MS Liberec 2023

Reprezentace U18 vybojovala první výhru! Se Švýcarskem otočila nepříznivý vývoj

Ve druhém hracím dni se osmnáctka nejprve utkala se Švýcarskem. To se v první třetině dostalo do dvoubrankového vedení, čeští hokejbalisté se ale dotáhli a ve druhé části stav otočili. Náskok pak ještě navýšili a po nevydařených úvodních zápasech si zapsali první body.

Švýcarsko U18 vs. Česko U18 3:5 (2:1, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 1. Klaus (Kohli, Andermatt), 8. Klaus (Andermatt), 26. Berchtold (Straub) – 13. Pavlíček, 20. Pavlíček (Lehner), 21. Mikula (Daníček, Rod), 23. Lehner (Pavlíček, Krbec), 32. Malý (Daníček, Rod).

Střely na branku: 9:36, vyloučení: 7:9, využití: 2:1, v oslabení: 0:0.

Už v první minutě se otvírala vrátka na trestnou lavici na české straně a Švýcarsko vyloučení potrestalo. Na pravý kruh obdržel míček Louis Klaus a poslal tým do vedení. V osmé minutě se radoval znovu. Čeští hráči se neprosadili ani v přesilové hře, naopak blízko třetímu gólu byl soupeř. V závěru první třetiny se podařilo snížit Pavlíčkovi, který se blýskl individuální akcí.

Na začátku druhé části mohl vyrovnat Kantor, jeho střela se neujala, ale ve dvacáté minutě ztrátu smazal další brankou Matěj Pavlíček. Neuběhla ani půl minuta a Jakub Mikula otočil skóre, když zblízka poslal míček za záda švýcarského gólmana. Zanedlouho byl přesný také Petr Lehner, ale pak si čeští hokejbalisté situaci zkomplikovali a nabídli Švýcarsku dvě početní výhody. Druhou využil Pablo Berchtold a snížil na rozdíl jedné branky. Příležitost poté měli na druhé straně Rod a Pavlíček, ale ve druhé části už se skóre neměnilo.

V úvodu třetí patnáctiminutovky vrátil dvoubrankový náskok českým hokejbalistům Oliver Malý. V oslabení byl nebezpečný také Daníček, který se dostal do samostatného úniku. Švýcarští hráči pak měli k dispozici dvojnásobnou přesilovou hru, ale český tým už si vedení hlídal. Ve velké šanci byl ještě Krbec a Daníček, ale stav už nikdo neupravil. V závěru podržel české reprezentanty v brance Kočka a poprvé na turnaji vyhráli.

Ohlas trenéra Martina Davídka:

„Včera jsme si s týmem sedli a hledali pozitivní věci z prvních dvou utkání. Všichni jsme věděli, že jde o stěžejní utkání. Začali jsme aktivně, ale Švýcaři šli do vedení. Po naší chybě šli dokonce do vedení o dvě branky. Přesto jsme pomalu získávali převahu, zdobila nás chuť a odhodlanost něco se zápasem udělat. Postupně jsme dotahovali a šli do vedení po pohledných akcích. V závěru se opět projevila naše nevyzrálost a nabízeli Švýcarům přesilovky. Zápas jsme dotáhli do vítězného konce. Jsem rád, že jsme to zvládli.“