MS Liberec 2023

Druhá výhra během jednoho dne! Osmnáctka po Švýcarsku zvládla také kanadskou výzvu

Hráči české reprezentace kompletně změnili nastavení svých hlav oproti včerejšímu dni a po dvou prohrách zapsali dnes dvě výhry. Na vítězství 5:3 proti Švýcarsku navázali stejným výsledkem v zápase s Kanadou. Po dvou brankách na české straně zapsali Pilař s Daníčkem.

Česko U18 – Kanada U18 5:3 (2:2, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky:

1. Pilař (Kachlík), 14. Pilař (Kachlík), 22. Kantor (Pavlíček), 26. Daníček (Kantor, Vyhlídal), 45. Daníček – 5. Sukut (Goretzki), 6. Cooksey (Osborne, Campbell), 41. Sukut (Cooksey, Olney)

Střely na branku: 20:16, vyloučení: 4:4, využití: 0:2, v oslabení: 0:0

Svěřencům Martina Davídka vyšel úvod utkání na výbornou. Po dobrém tlaku do branky se z předbrankového prostoru zapsal mezi střelce Jan Pilař, který za kanadského brankáře dorazil svou vlastní střelu. Češi se ale nechali v rozmezí čtvrté a páté minuty dvakrát vyloučit a početní převahu zvládli Kanaďané zužitkovat v plném rozsahu. Nejdříve se ve výhodě dvou mužů v poli prosadil z bezprostřední blízkosti Reeve Sukut, který využil mezírky na bližší tyči Koudely. Minutu po něm už tým s javorovým listem na prsou vedl po milimetrově přesné ráně Cookseyho. Před koncem první třetiny bylo vyrovnáno. Kachlíkova nahrávka do slotu našla výborně postaveného Jana Pilaře, který podruhé v utkání uklidil balonek do branky. V poslední sekundě první části mohl do odkryté klece Kanady napálit míček Malý, ale v moment jeho nápřahu zazněla siréna ukončující první třetinu.

Ve druhé periodě provedl luxusní akci Matěj Pavlíček. Balonek dokázal zavézt až z vlastní třetiny do útočného pásma a po oběhnutí branky předložil zcela osamocenému Tadeáši Kantorovi u levé tyčky, který se z blízkosti nemýlil. Češi si tak své vedení vzali zpět a už jej do konce zápasu nepustili. V následující přesilovce dobře pálil Marek Daníček, ale trefil jen tyč kanadské brány. O minutu později se ale tento hráč už nemýlil a bombou z modré čáry zvýšil na 4:2. Za tohoto stavu vstoupily obě strany také do třetí třetiny, kde naši borci nedokázali využít několik dobrých příležitostí na odskočení o tři branky. Zámečník, Kantor a ani Daníček nedotáhli své akce do konce a balonek tak neskončil mezi třemi kanadskými tyčemi. Čechy proto brzy stihl trest. Při rychlém brejku našel Cooksey před brankou volného Sukuta a ten překonal ranou do protipohybu Koudelu. Kanaďané sáhli ke hře bez brankáře, jež jim však nevyšla podle představ. Necelou půlminutu před koncem dobře využil zisku balonku Marek Daníček a uzavřel na konečných 5:3. Češi tak ze 4 zápasů ve skupině získali 2 výhry a počkají si na svého soupeře do semifinále.

Ohlas trenéra Martina Kurze:

"Kluci mohli vypadat, jako by byli vyměnění. My jsme s nimi včera mluvili, měli jsme sezení, na kterém jsme jim věci vysvětlili tak, jak jsou a oni si to vzali k srdci. Ráno jsme ten zápas, který jsme potřebovali vyhrát, stáhli na tři lajny a ti kluci, kteří nehráli, museli dobré výkony předvést zase v utkání s Kanadou. Tam jsme hráli v plné sestavě a věřili jsme tomu, že Kanadu porazíme, protože motivace byla obrovská. Kluky jsme ani nemuseli moc motivovat, protože nastoupit proti Kanadě je asi to nejvíc, co se v tomhle sportu může hráčům povést. Nehráli jsme s nimi otevřený hokejbal, změnili jsme taktiku a počkali si na ně a to neslo své ovoce. Jsem moc rád, že jsme utkání zvládli."