MS Liberec 2023

Dvacítka si na bolístku z prohraného semifinále nalepila bronzovou náplast!

Nepovedené semifinále proti Slovensku napravili čeští reprezentanti do 20 let v utkání o bronz, ve kterém srazili na kolena výběr Spojených států po vítězství 6:4. Vyrovnaný průběh zápasu překlopil na českou stranu Matyáš Malý a do prázdné branky potvrdil českou výhru Radim Dostál.

USA U20 – Česko U20 4:6 (2:2, 0:1, 2:3)

Střely na branku: 39:22, vyloučení: 4:5, využití: 1:2, v oslabení: 0:1

Národní tým do 20 let nebyl daleko od toho, aby se stal účastníkem finále. V souboji se Slováky vedl 5:3, tři minuty před koncem ale svůj hattrick dovršil Danielčák a po chybě české obrany zničil naděje českého týmu na finále Samuel Sakal. Prodloužení vítěze neurčilo a v samostatných nájezdech byli úspěšnější Slováci, kteří dokázali třikrát překonat Halouzku v české bráně a po neuvěřitelném obratu postoupili do finálového utkání.

Čechy tak čekal pouze zápas o bronz, ve kterém se jim postavil výběr Spojených států. Lépe však toto utkání začali hráči Ameriky, když hned v první minutě zápasu prostřelil Antonína Křemenáka útočník Migliozzi. V páté minutě usednul ten samý hráč na trestnou lavici a česká reprezentace dokázala jeho prohřešek potrestat. Povedenou ránu vyslal Tomáš Krejčí a srovnal tak skóre zápasu. Američané prokázali svůj hlad po gólech a za pár minut šli díky povedené kombinaci a střele Wrighta opět do vedení. Dvě minuty před koncem třetiny oběhl americkou branku Taufer a bekhendovou střelou překvapil brankáře – 2:2. Začátek druhé třetiny patřil českému brankáři Antonínu Křemenákovi. Ten se nejprve po Haškovsku vytáhl proti Migliozzimu a chvíli poté kryl nebezpečnou dorážku z brankoviště. Hráči v poli se svému brankáři odměnili využitou přesilovkou. Po krásné křižné nahrávce vypálil Tomáš Lhota a Mangini v americké bráně nestihl přesun proti jeho ráně. Češi se tak poprvé dostali do vedení, které jim vydrželo až do konce třetiny.

Třetí část zahájili čeští hráči faulem, který je dostal do oslabení. To ale vyřešili borci na place nad očekávání, do protiútoku se vydali Bláha s Kovaříkem a po nedostoupení Američanů skóroval český obránce do poloodkryté branky. Chvíli na to předvedl další famózní rozklek Křemenák, který zabránil šanci Phillipse. 4 minuty před koncem dodal svému týmu jistotu na hokejky Matyáš Malý po svém výběhu do předbrankového prostoru. Šanci na snížení dostali Američané po skrumáži v českém brankovišti, po které bylo nařízeno trestné střílení. Blake Gray v něm nezaváhal a snížil na 3:5. Američané vyvinuli v posledních minutách velký tlak na hráče českého týmu, vytěžili z něj však jen snížení 26 sekund před koncem. Bronz pak ještě pojistil ranou do prázdné americké klece Radim Dostál a tým do dvaceti let si tak po bolavém semifinále zlepšil náladu medailemi za třetí místo.

Ohlas trenéra Filipa Červinky:

"Bylo těžké kluky namotivovat po tak smolném semifinálovém utkání, ale podařilo se nám to a proti USA jsme se vydali na maximum. Soupeř hrál velice dobře, aktivně napadal, ale my využili téměř všechny šance. Škoda zbytečných chyb při rozehrávkách od obránců, tím jsme si komplikovali hlavně na konci utkání život, ale kluci ukázali, že se řadí mezi nejlepší na světě své kategorie a bronz má příchuť zlata."