MS Liberec 2023

V Liberci si každý přijde na své, láká návštěvníky liberecký reprezentant Marek Šťástka

Juniorské mistrovství světa v Liberci klepe na dveře. Ještě než toto město přivítá nejlepší mladé hokejbalisty, vydali jsme se s Markem Šťástkou na prohlídku města. Hokejbalový reprezentant U16, hráč HBC Liberec a hokejista Bílých Tygrů doporučuje, kam kromě šampionátu zavítat.

Plavání v Aquaparku Babylon je nejzajímavější

V Liberci se nachází spousta zajímavých míst, která by návštěvníkům juniorského mistrovství neměla uniknout. Páté největší město v České republice nabízí nejen zábavu, ale také například turistické zážitky. Mezi největší dominanty Liberce a celých severních Čech patří Ještěd. Z této hory se při hezkém počasí naskytne zajímavý pohled. „Z Ještědu dohlédneme na České středohoří, Český ráj, Krkonoše, Jizerské hory a za dobrého počasí na Lužické hory a Sněžku. Ze zřícenin poté uvidíme Bezděz či Trosky,“ prozrazuje Marek Šťástka. Kromě dalekého výhledu třeba až na nejvyšší horu Česka lze na vrcholu Ještědu nalézt také televizní vysílač, hotel nebo restauraci.

Za zábavou, relaxací nebo odpočinkem se může vyrazit do CENTRA BABYLON. Nachází se tam spousta volnočasových aktivit, hotel, wellness, restaurace nebo kavárny, vybrat si může každý. „Plavání v Aquaparku Babylon je nejzajímavější, když to spojíte s IQlandií, co je na druhé straně ulice, dokážete zde strávit celý den,“ vypráví hokejbalový reprezentant. Právě aquapark v Babylonu se může jako jediný v Čechách chlubit interiérem vyzdobeným ve stylu steampunku. Jeho navštívení přitahuje široká nabídka, v určitých hodinách lze vidět Laser Show nebo slyšet varhanní hudbu, atraktivní je také Saunový svět a mnoho dalšího.

Liberec se může pyšnit i nejstarší zoologickou zahradou u nás. K její návštěvě lákají rovněž bílí tygři, kteří jsou v názvu libereckého hokejového klubu, jehož zázemí je poskytnuto letošnímu juniorskému hokejbalovému šampionátu. „Určitě souhlasím, že hlavními zvířaty v zoo jsou bílí tygři, ale za zmínku určitě stojí krmení tučňáků a lachtanů,“ doplňuje Šťástka, že zájemce čekají také komentovaná krmení přinášející zajímavé informace. Nejen na tato zvířata se návštěvníci zoo v severních Čechách mohou těšit, vidět lze více živočišných druhů ze všech kontinentů.


Liberecký hokejbalista Marek Šťástka bude na MS bojovat o cenné kovy v dresu reprezentační šestnáctky! 

Prostředí a zázemí je perfektní, dobře ho znám

Zmínit by se dala ještě spousta zajímavostí a památek, které v krajském městě Libereckého kraje zaujmou a jsou vyhledávány turisty. „V Liberci si každý přijde na své, máme zde Botanickou zahradu, hodně muzeí, sportovišť a zámek,“ vyjmenovává další atrakce Šťástka. Zapomenout bychom neměli ani na centrum Liberce, kde na náměstí Dr. Edvarda Beneše stojí liberecká radnice. Liberec je i univerzitním městem, vysokoškolští studenti se tam vzdělávají na Technické univerzitě se sedmi fakultami a jedním odborným ústavem.

Marek Šťástka hraje v Liberci také hokej a dějiště hokejbalového mistrovství pro něj není cizí. Hokejoví Bílí Tygři působí právě v Home Credit Areně a Svijanské Aréně. „Prostředí a zázemí je perfektní, dobře ho sám znám, jen škoda, že se nebudou hrát všechna utkání na plastovém povrchu,“ přiznává liberecký hokejista a hokejbalista, jenž se na šampionátu představí s reprezentací do 16 let. Moderní víceúčelová hala a vedlejší menší hala nyní změní ledovou plochu za jiný povrch a nabídnou fanouškům jeden z nejúspěšnějších českých kolektivních sportů, v němž čeští reprezentanti pravidelně bojují o nejcennější medaile.