MS Liberec 2023

Hráči z U23 jsou i nadále stoprocentní! Ve vypjatém souboji dokázali přetlačit USA 3:2

Tři zápasy, tři výhry. Přesně tak si představoval český výběr do 23 let ideální začátek turnaje. Po výhrách nad Velkou Británií a dopoledním obratu proti Švýcarům dokázali svěřenci Jiřího Mašíka překonat také překážku s názvem USA a po vítězství 3:2 berou další body do tabulky.

USA U23 – Česko U23 2:3 (3:0, 0:2, 0:0)

Střely na branku: 14:39, vyloučení: 6:4, využití: 0:0, v oslabení: 0:0

Američané vstoupili do utkání s dopolední výhrou 15:0 nad Velkou Británií v kapse, kterou odčinili středeční prohru s Kanadou. Byli to však Češi, kdo ze začátku držel otěže utkání pevně ve svých rukou. Poté, co v šesté minutě zápasu vypálil z levého kruhu tvrdě Čejka, se míček odrazil k volnému Langrovi a ten měl již snadnou práci. Při následných vyloučeních na straně Spojených států zatápěli čeští ofenzivní hráči v americkém obranném pásmu pod kotlem a nejvíc musel nebezpečné akce soupeře hasit brankář Snyder, který místy přiváděl hráče i diváky k šílenství. Skvěle se například přemístil proti ráně Licka a roztažený po celé délce brankoviště zachytil jeho ránu do lapačky. Kapitán týmu České republiky Martin Stupka prožil zajímavou třetinu. Nejprve schytal nepříjemný úder na koleno, po kterém odkulhal za pomoci svých spoluhráčů na střídačku, aby pak o pár minut později již v plném běhu dorazil svou vlastní střelu za záda Snydera a postrčil Čechy do vedení 2:0. Na druhé straně poté zahrozili Američané, ale Pavel Foršt v české brance si s pokusem Dorseyho poradil. A natěšené publikum zaplněné Svijanské arény tak bylo ještě před přestávkou odměněno třetím gólem českého týmu, o který se postaral Lukáš Lhota. Útočník pražského Kert Parku se hbitě protáhl mezi obráncem a brankářem amerického týmu a v pádu zakončil za bezmocného gólmana Snydera.

Ve druhé třetině postupně aktivita českého týmu opadla a ke slovu se tak dostali Američané. Nenápadnou střelou od pravého mantinelu se 3 minuty před koncem třetiny prosadil Connor Callahan a minutu na to na něj navázal Joe Mellilo po šikovné vracečce od Geatense. 4 sekundy před sirénou pálil na druhé straně Kastner, ale jeho rána byla zblokována a ještě než se stačila dokutálet za brankovou čáru, ji lapil pod své tělo Snyder. Ve třetí třetině hráli čeští borci zodpovědně a nepouštěli Američany do žádných velkých šancí. A pokud se do nějaké lepší dostali, byl na ni připraven Pavel Foršt. Zvýšit na 4:2 mohl Jágr, ale jeho pumelice těsně minula pravý roh branky soupeře. Kritický moment pro český tým přišel 5 minut před koncem při vyloučení Kastnera, vybrané čtveřice na oslabení ale svou úlohu zvládly na výbornou. Američané si pak cestu za vyrovnáním sami zkomplikovali zbytečným vyloučením Crousyho, kterého národní tým využil k tomu, aby časomíra mohla doběhnout až do konce a zkušeně si pohlídal zbytek zápasu, ve kterém přidal již 7., 8. a 9. bod do průběžné tabulky.

Ohlas trenéra Jaroslava Procházky:

"Do zápasu jsme vstoupili fantasticky, první třetina byla z naší strany výborná. Američané nevěděli, kam dřív skočit a ze hry v první třetině nic neměli. Ve druhé části přišly nějaké přesilovky a oslabení, což nás trochu zbrzdilo. Udělali jsme pár chybiček a kvalitní soupeř ji dokázal využít. Před třetí třetinou jsme si řekli, že do ní musíme nastoupit jako do té první a povedlo se nám to. Prvních deset minut bylo výborných, ke konci jsme už chtěli zápas dotáhnout k vítězství, přesilovku soupeře jsme ustáli a závěr utkání zvládli s přehledem."