MS Liberec 2023

Tým White U16 se na šampionátu umístil na šesté pozici! V posledním duelu nestačil na Kanadu East

Bílý tým reprezentace U16 se o páté místo utkal s Kanadou East. V první třetině se soupeř ujal vedení, na to Česko zareagovalo, ale Kanada pak zase utekla a vedení si hlídala. Čeští reprezentanti bojovali, ale nakonec zámořskému celku podlehli rozdílem pěti branek.

Kanada East U16 vs. Česko U16 White 7:2 (3:1, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. O'Brien (Dawe), 12. Doyle (Jackson, Bartlett), 13. Bartlett (Davis, O´Brien), 26. O´Brien (TS), 28. Mitchell (Burke), 42. Jackson (Birkett, Hopcraft), 44. O´Brien (Gobel, Park) – 10. Šimek (Kupka), 20. Nestrojil (Jánoš, Votava).

Střely na branku: 19:17, vyloučení: 13:14, využití: 1:1, v oslabení: 0:0.

V souboji o páté místo se čeští hokejbalisté na začátku bránili v oslabení, první zvládli, druhou přesilovou hru už Kanada využila. Individuální akcí se blýskl Benjamin O’Brien, který si naběhl až před Šprynce. Časomíra neodpočítala ani tři minuty a Matěj Šimek se rychle zorientoval u brankoviště a srovnal. Také kanadští hráči zareagovali za chvíli a rozvlnili síť hned dvakrát. Vedení vrátil týmu zpět Braden Doyle, pak na něj navázal Jack Bartlett. V závěru první třetiny se utkání ještě přiostřilo.

V devatenácté minutě byl blízko snížení Hradil, to se podařilo zanedlouho Pavlu Nestrojilovi, jenž vyslal ránu z pravé strany. Situaci si pak český tým zkomplikoval nařízeným trestným střílením, které využil Benjamin O’Brien. Tříbrankové vedení zařídil kanadskému týmu Landon Mitchell, z pravé strany se dostal až k brankovišti a poslal míček za záda českého gólmana. V přesilové hře se pak snažili prosadit také čeští hokejbalisté, ale ve druhé části už se skóre neměnilo.

Velké šance si Česko vypracovalo také po přestávce, Nestrojilova střela skončila jen v lapačce kanadského brankáře, Javůrek nezamířil přesně. Necelých šest minut před koncem si český tým vzal oddechový čas a v přesilové hře zkoušel něco vymyslet v šesti. Power play ale moc dlouho netrvala, český celek obdržel pětiminutový trest a hrál ve čtyřech. Šprynce pak mezi třemi tyčemi ještě vystřídal Norek. Kanada už šance českým reprezentantům nedala, ke konci utkání se prosadil Tyson Jackson a hattrick dokončil Benjamin O’Brien. Bílý tým tak na mistrovství skončil na šestém místě.

Ohlas trenéra Michala Edla:

"Klíčové byly přesilové hry. My jsme tam tahali za kratší konec, protože Kanada má obrovskou kvalitu. My jsme se pak sice ještě do zápasu dostali, ale síla soupeře byla větší. Nehráli jsme tak dobře jako ve skupině. Nešly nám tolik nohy, bylo znát, že šampionát je pro kluky už dlouhý."