MS Liberec 2023

Ověřili jsme si, že v jednoduchosti je síla, vysvětlil důvod úspěchu U23 obránce Nicholas Kaňák

Čeští reprezentanti do 23 let měli ve čtvrtek nabitý program. Po dopoledním utkání se Švýcary, které dokázali otočit na konečných 4:3, se utkali také se Spojenými státy. Zápas proti USA ovládli poměrem 3:2 a po třech zápasech tak mají na svém kontě plný počet bodů. Utkání hodnotil Nicholas Kaňák.

Ukázalo nám to, že se musí cpát víc do brány

Nicholasi, druhý den šampionátu si pro Vás připravil hned dva zápasy, ten dopolední proti Švýcarům se zpočátku nevyvíjel úplně dobře, co Vám tohle utkání ukázalo?

Ukázalo nám to, že se musí cpát víc do brány. My jsme si to chtěli hrozně moc ťukat do hokejky, hrát hezký hokejbal, ale Švýcaři nám předvedli, že v jednoduchosti je síla, a že rychlý a jednoduchý hokejbal je mnohem lepší, než velké množství přihrávek. My jsme si řekli, že musíme být přímočařejší a mít větší hlad po gólech.

Čekali jste tuhle hru od Švýcarů? Nepřekvapili Vás něčím?

Vůbec nás nepřekvapili. My jsme věděli, že jsou zarputilí, hrají jednoduše a jsou šikovní, takže jsme věděli, do čeho jdeme. Udělali jsme si to trošku složitější, než jsme chtěli, ale pak se ukázala síla našeho týmu, když jsme zápas otočili a získali tři body. Takže pro nás super zápas, který nám pomohl do večerního utkání s Kanadou.


A od zápasu s Kanadou očekávám zase rychlý a tvrdý hokejbal

Zápas proti Americe probíhal také ve velmi rychlém tempu, kde hledat důvod Vašeho rychlého vedení?

Pokračovali jsme v tom, co jsme předváděli v závěru utkání proti Švýcarsku. Chodili jsme do brány, hráli jednoduše a to bylo ono. Oni s tím měli velké problémy, protože jejich devízou je blokování střelby a nahrávek, tak jsme si řekli, že musíme střílet co nejvíc, chodit dorážet před branku a nějaké šance se ukážou. Což se taky splnilo. Během osmi minut jsme dali 3 góly jen díky tomu, že jsme plnili náš plán.

Američané pak zápas zdramatizovali dvěma góly, změnili něco ve své hře do druhé třetiny, nebo góly plynuly z něčeho jiného?

Udělali jsme dvě malé chyby a oni je dokázali využít. My víme, že tyhle týmy čekají na každou chybu soupeře a dokážou ji využít. Po dvou inkasovaných gólech jsme ale nic nezabalili a nenechali je vrátit se do zápasu. Jejich další šance jsme dobře odbránili, zblokovali pár střel, když to nezachytila naše obrana, tak to chytil Pája Foršt v bráně a díky týmové výkonu jsme včera získali všech šest bodů.

Dnes se přesouváte do Home Credit Areny na plastový povrch, jak se na tuhle změnu těšíš? A co čekáš od zápasu s Kanadou?

Těším se hodně. Je to zase něco jiného, přestože jsme si na leštěný beton tady ve Svijanské aréně zvykli, tak na plastu hrajeme celý rok a přechod na něj by nám neměl dělat větší problémy. A od zápasu s Kanadou očekávám zase rychlý a tvrdý hokejbal. Oni jsou silní v soubojích, ze všeho střílí a my si musíme dát pozor na to, abychom jim nedávali moc prostoru. Důležité je hrát tak, jako v zápase s Amerikou. Aktivně, rychle do branky a vyhrávat souboje.