MS Liberec 2023

Reprezentace U23 vyhrála souboj se Slovenskem! Na mistrovství bude bojovat o zlato

V posledním zápase ve skupině se reprezentace hráčů do 23 let utkala se Slovenskem. V první třetině žádná branka nepadla, ve druhé se dostalo do vedení Česko. Na srovnání soupeře rychle odpovědělo a náskok už udrželo. Čeští hráči tak ovládli skupinu a zahrají si o zlaté medaile.

Slovensko U23 vs. Česko U23 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 21. Polák (Černák, Solník), 39. Hryzák (Jenčuš) – 16. Langr (TS), 22. Macháček (Procházka), 29. Kucharčík (Macháček), 33. Vaniš (Stupka, Macháček).

Střely na branku: 20:24, vyloučení: 3:2, využití: 0:1, v oslabení: 0:0.

V československém derby viděli diváci šance od první třetiny. Nejprve se do úniku snažil dostat Vaniš, za chvíli zahrozil na druhé straně Zummer. Skóre mohli otevřít také Pisařovic nebo Štefanka, ani jedna střela se neujala. Od modré čáry se neprosadil ani Štěpánek. V závěru první třetiny měli slovenští hráči k dispozici přesilovou hru, ale českého gólmana nepřekonali a do další části vstupovaly oba týmy za nerozhodného stavu.

V úvodu druhé třetiny bylo po nedovoleném zákroku slovenského hráče nařízené trestné střílení a Nicolas Langr poslal české reprezentanty do vedení. Za necelých pět minut se Slovensku podařilo vyrovnat, když únik proměnil Igor Polák. Na to rychle zareagoval Michal Macháček, který se blýskl individuální akcí. Ke konci druhé patnáctiminutovky v početní výhodě navýšil náskok Česka Samuel Kucharčík.

Na začátku třetí části se český tým zase radoval. Jiří Vaniš byl na brankovišti pohotový a zblízka poslal míček za brankovou čáru. Slovensko pak vystřídalo gólmany a ve třicáté deváté minutě ještě zdramatizoval utkání Ivan Hryzák. Ten byl nebezpečný také necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby, ale Foršt už český tým podržel. Na mistrovství tak čeští hráči ještě neprohráli a v neděli budou hrát o zlato.

Ohlas Radka Mašíka:

"Byl to zvláštní zápas, když jsme věděli, že nás zítra čeká se Slováky finále. Ale nakonec jsme se rozhodli odehrát ho naplno. Nechtěli jsme prostě žádné spekulace, aby nepřišly žádná zranění. Nechtěli jsme být příliš agresivní. Kluci hráli výborně, kontrolovali jsme hru, přidali jsme góly. Je potěšitelné, jak dokážeme měnit rytmus hry. Poctivě jsme pracovali i dozadu, což jsou další atributy využitelné pro finále."

Fotogalerie