MS Liberec 2023

Prodloužení přisoudilo finálovou účast české straně! Červený tým U16 bude hrát o zlato v neděli od 12:30

Druhou finálovou účast českého výběru na tomto turnaji si zajistili hráči Červeného týmu kategorie U16, kteří v napínavém souboji vyřadili slovenský výběr 4:3 po prodloužení. Vítěznou branku zařídil Jan Kraus a Češi se tak mohou připravovat na zítřejší souboj o titul mistrů světa proti Kanadě Západ.

Česko RED U16 – Slovensko U16 4:3p (2:2, 0:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky:

6. Kraus (Kučera), 7. Černý (Vaněk), 43. Kraus (Kučera), 47. Kraus – 12. Piška (Ďurčo, Kováčik), 15. Ďurčo (Markuš), 17. Necpál (Markuš, Bonk)

Střely na branku: 41:17, vyloučení: 3:2, využití: 1:0, v oslabení: 0:0

Český výběr včera otestovalo Švýcarsko, se kterým hráči Červeného týmu zametli 11:1. Souboj se sousední zemí v semifinále tak přinesl Čechům kvalitnějšího soupeře a velkou výzvu. Rozhodčí hned v úvodu zápasu vyloučili jednoho ze slovenských hráčů a Česko přesilovku zvládlo využít. Do úplně prázdné brány zakončoval po luxusní křižné přihrávce Jan Kraus a národní tým tak po pěti odehraných minutách vedl. Netrvalo to dlouho a borci v červeném přidali druhou trefu. Ondřej Černý nahodil od modré čáry a překvapil Veterániho ve slovenské bráně. Slováci si po této trefě vzali oddechový čas a důrazně si vysvětlili, že s podobnou hrou nebudou mít v tomto zápase moc šancí. Nabuzení hráči Slovenska začali svého soupeře tlačit a postupně ze své aktivity začali těžit. Ve dvanácté minutě ještě Markuš svou šanci na snížení nevyužil, ale po chvíli doklepl míček za českého gólmana Maxim Piško. 15 sekund před koncem třetiny ještě Slováci zasadili českému týmu druhou ránu, když přečíslení dvou na jednoho zakončil Juraj Ďurco.

Tak, jak Slováci zakončili první periodu, začali tu druhou. Markuš našel zpoza brány volného Daniela Necpála a ten se zakončením neměl problém. Češi se pak tlačili za vyrovnáním, blízko byli Kraus a Zahálka, ale třetí gól vstřelit nedokázali. Ve třetí třetině mohli ještě poděkovat Fleischmannovi, který je podržel výborným zákrokem na brankové čáře. Tři minuty před koncem dostal přihrávku do mezikruží Jan Kraus a rozjásal české ochozy. Za stavu 3:3 se šlo do prodloužení, ve kterém měly oba týmy šanci na zlatý gól, kterého se nakonec dočkala česká strana. Po levém kruhu si seběhl opět Jan Kraus, zamířil a trefil přesně do rohu slovenské branky! Hattrickem v semifinále poslal svůj tým do finále, které se odehraje od 12:30 proti týmu Canada West v Home Credit Areně.

Ohlas trenéra Víta Čapka:

"Měli jsme dobrý vstup do utkání jako vždy na mistrovství, ale ukolébalo nás vedení 2:0. Přestali jsme hrát naši hru. Každý si chtěl dát gól, takhle to ale v hokejbale prostě nefunguje. Když jsme se vrátili k týmové hře, dokázali jsme Slováky zatlačit a hrát u nich v pásmu. Vytvořili jsme si dostatek šancí a myslím si, že jsme po zásluze vyhráli."