MS Liberec 2023

Třetí výhra v řadě pro Červený tým U16 a první místo ve skupině! V semifinále čekají Slováci

Díky přesvědčivému vítězství 11:1 nad Švýcarskem vyhrál Červený výběr české reprezentace do 16 let i třetí utkání na mistrovství a s přehledem ovládl svou skupinu. Do semifinálového souboje nastoupí naši borci v sobotu od 13 hodin na ploše Home Credit Areny, jejich soupeřem bude Slovensko.

Česko RED U16 – Švýcarsko U16 11:1

Branky a nahrávky:

7. Pospíšil (Hlaváček), 7. Šťástka (Koudela), 11. Šťástka (Martínek, Koudela), 12. Jankůj (Novák, Kučera), 13. Chán (Pospíšil), 16. Zahálka (Černý), 28. Král (Černý), 29. Hlaváček (Pospíšil, Drnec), 37. Kraus (Kučera, Novák), 38. Šťástka (Slezák), 43. Černý (Jankůj) – 36. Uhlmann (Felder, Kühn)

Střely na branku: 46:7, vyloučení: 1:3, využití: 2:1, v oslabení: 0:0

Před národním týmem stál třetí balvan v cestě za úspěchem, tentokrát s názvem Švýcarsko. Velký počet příznivců země helvétského kříže podporovalo své oblíbence velmi hlasitě od začátku až do konce zápasu, přestože se pro ně již od startu utkání nevyvíjel dobře. Češi na nic nečekali a hned zkraje vyvinuli na svého soupeře tlak a trápili ho v jeho obranné třetině. Větší kvalita domácích hráčů se projevovala v kombinaci, osobních soubojích a také v zakončení. První branku svého týmu vstřelil Matouš Pospíšil, který po výběhu do mezikruží našel mezírku ve výstroji švýcarského brankáře. K němu se po chvíli přidal Marek Šťástka, proti jehož střele neměl Leutert šanci. O pár minut později stejný český hráč navýšil již na 3:0 a se Švýcary to nevypadalo dobře. Když přihrávku zpoza branky skvěle využil Jankůj, bylo de facto vymalováno. Do konce první třetiny se k němu připojil také Jakub Chán a pohodlný pětibrankový náskok znamenal poklidný průběh dalších minut.

Ve druhé a třetí periodě se do branky místo Bečičky postavil Soukup, ale to byla jediná změna ve hře českého týmu, který dál zápasu dominoval. Jen se sem tam vklínily občasné nadbytečné přihrávky a přehrávání situací, což je ale k průběhu zápasu vcelku pochopitelné. Po šesté brance Zahálky střídali brankáře také Švýcaři a jejich náhradního brankáře Blasera v brance přivítal Martin Král – 7:0. Před druhou sirénou připsal osmou čárku na účet Čechů Hlaváček a do třetí třetiny tak mířily oba celky za stavu 8:0. Svůj čestný úspěch zaznamenali Švýcaři v 36. minutě, kdy na druhý pokus docpal do brány Lars Uhlmann. Rychlá odpověď českého týmu ale přišla záhy. Kučera našel před brankou úplně volného Jana Krause, který už měl pro svou show jednoduchou pozici. Desátý gól a zároveň hattrick přidal v úniku před domácím libereckým publikem Marek Šťástka, který to u pokladníka týmu zřejmě nebude mít úplně zadarmo. Konečnou podobu skóre dal Ondřej Černý a čeští reprezentanti tak již mohou sbírat síly na zítřejší semifinále proti Slovensku.

Ohlas trenéra Víta Čapka:

„My jsme nečekali, že vyhrajeme skupinu, ale podařilo se nám to, za což jsme rádi. Na druhou stranu, my jdeme vždycky zápas od zápasu, ze Švýcarů jsme měli trošku obavu, ale ta první třetina rozhodla o tom, že to dovedeme do vítězného konce. Pak už to bylo z naší strany hodně o přehrávání situací. Od zápasu se Slováky očekávám těžký zápas, všechny předchozí výsledky se mažou a my do toho půjdeme s tím, že chceme uspět.“