Reprezentace

Armáda mě nějakým způsobem vždy lákala, prozrazuje oceněná Petra Herzigová

Z červnového Mistrovství světa ve Švýcarska si české reprezentantky přivezly stříbro. Petra Herzigová také obdržela ocenění pro nejlepší obránkyni. Po návratu ze šampionátu navíc ještě převzala pamětní minci od velitele ochranné služby Vojenské policie pplk. Václava Mariana.

Na hřišti jsem se cítila dobře jak už dlouho ne

Petro, nedávno jste rozšířila sbírku cenných kovů a také z Vašeho devátého mistrovství jste si přivezla medaili. Tentokrát stejně jako z přechozího šampionátu ze Švýcarska a minulého z Kanady stříbro. Jaká byla cesta k letošnímu úspěchu?

Letošní cesta byla náročná, upřímně říkám, že jsem před MS měla obavy. Ze základní sestavy nám vypadlo z různých důvodů asi 6-7 hráček, takže samozřejmě byly nějaké myšlenky, jak to zvládneme, ale naštěstí mladé holky ukázaly, že se nemusíme bát.

Po finálovém utkání jste také převzala ocenění pro nejlepší obránkyni šampionátu. Je obdivuhodné, jakou si stále držíte formu. Jak jste se cítila na hřištích ve Vispu a Raronu?

Během prvního zápasu proti Švýcarsku jsem se moc nedokázala dostat do tempa a přišla jsem si hrozně pomalá. Asi ještě doznívala i únava z dlouhé cesty a v tom momentě jsem si říkala, co tam vlastně vůbec ještě dělám. (smích) Ale naštěstí hned ve druhém zápasu proti Kanadě se to úplně otočilo a já se na hřišti cítila dobře jak už dlouho ne, navíc s holkami v lajně byla radost hrát a to pak jde samo, člověk si věří a hraje uvolněně.

Hokejbalových mistrovství se zúčastňujete pravidelně od historicky prvního, které se konalo v roce 2007. Kde vidíte největší sílu českého ženského hokejbalu, že i přes obměnu týmu pravidelně získává medaile?

Myslím si, že se vždy daří vhodně namíchat děvčata, která hrají jen hokejbal a děvčata, co hrají během sezóny hokej a hokejbal hrají až po svých sezónách.

Letos jste měla kolem sebe v družstvu několik mladších hráček, které sbíraly své první zkušenosti v seniorském týmu na mezinárodní úrovni. Jaká byla Vaše role v reprezentačním celku?

Snažila jsem se hlavně předávat ty letité zkušenosti. (smích) Troufám si říct, že od roku 2006, kdy byla vůbec první akce ženské hokejbalové reprezentace (Světový pohár v Martinu), jich mám opravdu dost, takže jsem se snažila mladším holkám třeba v něčem poradit, pomoct, máme tam spousty šikovných hráček s velkým potenciálem a věřím, že když na sobě budou pracovat, tak o nich ještě hodně uslyšíme. (úsměv)

Petra Herzigová (vlevo) je spolu s Janou Baloušovou Fričovou a Lucií Manhartovou součástí ženské reprezentace od první mezinárodní akce, která se konala v roce 2006. Zdroj fotky: redakce.

Vůbec jsem nečekala, že by se něco takového mohlo stát

Příští šampionát se uskuteční za dva roky v Ostravě. Je velká motivace zůstat a představit se také na desátém, který bude před domácími fanoušky?

Na tohle se těžko odpovídá, dva roky jsou strašně dlouhá doba. A hlavně Švýcarsko jsem brala jako MS, kde se chci rozloučit s reprezentační kariérou se zlatou medailí na krku a skončit na vrcholu, takže ve mně ještě stále převládá zklamání z toho, jak to dopadlo.

Po návratu z letošního mistrovství ze Švýcarska jste byla oceněna pamětní mincí zástupcem velitele ochranné služby Vojenské policie pplk. Václavem Marianem. Co pro Vás toto ocenění znamená?

Toto ocenění mě velice potěšilo, vůbec jsem nečekala, že by se něco takového mohlo stát. Ve Švýcarsku mi nefungovala SIM karta, takže jsem ani nevěděla, že mi pplk. Marian psal před finále, že nám drží palce. Celkově podpora mých kolegů a nejen jich byla neuvěřitelná a moc si jí vážím a chtěla bych jim za ni moc poděkovat.

Jste četařkou z Oddělení ochrany letiště. Co Vás k této práce přivedlo? A můžete prozradit, co takové povolání obnáší?

Armáda mě nějakým způsobem lákala vždy, ale vzhledem k tomu, že jsem se věnovala hokeji a žila jím, hrála v zahraničí a chtěla být v reprezentaci, nemyslela jsem si, že by se to dalo skloubit. Po skončení reprezentační hokejové kariéry jsem si zase říkala, že na vstup do armády jsem už stará. (smích) Na hokejbale mám ale kamarádku, která je také v armádě a řekla mi, ať nejsem hloupá a zkusím to, takže jsem do toho nakonec šla a po výběrovém řízení jsem se dostala k Vojenské policii na Oddělení ochrany letiště. Ve zkratce a zjednodušeně řečeno je hlavně naším úkolem ochrana voj. dopravních letadel pro přepravu ústavních činitelů, ochrana objektů, kde provádíme odbavení osob a provádění bezpečnostních kontrol osob a zavazadel.

Máte několik zkušeností nejen z hokejbalu, ale také hokeje. Působila jste i ve Finsku, Švýcarsku nebo Švédsku. Jak se Vaše bohatá sportovní kariéra vyvíjí a kde bude pokračovat?

Po MS jsem říkala, že o hokejbale nechci nějakou dobu vůbec slyšet a na tom se zatím moc nezměnilo. Potřebovala bych si na chvíli od všeho odpočinout, vypnout a zvážit, co dělat dál.

Petra Herzigová byla po letošním mistrovství ve Švýcarsku oceněná pamětní mincí zástupce velitele ochranné služby Vojenská policie pplk. Václava Mariana. Zdroj fotky: Facebook Ministerstvo obrany České republiky.