MS Liberec 2023

Hráčky do 21 let na úvod mistrovství nastřílely devět gólů! Vysoko porazily Spojené státy americké

Do šampionátu vstoupily v pondělí také hráčky do 21 let. Česko se v úvodu potkalo se Spojenými státy americkými a už na začátku se ujalo vedení. Celkem byly české hokejbalistky v úvodním zápase přesné devětkrát, obdržely jen jednu branku a radovaly se tak z vysokého vítězství.

Česko U21 vs. USA U21 9:1 (2:0, 5:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Ištoková (Šlemarová), 4. Krásová (Landová), 17. Krásová (Landová), 25. Procházková (Ištoková), 27. Kotlíková (Pangerlová), 27. Mikulová (Procházková), 29. Landová (Krásová), 37. Zavoralová (Mikulová), 39. Pangerlová – 29. Grayová (Simpsonová, Hucicová).

Střely na branku: 29:14, vyloučení: 5:4, využití: 2:1, v oslabení: 0:0.

České hráčky začaly mistrovství skvěle a už ve druhé minutě se poprvé prosadily. Tereza Ištoková obdržela míček krátce po buly a z prostoru mezi kruhy poslala český tým do vedení. Zanedlouho na ni navázala Michaela Krásová, která překonala americkou brankářku zblízka. Spojené státy americké na to neodpověděly ani v přesilové hře, naopak náskok mohla navýšit Kotlíková. V závěru první třetiny ještě zahrozila Grayová, skóre se ale neměnilo.

V úvodu druhé části potrestala vyloučení americké hráčky Michaela Krásová, v brankostroji pokračovalo Česko ke konci druhé patnáctiminutovky. Nejprve poslala míček za záda americké gólmanky Karolína Procházková, z dorážky byla přesná také Tereza Kotlíková. Rychle zařídila týmu šestibrankové vedení Tereza Mikulová, pak se síť rozvlnila ještě po střele Martiny Landové. V předposlední minutě druhé části snížila v početní výhodě Jenna Grayová.

Po přestávce už se americké hokejbalistky k velkým šancím nedostaly. Ve třicáté sedmé minutě si gól zapsala také Aneta Zavoralová. České hráčky pak upravily skóre v  přesilové hře, kde vsítila už devátou branku Natálie Pangerlová. Poté ještě skončil míček za brankovou čárou jednou, byl tam ale dopravený nohou a Česko už stav nenavýšilo. Na úvod turnaje tak české družstvo zaznamenalo vysokou výhru.

Ohlas trenéra Michala Broulíka:

„Od Ameriky jsme úplně nevěděli, co máme čekat, přeci jen i když jsme se dívali na soupisku, tak je to zámořský soupeř a připravovali jsme se spíš po mentálně stránce, protože máme hodně nováčků. Tým je také mladší než vrcholový ročník, tak jsme se potřebovali připravit hlavně v hlavě, abychom si z nich nesedli na zadek, ale naopak abychom na ně vlétli, což si myslím, že se povedlo a chtěli jsme dát i nějakou branku, abychom se uklidnili, což se také povedlo na výbornou. Závěr první třetiny nebyl úplně povedený, tam jsme létali, trochu zmatkovali, ale to se dá přisuzovat mladému juniorskému věku. Ve druhé třetině jsme přidali nějaké další branky a myslím, že někdy od stavu 5:0 už bylo po Američankách a v podstatě jsem zápas v pohodě dohráli a všechny holky se dostaly na plac kromě náhradní gólmanky, takže myslím, že to maximálně splnilo svůj účel.“