MS Liberec 2023

Český celek U16 Red překvapil Kanadu East! Od úvodu vedl a neinkasoval žádnou branku

Červený tým reprezentace U16 se v úvodním zápasu na turnaji prezentoval skvěle. Na začátku utkání se dostal do dvoubrankového vedení, který v dalších třetinách navyšoval. Kanadu East k zdramatizování zápasu nepustil, výrazně k prvním třem bodům přispěl čistým kontem Fleischman.

Kanada East vs. Česko Red 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Pospíšil (Drnec), 4. Šťástka (Slezák), 23. Jankůj, 37. Zahálka (Černý).

Střely na branku: 27:17, vyloučení: 4:5, využití: 0:2, v oslabení: 0:0.

Červený tým reprezentace U16 odstartoval mistrovství skvěle a už ve třetí minutě se krátce po vhazování prosadil z první Matouš Pospíšil. Uběhlo jen dvacet vteřin a náskok navýšil liberecký hokejbalista Marek Šťástka. O chvíli později se postupně vylučovalo na obou stranách, ale skóre se už v první části neměnilo a před první přestávkou už čeští hokejbalisté vedli o dvě branky.

Do druhé třetiny chtěli Kanaďané vstoupit lépe a hned v úvodu zahrozil Mitchell, snížit se mu nepodařilo. Naopak čeští reprezentanti pak byli nebezpeční v přesilové hře. Nejprve za brankovou čárou neskončily šance Hlaváčka, Zahálky a Nováka, ale sedm vteřin před návratem kanadského hráče na hřiště rozradostnil fanoušky Matyáš Jankůj a poslal tým do tříbrankového vedení.

V cestě za první výhrou na šampionátu pokračovali čeští hráči také v další patnáctiminutovce, kde jim ve třicáté sedmé minutě stačilo na využití početní výhody jen deset vteřin. Z prostoru mezi kruhy poslal už čtvrtý míček za záda kanadského gólmana Jan Zahálka. Za necelou minutu se v gólové příležitosti objevil Kraus, který zblízka neuspěl. V závěru si Kanada vzala oddechový čas a zkoušela v přesilové hře hru bez brankáře. Čeští reprezentanti už ale vedení nepustili, výrazně k tomu přispěl Fleischman, jenž v kleci předvedl výborný výkon a nepustil za svá záda žádný míček.

Ohlas trenéra Víta Čapka:

„Povedl se nám vstup do utkání, když vedete nad Kanadou ve třetí minutě 2:0, tak to samozřejmě hráče nakopne a pak se to táhlo tím zápasem. Když Kanada ve druhé třetině převzala otěže utkání, tak jsme to i se štěstím ubránili, přidali jsme jeden gól ve druhé části, v závěrečné části v přesilovce čtvrtý. Tím jsme asi Kanadu hodně zaskočili. Samozřejmě jsou tam dobré věci, dnes si kluci užijí vítězství, zítra začínáme novým dnem, kde si ukážeme věci, které nám moc nešly. Doufám, že na to zítra navážeme zase takovým bojovým výkonem jako jsme předvedli dneska.“