MS Liberec 2023

Reprezentace U18 uspěla proti USA! Na mistrovství si zahraje finále

V semifinále se reprezentace do 18 let utkala se Spojenými státy americkými. Soupeř se prosadil jako první, ale čeští hráči se dotáhli a ve druhé třetině skóre otočili. Ta skončila nerozhodných stavem, ve třetí šlo do vedení zase Česko a probojovalo se do finále. Hattrickem se blýskl Marek Daníček.

USA U18 vs. Česko U18 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 4. O’Connor (Cadwallader), 28. Manning-Almeida (Impagliazzo, Warner-Senee) – 14. Daníček (Vyhlídal, Kantor), 18. Pavlíček (Krbec), 32. Daníček (Vyhlídal, Mikula), 45. Daníček (Vyhlídal).

Střely na branku: 25:20, vyloučení: 3:6, využití: 1:2, v oslabení: 0:0.

Do utkání vstoupily lépe Spojené státy americké, když ve čtvrté minutě využil zmatek před českou brankou Louis O’Connor. Po necelé minutě se dostal do samostatného úniku Heenan, ale český brankář tým podržel. Na druhé straně byl v dobré příležitosti Kantor, český tým srovnal až ke konci první třetiny. V přesilové hře napřáhl za modrou Marek Daníček a míček se zastavil až v síti.

V úvodu druhé části otočil skóre Matěj Pavlíček, který si z pravé strany naběhl před branku a překonal amerického gólmana. Prosadit se pak mohl zase Daníček, jeho střelu ještě dorážel Rod, ani jeden ale neuspěl. Česko poté nabídlo soupeři dvojnásobnou početní výhodu a Drake Manning-Almeida vyrovnal. Zareagovat se na to pokoušel Pilař. Poté si přesilovou hru pět na tři zahráli také čeští hráči.

Přenesli si ji do třetí třetiny, kde nejprve Marek Daníček zamířil jen do betonu amerického brankáře, za chvíli už se míček dostal za brankovou čáru. Spojené státy americké se mohly dotáhnout v přesilových hrách, žádné vyloučení už se jim nepodařilo potrestat, v závěru ještě zkoušely něco vymyslet v šesti. V poslední minutě utkání ale pojistil výhru střelou do prázdné branky Marek Daníček a vsítil tak hattrick. Čeští reprezentanti si na turnaji zahrají o zlato.

Ohlas trenéra Martina Davídka:

Myslím, že po včerejším vítězném utkání s Kanadou, který přinesl hodně pozitivních poznatků, jak ve hře dopředu nebo přesilovky, začal fungovat tým. Večer jsme zase něco probrali a zase jsme si řekli, hoši už jsme se dostali takhle daleko a teď před sebou máme další krok a Američané tím, že nás porazili v základní skupině, tak mají takovou psychickou výhodu a budeme hrát stejně jako proti Kanadě. Jsou to zámořské celky, šikovní kluci, hodně rychlí, běhaví a myslím, že jsme si týmovou hrou a bojovností finále zasloužili. Byly tam výborné momenty od našeho gólmana, kterému se utkání povedlo. Všichni tady chválí Marka Daníčka, že dal hattrick, což je samozřejmě třešnička na dortu, ale dalších dvacet hráčů tam na tom maká, aby se ten výsledek uhrál. Takže samozřejmě gratulace Markovi k hattricku, to je jasné, ale pochvala pro celý tým a i když jsme to pak stáhli na tři lajny, tak všichni hráči, kteří nehráli, povzbuzovali a hodně to klukům přeji, že si zažijí finále na mistrovství světa.