1. liga

V baráži o první ligu budou bojovat čtyři týmy

Dvoudenní baráž o účast v první lize bude o víkendu hostit hřiště v Mladé Boleslavi. O tři místa ve druhé nejvyšší soutěži se kromě domácích Tygrů budou prát ještě Ježci z Heřmanova Městce, Ekonom Devils Praha a CSKA Karlovy Vary. Nová Včelnice se z baráže nakonec odhlásila.

Z pozice týmu bojujícího o záchranu půjdou do víkendových bojů domácí Tygři, jedenáctý celek první ligy. „Nijak speciálně jsme se nepřipravovali, v přestávce mezi skončením první ligy a baráží se ještě dohrávaly hokejové soutěže, takže času moc nebylo. Měli jsme tři čtyři tréninky,“ říká hrající vedoucí mužstva z Mladé Boleslavi Michal Winter.

Dobrým znamením pro šance domácích je, že se tým sházel v podstatě v kompletním složení. „Dáme dohromady to nejsilnější, co máme. Na to spoléháme, když jsme se takhle sešli v první lize, hráli jsme dobře. Kluci jsou navíc po té době po hokejbalu hladoví,“ věří Winter před dvoudenními boji svému celku. Jednoznačným cílem Středočechů je záchrana. „Šance jsou slušné, zachránit bychom se měli. Zadostiučiněním by ale bylo celou baráž vyhrát,“ dodává Winter.

Po roční přestávce se chce do první ligy vrátit opět CSKA Karlovy Vary. „Potřebovali jsme si odpočinout hlavně po finanční stránce. Většinu nákladů totiž platili hráči ze svého, proto jsme soutěž prodali béčku Mostu,“ vysvětluje Jan Keprta, vedoucí týmu vítěze druholigové skupiny Severozápad.

„Ve druhé lize nám chvíli trvalo než jsme se přizpůsobili jiné soutěži, pak už to ale bylo v klidu. Mužstvo se od loňska skoro nezměnilo, takže první ligu bychom měli zvládat a chceme se do ní vrátit,“ říká o plánech Západočechů Keprta.

Naopak trochu překvapením je účast v baráži pro ostatní dva celky. „Naším cílem byla nejprve záchrana, po zimní přestávce play off,“ říká vedoucí týmu Ekonom Devils Praha Tomáš Peterka.

Nováček druholigové skupiny Střed své plány nakonec splnil na více než sto procent a soutěž vyhrál. „Je to pro nás překvapení. I když první ligu kvůli tomu, že nemáme mládežnická mužstva, hrát nemůžeme, budeme bojovat. Bude to pro nás cenná škola, s tak kvalitními soupeři se jinak nepotkáme. A je to i šance, jak v případě úspěchu přispět do klubové pokladny,“ netají se Peterka myšlenkami na možnost prodeje práv na účast v první lize.

Pouze pět bodů za sezonu ztratili Ježci z Heřmanova Městce, poslední účastník baráže a vítěz skupiny Východ druhé ligy. „Neřekl bych ale, že bychom až tak dominovali. I v play off jsme hodně zápasů vyhrávali o gól nebo až v prodloužení. Tohle je pro nás výjimečná sezona, nikdy před tím jsme totiž nepřešli přes čtvrtfinále,“ bilancuje vedoucí východočeského mužstva Josef Kozel.

Tým před sezonou posílil o tři hráče s extraligovými zkušenostmi, přišli Pišta a Drenko z Hradce Králové, Wáber ze Svítkova. „Jinak je ale většina hráčů bez zkušeností s vyšší soutěží. V baráži chceme uspět a pokusit se dostat do první ligy,“ plánují v Heřmanově Městci před víkendovými duely.

V baráži se původně měl představit ještě vítěz druholigové skupiny Jih Dranreb Nová Včelnice. Ten se ale nakonec odhlásil. „Loni jsme první ligu prodali, kvůli tomu, že nemáme mládežnická mužstva. To se nezměnilo, takže první ligu bychom opět hrát nemohli. Z tohoto i dalších jiných důvodů jsme se proto rozhodli baráže nezúčastňovat,“ vysvětluje Jakub Štěpán, vedoucí mužstva z Jižních Čech.

Program - baráže, sobota, 9.00: HBC Tygři Mladá Boleslav - Ekonom Devils Praha, 11.00: Ježci Heřmanův Městec - SK HBC CSKA Karlovy Vary, 15.00: Ekonom Devils Praha - Ježci Heřmanův Městec, 17.00: SK HBC CSKA Karlovy Vary - HBC Tygři Mladá Boleslav.

Neděle, 9.00: HBC Tygři Mladá Boleslav - Ježci Heřmanův Městec, 11.00: SK HBC CSKA Karlovy Vary - Ekonom Devils Praha.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Nové Strašecí
0 0:0 0
2
HBC Prachatice
0 0:0 0
3
SK Kelti 2008
0 0:0 0
4
SK Pedagog České...
0 0:0 0
5
SK Suchdol nad...
0 0:0 0
6
TJ Blatná Datels
0 0:0 0
7
TJ KOVO Praha
0 0:0 0
8
Vlčí smečka...
0 0:0 0