MS Liberec 2023

Po dvou výhrách přišel pro českou U20 náraz do kanadské zdi, Javorové listy zvítězily 7:5

Třetí utkání ve skupině proti sobě postavilo dva celky seřazené na čele tabulky. Tým okolo kapitána Jana Bečky stál na prvním místě se 6 body, vyzyvatelé z Kanady měli o bodík méně. Na konci utkání se ale pozice v tabulce proměnili, když Kanada, zejména zásluhou prvních dvou třetin, zvítězila 7:5.

Kanada U20 – Česko U20 7:5 (3:1, 4:0, 0:4)

Branky a nahrávky:

3. Hiscock (Fontaine, Dyke), 5. Friesen (Roulette), 15. Friesen (Neill, Roulette), 20. Birkett (Rawji, Donohoe), 24. Laundry (McGuire), 25. Donohoe (Osborne, Neill), 30. Fontaine (Pasternak) – 12. Taufer (Lhota, Tomšík), 37. Bláha, 38. Kábrt (Černý, Matoušek), 43. Malý (Bláha, Korbel), 45. Bečka

Střely na branku: 24:27, vyloučení: 7:3, využití: 2:2, v oslabení: 0:0

Kanaďané v tomto zápase dominovali zejména díky své rychlosti a perfektně zahraným brejkům. První z nich se zrodil hned po dvou minutách zápasu, kdy sérii přihrávek od levého mantinelu k pravému zakončil povedenou ranou na vzdálenější tyč Reegan Hiscock. Čechům se vzápětí podařilo vyrobit faul a Javorové listy nekompromisně trestaly. Snahu o brejk v oslabení zhatil skvělou prací na modré čáře kapitán Kanady Roulette a připravil tak pozici pro osamoceného Evana Friesena, který neměl s přehozením bezmocného Křemenáka problémy. Jako by dvougólové vedení Kanadě nestačilo, další nebezpečnou šanci Dykea kryl výborným zákrokem betonem Křemenák. V čase 10:08 byli současně vyloučeni hráči z obou táborů a změna počtu hráčů prospěla českému týmu, když z pravého kruhu zavěsil pod víko Matěj Taufer. Zanedlouho se hrálo opět 4 na 4 a z většího prostoru na hrací ploše těžila pro změnu Kanada, další rychlý kontr zužitkoval Evan Fraser.

Tlak výběru Kanady pokračoval i po přestávce. Netrvalo to dlouho a Wylie Birkett rozvlnil síť české branky již počtvrté. Přes veškerou snahu českého týmu klást odpor dokázali Kanaďané dál ohrožovat naši branku a v času 23:45 poslal Křemenáka na lavičku Damien Laundry. Nově příchozí Matěj Halouzka ani nedostal šanci sáhnout si na balónek a už musel jeden vytahovat ze své branky po výborné individuální akci rychlonohého Maxe Donohoe. Dvě sekundy před vypršením časového limitu druhé periody ještě se štěstím přidal 7. branku Kanady Ben Fontaine a čeští hráči si tak měli o přestávce hodně co říct.

Do třetí třetiny ale jako by nastoupil úplně jiný tým. Ať už Kanaďané přestali zápas brát tak vážně, nebo čeští hráči konečně zapnuli na nám známý level, najednou se hrálo více v kanadském pásmu a plynuly z toho také góly pro národní tým. Nejprve předvedl nádhernou kličkovanou Matyáš Bláha, ke kterému se po necelé minuté přidal také Matěj Kábrt a Kanada rázem vedla jen o 4 branky. Čeští borci navíc využili přesilovku ranou Matyáše Malého a tři minuty na tři góly najednou nezněly tak nereálně. Kanadští hráči si ale zbytek zápasu zkušeně pohlídali a nechali Čechy už jen pouze snížit pár sekund před koncem, kdy se prosadil Jan Bečka.

Ohlas trenéra Filipa Červinky:

„Utkání proti Kanadě začalo stejně jako proti USA. Začátky zápasů mají zámořské týmy výborné, snažili jsme se na to hráče připravit, ale Kanada má výborný pohyb a tlak do branky. Celé utkání rozhodla 2. třetina, v níž nás Kanada absolutně přehrála. Hraje jednoduše, účelně, fyzicky, je hladová po každém balónku, my zbytečně hru předržujeme a měli jsme malý tlak do branky. Třetí třetina nám ale dodala sebevědomí do dalších zápasů a rozhodně se z porážky poučíme. O úspěchu či neúspěchu rozhodne až sobotní semifinále, k tomu musíme postupně směřovat.