MS Liberec 2023

Kluci fungují super, z týmu je cítit správná chemie, těší před mistrovstvím Jiřího Mašíka

Na závěrečný kemp do Turnova zamířila také reprezentace do 23 let. V úterý už se hráči přesunou do nedalekého Liberce, kde je k večeru čeká trénink ve Svijanské aréně. Hlavní trenér Jiří Mašík se ještě ohlédl za finální přípravou, rozpovídal se o nominaci a programu na šampionátu.

Hráčům jsme částečně připomínali, že bez tvrdé práce a přípravy to nepůjde

Pane trenére, nyní absolvujete závěrečný kemp v Turnově, kde vás čekají poslední přípravy před mistrovstvím světa. Na čem ještě pracujete krátce před začátkem turnaje?

Kemp máme zaměřený na nácviky. Trénujeme souhry jednotlivých útoků, obran, samozřejmě kompletních pětek a hodně času věnujeme oslabení, přesilovkám a trénujeme i vhazování v obranném a útočném pásmu. Máme také týmové mítinky a osobní pohovory, aby kluci věděli, co od nich očekáváme a jaká je jejich role.

Dnes se přesunete do Liberce, který je od Turnova blízko. Co tam máte na programu v nejbližší době?

Včera jsme ještě měli dva lehčí tréninky, protože už jen ladíme. Je samozřejmě nějaká soutěž, aby se tým naladil. Myslím si, že kluci fungují super, opravdu je z týmu cítit taková dobrá nálada a správná chemie. Dnes máme dopolední odpočinkový program, po obědě se přesuneme do Liberce, kde se ubytujeme a od pěti hodin už absolvujeme trénink přímo ve Svijanské aréně.

Oproti Evropskému poháru, kde jste minulý rok také nastoupili s reprezentací U23, se tým obměnil. Podařilo se vám s novým mužstvem všechno doladit podle představ?

Doufám, že ano. Evropský pohár byl pro nás velký varovný prst, tam se nám to vůbec nepovedlo. Nechci se vymlouvat, ale možná to trochu bylo ovlivněno tím, že jsme se to dozvěděli na poslední chvíli, že tam budeme startovat a nebylo tolik prostoru na přípravu. Ale to nás na druhou stranu úplně neomlouvá, měli jsme to tam jako hráči do 23 let zvládnout. Samozřejmě jsme to hráčům částečně připomínali, že to takhle je a bez tvrdé práce a přípravy to nepůjde, takže věřím, že se tým teď doplnil a naladili jsme to správně. Věřím, že to fungovat bude. Vybírali jsme si právě typy nejen do kanadského bodování, ale vzali jsme i hráče na černou práci, protože přeci jen ve čtvrté lajně asi nemohou hrát kluci, kteří jsou zvyklí být v klubech v prvních dvou lajnách a na přesilovce. Takže i z tohoto důvodu jsme tým takto skládali.

Seděli jsme nad nominací dlouho, každého hráče jsme rozebírali zvlášť

V jednom z minulých rozhovorů jste říkal, že bude těžké udělat finální nominaci. Co bylo hlavní, podle čeho jste se rozhodovali?

Měli jsme nějaké kempy během roku, takže jsme si nějaký obrázek o hráčích udělali. Jak už jsme avizovali, pro nás byl hodně důležitý kemp ve Svitavách v únoru, kde už jsme chtěli pracovat na nějakých souhrách a trénovali i přesilovky, protože si myslím, že to může hodně rozhodovat. Pak ale přišla jedna omluvenka, která trochu rezonuje hokejbalovým děním, a to je Jan Stromko, který se rozhodl jet na „pseudomistrovství“ 3 na 3 do Hodonína, na mistrovství světa, kde startují týmy jako Québec a tým Bohemia atd. To nás samozřejmě mrzí, protože Honza trénoval v prvním útoku, na přesilovce, ale bohužel se rozhodl tak, jak se rozhodl. Chtěl jsem to zmínit, protože jsou nějaké šumy, že jsme ho vyřadili, ale tak to není, jak říkám, rozhodl se sám.

Hovořilo se také o jiných hráčích, kteří se do nominace nedostali, hodně o nejlepším střelci play off. Jaké komplikace se naskytly pro toto rozhodnutí?

Vít Rozlílek vyhrál krále střelců v play off, ale loni se nám omlouval kvůli hokeji, pak byl zraněný a my jsme širší nominaci museli odevzdat už v dubnu z různých důvodů a v té době měl odehrané jen dva zápasy. Takže jsme nevěděli, jak na tom vůbec bude, protože měl vážné zranění. To že mu vyšlo play off je super, moc mu to přejeme, ale jak říkám, nevěděli jsme, jak to bude. Nominaci jsme uzavírali až v Pardubicích, ale měli jsme to už nějak poskládané a právě i z důvodu toho, že to je hráč, který patří do prvních dvou pětek a do přesilovky, ale tam jsme to měli obsazené. Rozhodli jsme se tedy pro jiné hráče a jak říkám, nemůžeme vzít dvacet nejlepších hráčů kanadského bodování a jet na mistrovství světa. Takže to jsem chtěl jen na vysvětlenou, pak jsou věci, že z nějakého klubu nebereme, to si troufnu říct, že to je směšné, takto jsme na to nekoukali. Skládali jsme to i z různých charakterových povah hráčů, seděli jsme nad tím dlouho, každého hráče jsme rozebírali zvlášť, tipovali jsem si, kam bychom ho potřebovali a co od něj očekáváme a nakonec jsme se rozhodli pro tuto nominaci.

Na mistrovství máte nabitý program, vstoupíte do něj utkáním s Velkou Británií. Co říkáte na rozlosování šampionátu?

Samozřejmě můžeme si o tom myslet, co chceme, když to přeženu, ale my to bereme jako fakt, vůbec jsme se na tím nepozastavovali. Přizpůsobíme se tomu, aby to navazovalo a mělo to smysl. Hráčům jsme i říkali, že nás nezajímá, jestli je první zápas s Británií nebo s Kanadou. Na utkání se musíme připravit, je to první zápas na mistrovství světa a půjdeme do toho úplně naplno, koncentrovaní a pak uvidíme, jak se zápas bude vyvíjet, ale příprava bude stejná, jak říkám, ať je to Velká Británie nebo Kanada.

Na závěr bych chtěl pozvat fanoušky z celé ČR. Liberec tím žije, my uděláme maximum pro dobrý výsledek a rádi vás budeme mít u toho na stadionu.