:0 0
2
HBC Prachatice
0 0:0 0
3
SK Kelti 2008
0 0:0 0
4
SK Pedagog České...
0 0:0 0
5
SK Suchdol nad...
0 0:0 0
6
TJ Blatná Datels
0 0:0 0
7
TJ KOVO Praha
0 0:0 0
8
Vlčí smečka...
0 0:0 0