MS Liberec 2023

Český smutek střídá bronzová radost! Dívky v souboji o třetí místo ovládly nájezdovou loterii a vezou si domů medaile

Nervydrásající souboj o třetí místo mezi sebou svedly výběry Česka a Spojených států v kategorii žen do 21 let. Za stavu 1:1 muselo rozhodnout prodloužení a samostatné nájezdy, které opanovaly hráčky z České republiky. Velmi smutný včerejší večer tak střídá radostné odpoledne s bronzovou odměnou.

Česko U21 – USA U21 2:1sn (0:0, 0:0, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky:

34. Kantorová (Škorpíková), 55. Krásová – 42. Gajorová (Grayová)

Střely na branku: 51:10, vyloučení: 2:1, využití: 0:0, v oslabení: 0:0

První souboj těchto soupeřek dopadl drtivým vítězstvím české strany 9:1. Češky tak byly favoritkami zápasu o bronz, ve kterém se přes dvě třetiny čekalo na gól. Národní tým nastoupil do utkání nebojácně, hned po začátku mohla v přečíslení skórovat Kotlíková. Američanky neměly výraznější šance, ale nahození z půlky překvapila Hořínkovou Sophia Simpson a donutila českou brankářku vyrážet. Aktivní hra i nadále zdobila české hráčky, výběh z rohu až před branku zakončovala Škorpíková jen do nastavené lapačky Hannah Bergeron. Ta trápila Češky celý zápas, její velká postava nadělala velké množství problémů. Karolína Procházková přesným pasem vyzvala v přečíslení svou spoluhráčku ke skórování, z bezprostřední blízkosti však nepřišla gólová střela.

30 minut branku nepřineslo, což ale změnila hned na začátku třetí periody Andrea Kantorová. Ta si hezky vyběhla až na pravý kruh pro vhazování a nechytatelně trefila vzdálenější roh branky. Hned na to se do úniku dostala Krásová, její bekhendová klička ale za brankářkou neskončila. Necelé čtyři minuty před koncem přišel prostor pro americký brejk. Gray si dvakrát narazila míček s Olivou Gajor a ta pálila z pravého křídla přesně. Stav 1:1 vydržel až do konce třetí třetiny, po které přišlo na řadu prodloužení. Na jeho úplném začátku mohla odstartovat české oslavy Michaela Krásová, která zůstala po výborném pasu Kotlíkové naprosto osamocená na zadní tyči, Bergeron se proti ní ještě dokázala vytáhnout. Stejně jako proti dalším českým šancím, brankářka amerického týmu byla jediným důvodem, proč se ve hře nerozhodlo a musely přijít samostatné nájezdy. Pro českou stranu začala gólově Škorpíková, na druhé straně vytlačila balonek před čárou Hořínková. Američanky dokázaly vyrovnat po hezkém blafáku, který předvedla Gray, ale vítěznou branku vstřelila ve čtvrté sérii Michaela Krásová. Poslední slovo měla v zápase Viktorie Hořínková, která si přízemní ránu soupeřky pohlídala betonem a rozjásala české ochozy. Dívky do 21 let jsou tak druhým týmem z České republiky po kategorii U20 mužů, která získala v Liberci bronzovou medaili.

Ohlas trenéra Michala Broulíka:

„Rozhodně si myslím, že jsme měli vstřelit více branek ze hry, protože jsme měli snad 50 střel na branku, což je dost na to, abychom rozhodli v základní hrací době bez nutnosti prodloužení a následných nájezdů. Gólmanka USA odchytala výborný zápas, musela toho mít takříkajíc „plné brejle“, stejně tak ostatní americké hráčky, protože skvěle hrály situace 1v1, nenechaly nám ani centimetr hřiště zadarmo a byly k nám přisáté jak klíšťata celý zápas. Došlo to až do prodloužení, protože ty první dvě třetiny jsme prostě neměli tu správnou šťávu. Od třetí třetiny se to trošku zlepšilo, něco jsme změnili, řekli jsme si, že takhle to nepůjde a pak jsme obrovsky dominovali. Jenže branka z toho nevzešla a ani prodloužení nebylo z naší strany úspěšné. A nájezdy, to už je vabank. Naštěstí pro nás to naše gólmanka chytila a holky skórovaly.“