MS Liberec 2023

Kategorie U23 bezproblémově přejela Brity, svému soupeři nastřílela 13 branek!

Výběr Jiřího Mašíka čekala na začátku turnaje prověrka v podobě Velké Británie. Češi neměli s tímto soupeřem větší problémy, po hladkém průběhu s Brity zametli 13:0 a připsali tak důležité tři body do tabulky.

Česko U23 – Velká Británie U23 13:0 (4:0, 5:0, 4:0)

Branky a nahrávky:

5. Lhota (Jágr, Kucharčík), 9. Vaniš (Laurinc, Kucharčík), 9. Čejka (Langr, Školoudík), 15. Vaniš (Kucharčík, Laurinc), 17. Laurinc (Lhota), 19. Stupka (Lhota, Licek), 22. Stupka, 28. Jágr (Kucharčík), 30. Čejka (Langr), 31. Langr (Licek, Čejka), 37. Langr, 45. Kucharčík (Kaňák, Laurinc), 45. Stupka (Procházka, Vaniš)

Střely na branku: 31:4, vyloučení: 4:6, využití: 3:0, v oslabení: 0:0

Češi se do první gólové šance dostali po pomalejším začátku až na konci páté minuty, kdy parádní kombinaci na jeden dotyk nasměroval do branky Lukáš Lhota. Tím jako by uvolnil našim plejerům ruce a ti přidávali jednu pěknou akci za druhou. Za tři minuty vsítil druhý gól zápasu Vaniš, který bombou od modré zužitkoval početní výhodu. Netrvalo to dlouho a Česko vedlo již o tři branky, když se prosadil Jan Čejka. Na konci první části přišla druhá přesilovka a následoval také druhý gól Jiřího Vaniše, který zakončil pohlednou kombinaci do prázdné branky.

Ve druhé periodě česká třiadvacítka pokračovala ve výkonu, který předváděla v první části hry. Britové nasadili do druhé třetiny druhého brankáře Hicktona, kterého na hřišti přivítal povedenou ranou Jakub Laurinc. Při současném vyloučení obou stran potrestal zaváhání britské obrany kapitán Martin Stupka, který po uplynutí dalších tří minut přidal další gól a skóre na světelné tabuli tak ukazovalo již 7:0. Britové již začínali odpadat a to byla voda na mlýn českému týmu, který nehodlal jen tak přestat s aktivní hrou. Jágr s Kucharčíkem neměli s britským odporem příliš práce a jejich vydařená akce znamenala zvýšení na 8:0. 10 sekund před druhou sirénou se ještě v samostatném úniku ocitl Čejka, který využil své rychlosti a překonal brankáře Velké Británie kličkou do bekhendu.

Jednoduchá akce po ose LangrLicekLangr přinesla českému týmu necelou půlminutu po začátku třetí třetiny již 10. gól zápasu. Po nedovoleném zákroku ve 37. minutě nařídili rozhodčí trestné střílení, které proměnil opět Nicolas Langr. Pilný Samuel Kucharčík se nakonec také dočkal vstřelené branky, když natáhl zápěstím od modré čáry a bezmocný Hickton jen máchl rukama, protože přes provoz u jeho branky absolutně nic neviděl. A aby toho nebylo na zničené Brity málo, zkompletoval 11 sekund před koncem svůj hattrick Martin Stupka a uzavřel tak skóre zápasu na 13:0.

Ohlas trenéra Jiřího Mašíka:

„My jsme samozřejmě chtěli do turnaje vstoupit vítězně, což se nám podařilo. Přesto, že Velká Británie není tak těžký soupeř, tak jsme k zápasu chtěli přistoupit zodpovědně. Kluci od začátku šlapali, samozřejmě tam byly chybičky, ale to je způsobené tím, že nám soupeř nechával víc prostoru. Ale jinak jsme spokojení, dali jsme hodně branek, kluci si to tady osahali a nasáli atmosféru. Ten první zápas bývá většinou ještě nervózní, někteří kluci jsou poprvé na mistrovství, takže ta nervozita tam možná maličko byla. Takže je dobře, že jsme si takhle hodně zahráli a vyhráli jsme. Jediné, co mě mrzí, je zranění Honzy Čejky. Budeme se všichni modlit, za to, aby byl v pořádku.“