MS Liberec 2023

Červený tým U16 porazil i druhého zámořského protivníka, USA složil na lopatky v poměru 5:1!

Česká reprezentace do 16 připravila na světový šampionát v Liberci hned dva výběry a ten červené barvy zatím poráží vše, co mu přijde do cesty. Svěřenci Víta Čapka ovládli i druhý zápas na turnaji, když Američanům nadělili hned pět branek. Nejvíce se činil dvougólový liberecký rodák Šťástka.

Česko U16 RED – USA U16 5:1

Branky a nahrávky:

7. Šťástka (Koudela, Svatoň), 14. Svatoň (Šťástka, Puzder), 19. Drnec (Chán, Hlaváček), 32. Kučera (Jankůj, Král), 43. Šťástka (Pospíšil) – 28. Morris (Humphries, Joyce)

Střely na branku: 20:24, vyloučení: 6:3, využití: 1:1, v oslabení: 0:0

Oba výběry vstupovali do utkání posilnění výhrou z předchozího dne, Američané po vítězství 9:2 nad Švýcarskem a Češi se skalpem Kanady, kterou přemohli 4:0. Chvíli po začátku utkání prováhal první šanci Kraus, který ze slotu pálil nepřesně. V 6. minutě ale na trestnou zamířil Moore a Češi s potrestáním jeho prohřešku dlouho neotáleli. Pas Tomáše Koudely zpoza branky proměnil ve vedoucí gól Marek Šťástka. Hráči Červeného týmu dál svému soupeři nedávali ani centimetr hrací plochy a z jejich aktivity vzešel další gól. Šťástka procpal míček po rychlém protiútoku na Vojtěcha Svatoně a ten bekhendem zakončil pod víko americké brány. Ve druhé třetině pokračoval český tlak, který vyvrcholil třetí brankou národního týmu. Úspěšnou dorážku zapsal Radim Drnec.

Následovala řada vyloučení, kdy se na trestné lavici střídali čeští hráči jeden za druhým. Při současném vyloučení Nováka a Hlaváčka se prosadily také Spojené státy. Po dobrém tlaku v útočném pásmu propálil do té doby neprůstřelného Fleischmanna Declan Morris. Druhá třetina tak končila dvougólovým náskokem českého výběru a mladíci se lvem na prsou tak před sebou měli ještě 15 minut těžké práce. Dosti si ji ale ulehčili hned po začátku třetí části zápasu, když se k odraženému míčku v mezikruží dostal Jankůj a jeho pokus za záda amerického gólmana dorazil David Kučera. Před blížícím se koncem utkání pojistil vedení českého týmu svou druhou brankou v utkání Šťástka a zapsal již třetí kanadský bod v tomto zápase.

Ohlas trenéra Víta Čapka:

„Povedl se nám vstup do zápasu, když jsme v první třetině vstřelili hned dvě branky. Ve druhé třetině jsme trošku ustoupili z naší hry a zbytečnými ztrátami a fauly jsme darovali soupeři přesilovky, což v jednom případě dokázali Američané potrestat. My jsme si o to koledovali, ale od třetí části hry jsme se zase vrátili k naší hře a dokázali zápas dovézt do vítězného konce. Dvě výhry ve dvou zápasech proti soupeřům ze Severní Ameriky samozřejmě zní krásně, ale zítra je nový den a nový zápas, takže my se budeme soustředit jen na ten daný den, přestože celkový cíl máme jasně stanoven.“