MS Liberec 2023

Předváděli jsme bojovné výkony na hraně našich možností, ohlíží se za utkáním o bronz Pavel Štefka

Reprezentace do 20 let byla na mistrovství blízko finále, nakonec zvládla zápas o třetí místo a vybojovala bronz. V roli asistenta trenéra byl u úspěchu týmu také Pavel Štefka. Rozpovídal se o celém šampionátu, atmosféře před domácími fanoušky nebo bronzové medaili.

Hráči měli velmi dobré podmínky, na které nejsou zvyklí

Pane trenére, s reprezentací hráčů do 20 let jste na mistroství vybojovali bronzové medaile. Jak se za šampionátem ohlížíte?

Bronz nakonec bereme. Sice jsme si samozřejmě chtěli zahrát o zlato, ale bohužel to bylo jinak. Je to sport, a to je na něm zajímavé, že je dramatický v každém okamžiku a nikdy nemáte dopředu nic jisté. Mistrovství mělo vysokou úroveň jak po organizační, tak po sportovní stránce. Hráči měli velmi dobré podmínky, na které určitě nejsou v našem skromném sportu zvyklí.

Mistrovství světa se konalo po pěti letech. Překvapil vás někdo ze soupeřů?

Vyloženě překvapil asi ne, ale zámořské týmy nám ukázaly, že hrají ve větší rychlosti a herní situace jsou schopny řešit jednoduše a vysoce účelně. Jejich hra možná pro někoho vypadá bez nějakého systému, ale oni mají zažité automatismy, které mají od malička v krvi, všichni je dělají stejně, vědí co od sebe čekat a to jim hodně pomáhá.

Ve skupině jste si prohráli jen s Kanadou. V čem vám dělala největší problémy?

Oni měli především skvělý pohyb a dokáží okamžitě otočit hru do protiútoku. Jak jsem uvedl dříve, např. po ztrátě míčku oni všichni přepnou a na 110 % makají zpátky, my se předtím rozhlédneme, jestli by to někdo nemohl udělat za nás (samozřejmě ne všichni, ale myslím to jako příklad). Byl to nejlepší tým U20 a také v podstatě snadno vyhrál. Zajímavý by byl souboj s naší 23, to by byl souboj dvou nejlepších týmů na turnaji.

Atmosféra v hale byla také výborná

V semifinále jste se pak utkali se Slovenskem, které srovnalo jen sedm vteřin před koncem základní hrací doby. Samostatná střílení jste pak nezvládli. Co v závěru chybělo k postupu do finále?

Možná trochu větší zkušenost a klid, nedokázali jsme zachytit ten nástup soupeře v posledních minutách a i když jsme se snažili, tak jsme nedělali věci správně a trochu jsme panikařili, byla to celá série individuálních chyb. Tohle vás trénink nikdy nenaučí, to si musíte odehrát. Tam měl možná soupeř malou výhodu, že měl v kádru hodně hokejistů. Troufnu si říci, že jsme byli lepší hokejbalový tým, ale někdy ani to nestačí.

V souboji o třetí místo jste porazili Spojené státy americké. Nahradilo vám to předchozí nepovedený zápas?

Nahradilo bohatě, myslím, že jsme předváděli bojovné výkony na hraně našich možností. Vrátit se bez medaile by bylo pro kluky hodně smutné. Chyby jsme samozřejmě dělali, ale soupeři byli opravdu velmi kvalitní a hráli výborně. Američané nás v zápase o bronz přestříleli a podle mě hráli opravdu dobře a nebýt bojovnosti, skvělého Tondy (Antonín Křemenák, pozn. red.) a taky trochu štěstí, tak to nedopadlo.

V Liberci jste hráli před domácími fanoušky, představili jste se také v Home Credit Areně. Jak jste si užili atmosféru?

Aréna je nádherná, zázemí šaten, možnost regenerace, rotopedy před kabinou, perfektní služby maséra Evži (Evžen Buščík, pozn. red.), to všechno byl servis, na který nejsme asi nikdo zvyklí a o to víc jsme si to užili. Atmosféra v hale byla také výborná, hráli jsme doma, takže jsme měli podporu domácího publika, bylo to skoro jako v Blatné (úsměv).

Reprezentace U20 porazila v zápase o třetí místo Spojené státy americké a získala bronzové medaile. Autor fotky: Markéta Křížová