MS Liberec 2023

Reprezentace U23 zvládla také souboj se Švýcarskem! Rozhodla jen 31 vteřin před koncem utkání

Druhý den na mistrovství zahájila reprezentace U23 zápasem se Švýcarskem. Čeští hráči se už na začátku souboje radovali z prvního gólu, soupeř ale utkání zdramatizoval a ve třetí části se dostal i do vedení. Česko na to rychle zareagovalo a zapsalo další tři body.

Švýcarsko U23 vs. Česko U23 3:4 (1:1, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 14. Wehrli (Rohdewald, Büschi), 32. Cioffo, 41. Wehrli (Iten) – 2. Jágr (Kucharčík, Lhota), 17. Lhota (Licek, Čejka), 41. Kucharčík (Lhota), 45. Jágr (Kucharčík, Lhota).

Střely na branku: 22:19, vyloučení: 3:3, využití: 1:1, v oslabení: 0:0.

Do druhého hracího dne vstoupili jako první z českých týmů hráči do 23 let. V utkání se Švýcarskem se uvedli rychlým gólem, když zblízka překonal švýcarského gólmana Vojtěch Jágr. V polovině první třetiny mohli vedení navýšit, naopak necelé dvě minuty před první přestávkou překonal Rechtorika od modré Nicolas Wehrli a do další části obě mužstva vstupovala za vyrovnaného stavu.

Švýcarský tým zahrozil také na začátku druhé části, ale v sedmnácté minutě vrátil vedení Česku v přesilové hře Lukáš Lhota. Čeští reprezentanti se snažili náskok navýšit, na druhé straně byli nebezpeční také Švýcaři, kteří si zahráli první početní výhodu. Skóre se v ní neměnilo, míček se do branky nedostal ani v závěru druhé patnáctiminutovky po střele Langra.

V úvodu třetí části se Švýcarsko zase dotáhlo. Raffaele Cioffo se u modré čáry ujal míčku, vydal se k bráně a jeho střela se zastavila až v síti. Velkou příležitost ke skórování měli čeští hokejbalisté necelých šest minut před koncem třetí třetiny, ale míček zůstal jen na brankové čáře. O necelou minutu později se radoval soupeř, poprvé v utkání ho poslal do vedení Nicolas Wehrli. Jen po čtyřiceti vteřinách na to odpověděl Samuel Kucharčík a bylo vyrovnáno. Vítězný gól vsítil jen 31 vteřin před koncem základní hrací doby Vojtěch Jágr a zařídil svému týmu další tři body.

Ohlas trenéra Jiřího Mašíka:

„Začali jsme velice dobře, dali jsme branku, ale musím říct, že nám paradoxně ublížila, protože jsme si pak možná mysleli, že to půjde jednoduše a že budeme kombinovat až do prázdné brány. Švýcaři se ale zvedli, hráli opravdu jednoduše a ve velké rychlosti a nám to začalo dělat problémy. Nemohli jsme se prosadit a místo toho, abychom to zjednodušili, tak jsme naopak balonek předržovali. Chtěli jsme po nich individuály, ale to byla ještě další voda na mletí Švýcarů, takže zaslouženě vyrovnali. Pak si myslím, že ve třetí třetině jsme si za vítězstvím šli, najednou jsme měli tlak a bohužel z ojedinělé akce jsme dostali gól na 3:2. Ale musím na týmu ocenit, jak jsme za pět minut reagovali, okamžitě jsme se sešikovali a všichni věřili tomu, že to minimálně vyrovnáme. Nakonec to dopadlo vítězstvím, takže je to pozitivní. Myslím, že takhle ubojovaná výhra nám může paradoxně pomoc, ale na druhou stranu musíme si z toho vzít velké ponaučení, protože zámořské týmy budou hrát podobný hokejbal a takhle bychom je asi neporazili.“