MS Liberec 2023

Drtivá výhra na úvod! Česká dvacítka začala cestu za obhajobou zlata vítězstvím 9:0 nad Švýcarskem

Vstup do mistrovství světa na výbornou. I tak by se dal popsat první zápas české U20 na šampionátu. Výběr Karla Manharta nezaváhal v utkání se Švýcarskem a potvrdil roli favorita vysokým vítězstvím 9:0. Za výhrou svůj tým táhli zejména dvougóloví Vojtěch Šmíd a Pavel Tomšík.

Česko U20 - Švýcarsko U20 9:0 (2:0, 2:0, 5:0)

Branky a nahrávky: 11. Vizváry (Šmíd, Hálek), 12. Černý (Matoušek), 17. Šmíd (Bláha), 19. Tomšík (Taufer), 32. Bláha (Malý), 36. Kovařík (Chovanec, Vizváry), 37. Šmíd (Wróbel), 37. Tomšík (Taufer), 41. Wróbel (Bláha).

Střely na branku: 44:11, vyloučení: 5:1, využití: 0:0, v oslabení: 2:0.

Přestože Češi vstoupili do zápasu velmi aktivně, jejich snaha dlouho nenesla ovoce. Nedůslední Švýcaři však po několikátém kvalitním forčekingu z české strany poprvé kapitulovali v čase 10:48 z hole Richarda Vizváryho. Třinecký útočník zamířil přesně z mezikruží a publikum se tak mohlo poprvé radovat. Netrvalo to dlouho a výbornou akci vystřihl obránce Matoušek, který se protáhl celým hřištěm a předložil míček Lukáši Černému, jemuž nedělalo problém přes brankáře Chakrouna zvýšit na 2:0. Změna stran po první přestávce ovšem neznamenala změnu stylu hry. Hned po necelých dvou minutách pronikl až před švýcarskou branku po své kličkované Matyáš Bláha, jehož ještě Chakroun zvládl vychytat, na dorážku Vojtěcha Šmída už byl ale krátký. V následující akci si v oslabení udělal ze švýcarské obrany dobrý den Pavel Tomšík a zvýšil na 4:0.

Tak, jako začali Češi druhou třetinu, tak také započali tu třetí. Taktéž necelé dvě minuty po začátku zvýšil už na 5:0 Matyáš Bláha a zanedlouho poté se k němu přidal Václav Kovařík. To bylo pro brankáře Chakrouna již příliš a ve švýcarské svatyni ho nahradil jeho kolega Meier. Tomu ale přivítání na hřišti pořádně zhořklo. Po půlminutce ho ve skvělém samostatném úniku střelou na vyrážečku překonal druhým gólem v utkání Šmíd a trápení Švýcarska nebralo konce. Neuběhla ani další půlminuta a Meier lovil z branky už druhý kousek. Taufer výborně obral za brankou svého soupeře o míček a předložil do mezikruží Pavlu Tomšíkovi, který se nemýlil. 5 minut před koncem přišla ještě jedna úspěšná prohazovačka Bláhy, jehož práci zužitkoval Jakub Wróbel a zpečetil tak skóre 9:0 pro Českou hokejbalovou reprezentaci do 20 let. Brankář Matěj Halouzka dokázal udržet čisté konto a i přes nepříliš častou střelbu soupeře a ojedinělé šance, jako byla ta Larteyho 9 sekund před koncem, podržel svůj tým a neinkasoval.

Ohlas trenéra Karla Manharta:

„Byl to úvodní zápas mistrovství a samozřejmě jsme cítili, že proti slabšímu soupeři musíme udělat tři body. Vůbec jsme nevěděli, jak budou Švýcaři hrát, ale myslím, že ten náš výkon byl velmi dobrý, dá se říct dominantní. Ten zápas dopadl výborně, nicméně kluci samozřejmě vědí, že v dalším průběhu turnaje budou soupeři daleko náročnější. Náš úkol je teď jasný – důkladně se připravit na Američany a ideálně tenhle výkon zopakovat znovu.“