MS Liberec 2023

Exhibice v Liberci bavila, čeští reprezentanti porazili Bílé Tygry 8:4

Čtvrteční podvečer si v Liberci podmanil hokejbal. Exhibiční utkání mezi Českou hokejbalovou reprezentací do 23 let a Bílými Tygry Liberec přilákala do Svijanské arény okolo 300 diváků, kteří své návštěvy rozhodně nelitovali. Střet hokejbalu a hokeje přinesl vítězství hráčům na tento sport zvyklým.

Po úderu 17. hodiny se otevřely brány Svijanské arény a liberecká, převážně hokejová, veřejnost mířila natěšená na utkání zjistit, jak vlastně ten sport, který tu bude mít za pár týdnů vlastní mistrovství světa, vypadá. Při vstupu se většina z nich zastavila u kasičky na dobrovolné vstupné, které, stejně jako výtěžek z aukce dresů, poputuje na podporu léčby nemocné dcerky Jany Fričové. Mezitím už na hrací ploše pobíhaly oba týmy a připravovaly se na začátek zápasu. Nominace české hokejbalové reprezentace neměla překvapení, za to domácí Bílí Tygři se o pár zajímavých postarali. Brankář Daniel Král, držitel stříbrné medaile z posledního juniorského hokejového šampionátu, tentokrát neoblékl betony a lapačku, ale v hráčské výstroji zamířil do útoku svého týmu. A jeho místo v brance zastala liberecká stálice, útočník Jaroslav Vlach.

Po nástupu obou týmů mohla hezky zaplněná Svijanská aréna sledovat, jak si hokejoví Bílí Tygři poradí s během místo bruslení, anebo míčkem místo puku. Po 5 minutách byl stav stále 0:0, načež bezbrankovou remízu ukončil Michal Macháček. Tato branka povzbudila hokejbalovou reprezentaci a ta začala Tygrům dělat velké problémy v jejich pásmu. Netrvalo to dlouho a skóre bylo již 4:0. V ten moment ale jako by se hráči Liberce probrali a postupně začali se soupeřem srovnávat krok. Jaroslav Vlach v brance domácích si po náročném začátku zvykl na brankářskou výstroj a začal předvádět fantastické zákroky. Tygři se díky dvěma gólům slovenského reprezentanta Martina Faško-Rudáše, včetně přesilovkové trefy po krásné křižné přihrávce Oscara Flynna, dotáhli na stav 2:4 a následovala pauza. V té se divákům představily čtyři dvojice hráčů z obou týmů v soutěži na rychlost střelby. Z domácích hokejistů se této úlohy zhostili například liberecká legenda Lukáš Derner, který zapsal ránu o rychlosti 150 km/h, nebo 25 gólový střelec z loňské sezony Oscar Flynn, který dlouho držel vedení se svou střelou dosahující 162 km/h. Mezi jejich vyzyvatele patřili Zbyšek Kastner, který vystřelil rychlostí 149 km/h, a také Václav Školoudík, obránce z Pardubic, který celou soutěž opanoval vítěznou ranou svištící vzduchem 164 kilometrů v hodině.

Tečkou za samotným zápasem byla autogramiáda

Druhá část zápasu přinesla atraktivní hokejbal, hra se přelévala ze strany na stranu a oba brankáři měli dost práce. Ve skutečnosti tři, neboť trenér Jiří Mašík zhruba v polovině druhého poločasu vystřídal Pavla Foršta za Lukáše Novotného, který si také mohl zachytat proti hokejovým profesionálům. Vstup do této části se opět povedl hokejbalovým reprezentantům, kteří navýšili své vedení na 7:2, když se prosadil Vít Kamenář. Tygři ale nehodlali před domácím publikem zaostávat, jejich útočné snahy přetavil v gól po rychlém brejku již zmiňovaný brankář, ale pro dnešek útočník, Daniel Král. Oba týmy ještě zvládli vstřelit po jedné brance a tato netradiční podívaná tak skončila vítězstvím hostující hokejbalové reprezentace do 23 let 8:4.

Po skončení zápasu následovaly ještě samostatné nájezdy, každý tým vyslal 5 exekutorů, kteří se postavili tváří v tvář brankářům Vlachovi a Novotnému. Po první dvojici, která ztroskotala na vynikajících zákrocích obou brankářů, šli na řadu Jaroslav Procházka a Oscar Flynn, kteří svůj nájezd po parádních blafácích do bekhendu proměnili. Následovaly pokusy Jaroslava Kucharčíka a Jaromíra Péreze, kteří byli taktéž úspěšní, tentokráte po střelách z forhendové strany. Posledním úspěšným exekutorem se stal Lukáš Lhota, který, podobně jako jeho předchůdce, oběhl Jaroslava Vlacha do levé strany a zakončil do takřka opuštěné svatyně. Tygři již krok srovnat nedokázali, a tak si po výhře v základní hrací době připsali hokejbaloví reprezentanti výhru i v nájezdech.

Tečkou za samotným zápasem byla autogramiáda domácích hráčů a vybraných reprezentantů z řad hokejbalistů, kteří se ochotně podepisovali na připravené kartičky, i všelijaké fanouškovské předměty. Podpisy svých hrdinů si domů spokojeně odnesla většina z přítomných diváků a s nimi také pozitivní pocit o tom, že objevili zajímavý nový sport s názvem hokejbal, který přijdou podpořit na blížícím se domácím šampionátu.


Autogramiáda hráčů Bílých Tygrů a vybraných hokejbalových reprezentantů do 23 let po utkání. Autor fotky: Jiří Princ.

Fotogalerie: