MS Liberec 2023

Dvacítka předvedla proti USA skvělý obrat! V úvodním hrací dni vybojovala všechny body

Česká reprezentace do 20 let zvládla také druhé utkání a v prvním hracím dni tak české týmy vyhrály všechny zápasy. Česku se s USA nepovedl vstup do souboje, ve druhé třetině ale vývoj otočilo a vedení už nepustilo. Naopak ve třetí části ještě dvakrát rozradostnilo české fanoušky.

USA U20 vs. Česko U20 3:6 (2:1, 1:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 7. Phillips (Gallen), 8. Henry (McCormick), 25. Hofstrom (Henry, McCormick) – 10. Macek (Bláha, Korbel), 25. Macek (Bláha), 28. Bečka (Kovařík, Tomšík), 29. Tomšík (Kovařík, Macek), 37. Malý (Bláha), 45. Malý (Taufer).

Střely na branku: vyloučení: 7:4, využití: 1:4, v oslabení: 0:1.

Po slavnostním úvodním buly Martina Půty, hejtmana Libereckého kraje, odstartoval druhý zápas reprezentace U20 na šampionátu. V úvodu utkání byli nebezpečnější Američané, poprvé se prosadili v sedmé minutě, míček za brankovou čáru dostal Nick Phillips. Po necelé minutě se prosadil také Michael Henry a čeští hráči už prohrávali o dvě branky. Zanedlouho měli k dispozici přesilovou hru, kde byl v dobré příležitosti Krejčí, v síti ale skončila až rána Aleše Macka. Srovnat mohl v oslabení Malý, samostatný únik ale neproměnil.

Dotáhnout na soupeře se Česku podařilo ve dvacáté páté minutě, druhý gól na své konto přidal Aleš Macek. Za chvíli ale rozhodčí vylučovali na české straně a to Tristan Hofstrom potrestal už po devíti vteřinách. Čeští reprezentanti na to rychle zareagovali, střelou z levé strany v početní výhodě vyrovnal Jan Bečka. V pokračující přesilové hře se síť za zády amerického gólmana vlnila ještě jednou, do vedení poslal český tým Pavel Tomšík.

Za dalšími třemi body si šli svěřenci trenéra Karla Manharta také ve třetí třetině. Dvoubrankového náskoku se ujali ve třicáté sedmé minutě, kdy byl přesný v oslabení Matyáš Malý. Spojeným státům americkým se nedařilo smazat ztrátu, v poslední minutě ještě odvolaly gólmana a zkoušely něco vymyslet v šesti. Do prázdné klece ale dopravil míček Matyáš Malý a pojistil tak výhru českým hráčům. Ti zvládli také druhé utkání a na turnaji jsou zatím neporaženi.

Ohlas trenéra Karla Manharta:

„Bylo to výborné, jsem moc spokojený. Prohrávali jsme 0:2, ale vím, co v těch klucích je. Věděl jsem, že to otočíme. Dneska nám vyšly přesilovky a pak jsme to už udrželi. Myslím, že jsme podali hodně dobrý výkon. To, co máme natrénované, jsme dneska v zápase prodali. Byli jsme aktivní na balonku a Američané si už na konci ani neškrtli. Byla krásná atmosféra a moc jsem si to užil.“