MS Liberec 2023

Dvacítka srazila Slováky na kolena! Po výhře 6:4 míří do semifinále, kde narazí na stejného soupeře

První utkání na plastovém povrchu Home Credit Areny prožila Česká reprezentace do 20 let, když ve federálním derby vyzvala Slovensko. Utkání dopadlo podle představ české strany a výhra 6:4 znamená jediné – odvetu tohoto zápasu v sobotním semifinále turnaje.

Česko U20 – Slovensko U20 6:4 (2:1, 2:0, 2:3)

Branky a nahrávky:

3. Vizváry, 6. Bláha (Macek), 23. Bláha (Korbel), 29. Tomšík (Taufer), 39. Korbel (Bláha, Macek), 41. Bečka (Kovařík) – 5. Sagan (Hrivnák, Danielčák), 32. Bartakovics (Siakeľ), 34. Hrivnák (Siakeľ, Bartakovics), 43. Hrivnák (Bartakovics)

Střely na branku: 37:19, vyloučení: 9:10, využití: 4:3, v oslabení: 0:0

Národní tým vstoupil do utkání fantasticky, když hned po dvou a půl minutách proměnil individuální akci z levé strany Richard Vizváry a dodal tak svým spoluhráčům entuziasmus do žil. Chvíli poté ale přišlo vyloučení Vojtěcha Šmída, které Slováci ztrestali. Samuel Hrivnák využil tlaku před českou brankou a překonal brankáře Křemenáka. Podobná situace se ale opakovala i na druhé straně. Na trestnou si šel sednout slovenský hráč a Matyáši Bláhovi stačilo pouhých 16 sekund na to, aby přesilovku využil. První třetina tak dopadla lépe pro Čechy, kteří si do dalšího průběhu zápasu nesli hubený náskok 2:1. Ve druhé části čeští hráči kontrolovali hru a Slováci tak neměli mnoho příležitostí na vyrovnání. Po řadě vyloučení se ve výhodě jednoho muže ocitli opět hráči Česka a na svůj první přesilovkový gól navázal opět Matyáš Bláha, který přidal další parádní kličkovanou do své sbírky. Slováci ale začínali postupně hrozit z brejků a přidávali vrásky na čele českých trenérů. Ve 27. minutě zůstal ve svém brankovišti ležet gólman Hrubovský, kterého musel kvůli zranění nahradit jeho kolega Adam Kundrát.

Dvě minuty před koncem druhé periody předvedli fantastickou akci Taufer s Tomšíkem, kteří si mezi sebou vyměnili míček a druhý jmenovaný zakončoval do prázdné branky. Na začátku třetí třetiny vyloučili rozhodčí jednoho hráče z každé strany a většího prostoru na hřišti využili Slováci ke snížení na 2:4, které jim zařídil Bartakovics. Další vyloučení pak stihlo jen českou stranu a to hned dvakrát. Ve stejném čase vyloučení dva čeští borci připravili ideální příležitost pro Slováky, kteří jí nepohrdli. Dvojnásobnou přesilovku využil Samuel Hrivnák. Rozhodčí se dál neostýchali s vylučováním a další trest stihl opět slovenskou stranu. Ránu Martina Korbela z pravé strany hřiště nezachytil žádný z hráčů Slovenska včetně brankáře a Češi si tak vzali zpět dvoubrankové vedení. Vyloučení provázely celou třetí část zápasu a poslední branky obou týmů tak padly také v početních výhodách. Nejprve na 6:3 zvýšil kapitán Jan Bečka, aby pak o chvíli později dal konečnou podobu výsledku Samuel Hrivnák. Odveta souboje se uskuteční v sobotu od 18 hodin v rámci souboje o finále. Buďte u toho!

Ohlas trenéra Filipa Červinky:

"My jsme věděli, že ten zápas bude spíš přípravou na to semifinálové utkání. Slováci byli velice silní v přesilových hrách, takže my se musíme pro semifinále vyvarovat vyloučení. Jinak podle mě Slováci nehráli úplně na plno, šetřili se na dnešní zápas. Oni jsou takoví, že se dokáží maximálně připravit na ten rozhodující duel. My ale věříme v sílu našeho týmu a půjdeme do zápasu s tím, že chceme urvat finále."