MS Liberec 2023

Turnaj je nabitý, žádný zápas tam nebude jednoduchý, hlásí před juniorským mistrovstvím Karel Manhart

Reprezentace do 20 let má před sebou závěrečný kemp v Turnově, příští týden už se představí na Mistrovství světa v Liberci. Hlavní trenér Karel Manhart se ještě před vyvrcholením příprav rozpovídal o minulém soustředění, blížícím se šampionátu nebo finální nominaci.

Věříme, že jsou hráči jak fyzicky, tak herně a mentálně připraveni

Pane trenére, mistrovství světa je za dveřmi, už ve středu odstartuje šampionát v Liberci. Jaké máte pocity z dosud proběhlých příprav krátce před vrcholovou akcí?

Teď jsme měli závěrečný kemp, kde jsme odehráli dvě utkání proti výběru U23. První zápas se nám povedl, byli jsme hodně aktivní, zaskočili jsme starší kluky a vyhráli jsme 5:3. Pak jsme měli druhý den odvetu, kde už jsme byli od druhé třetiny slabší, bylo vidět, že starší kluci hrají o čtyři roky déle Extraligu, takže tam nás přehráli. První třetina byla 2:2, což se mi ještě líbilo, ale ve druhé jsme polevili a ve třetí jsme dostali góly v oslabení a už to bylo 6:2 a zápas byl hotový. Jinak celkově si myslím, že jsme docela připravení, určitě máme výborné všechny tři gólmany, kteří to potvrdili na kempu, máme hodně dobrou obranu a docela jsem byl rád, že se nám nyní v zápasech povedlo v ofenzivě prosadit gólově.

Jak jste zmínil, minulý týden jste měli soustředění v Pardubicích. Na co jste se ještě zaměřovali na jednom ze závěrečných srazů?

Zaměřili jsme se jak na hru v obranném, tak útočném pásmu. Tím, že se hraje na větším hřišti, tak jsme se snažili hodně využívat obránce. Samozřejmě jsme pokračovali v založení útoků a věnovali se hernímu systému, kterým se chceme v Liberci prezentovat. Hráči dostali dost do těla, ale popasovali se s tím dobře a věříme, že jsou hráči jak fyzicky, tak herně a mentálně na Mistrovství světa připraveni.

Ještě před mistrovstvím zakončíte přípravy v Turnově, kde budete od neděle. Co tam máte na programu?

V Turnově máme úplně finální kemp před Libercem a tam už vyloženě pojedeme jen založení, 5 na 5 v pásmu jak pohledem defenzivy, tak ofenzivy a pochopitelně budeme nacvičovat přesilové hry.

Udělali jsme to tak, aby všechny čtyři pětky mohly konkurovat soupeřům

Na kempu už budete s hráči, kteří se představí na šampionátu. Jak se tvořila závěrečná nominace?

Měli jsme pět hráčů ještě otevřených, respektive z pěti lidí jsme vybírali dvě místa s tím, že poslední kemp jsme měli v únoru a teď až 17.-18. června, takže jsme to neměli uzavřené. Teď ta finální nominace je tak, že bereme 3 brankáře, 8 obránců a 13 útočníků.

Už jste říkal, že naposledy jste se s celým týmem viděli v únoru a nyní po delší době. Překvapil vás ještě někdo z hráčů, bojoval někdo až do poslední chvíle?

Určitě, jak jsem řekl, měli jsme jedno místo do obrany, jedno místo do útoku a měli jsme na to pět lidí. Rozhodovali jsme se právě i podle těch zápasů a bylo důležité, jak po té pauze na tom kluci budou a ti, kteří byli v únoru vidět, tak jestli potvrdí svoji výkonnost. Čekali jsme s kluky, jak to dopadne s těmito hráči, kteří skončili sezónu dříve než třeba Letohrad, který hrál finále Extraligy, tam kluci byli v zápasovém tempu, byli vytěžovaní. Tak jsme byli zvědaví, jak to kluci zvládli individuálně, protože mi posílali individuály, jak se připravují. Takže to bylo finální, podle čeho jsme se rozhodovali na nominaci 21 hráčů do pole a 3 brankářů.

Mistrovství zahájíte utkáním se Švýcarskem. Co bude v úvodu turnaje důležité, abyste do něj vstoupili tou správnou nohou?

Turnaj je nabitý, ve středu nás čeká Švýcarsko, večer Amerika, další den Kanada, pak Slováci, takže tam nebude žádný zápas jednoduchý. Každopádně chceme hrát na čtyři pětky, protože turnaj bude hodně náročný. Věřím tomu, že lajny máme seskládané tak, že tam není nějaká vyloženě slabší ani silnější. Udělali jsme to tak, aby všechny čtyři pětky mohly konkurovat soupeřům. Určitě je potřeba první zápas vyhrát, abychom se „uklidnili“, protože si musíme uvědomit, že někteří kluci ještě vůbec nebyli v nároďáku, protože byl covid, takže neprošli těmi šestnáctkami, osmnáctkami, takže uvidíme, co s nimi šampionát udělá po té psychice. Ale věřím, že ho zvládneme a první zápas vyhrajeme a připravíme se pak večer na Američany.