MS Liberec 2023

Je to skvělý festival pro náš sport, říká spokojený prezident ISBHF Elio Pascuzzo

Kanaďan Elio Pascuzzo byl loni na výročním kongresu na Kladně zvolen novým prezidentem Mezinárodní hokejbalové federace. Nahradil hokejbalovou legendu George Gortsose, který ve funkci prezidenta působil v letech 2012 až 2022 po celých deset let.

Dva dny před koncem šampionátu jsme s panem Pascuzzem hovořili o letošním juniorském šampionátu juniorů a juniorek v Liberci a také o budoucnosti hokejbalu ve světě.

Věřím tomu, že čím více lidí hraje náš sport a čím většímu množství lidí může být představena mezinárodní úroveň hry, tím větší je to přínos pro růst naší hry

Jak jste spokojen s dosavadním průběhem mistrovství světa v hokejbalu juniorů a juniorek 2023?

Je to skvělý festival pro náš sport. Jak všichni vědí, tohle je naše první juniorské mistrovství světa po skončení pandemie Covid-19. Mnoho mladých hráčů přišlo o příležitost, jakou jim podobné turnaje vytvářejí. To, že máme mistrovství světa tady v Česku, je skvělé. Je velmi dobře zorganizované jako je ostatně u vás běžné. Minulý víkend se hrála skvělá finálová utkání ve třech kategoriích a teď probíhají boje v dalších dvou kategoriích. Můj dojem je, že vše zatím probíhá velmi dobře.

Pět kategorií tu odehraje zápasy během devíti dní. Co si o tom myslíte?

Věřím tomu, že čím více lidí hraje náš sport a čím většímu množství lidí může být představena mezinárodní úroveň hry, tím větší je to přínos pro růst naší hry. Díky tomu, že tu hrají hráči na vysoké úrovni a z různých zemí, získávají všichni nové zkušenosti a poznají nové přátele. To jim pomáhá nejen po sportovní stránce, ale také jim to pomáhá po stránce osobního růstu a charakteru.

Soutěží tu sedm zemí. Jste spokojený s tímhle číslem?

Čestně musím říci, že to je slušné číslo. Po pandemii musí mnoho zemí přestavět své týmy a vrátit se do práce. Náš cíl do budoucna je zvyšovat počet zúčastněných národů. Letos se zúčastnilo Maďarsko, které už přislíbilo účast na mistrovství světa juniorů do 16 let, které se uskuteční příští rok na Slovensku. A doufáme, že účast přislíbí i další země. Obvykle je kategorie do 16 let největší. Má největší počet zúčastněných týmů a věříme, že postupně poroste i počet týmů v kategorii do 18 a do 20 let. Poté, co jsme se zotavili z pandemie, jsme neměli příliš vysoká očekávání. Jen jsem chtěl vidět národy, které se mohou zúčastnit, přijet sem do Liberce a odehrát tu parádní turnaj a toto opakovat každý rok.

Kongres Mezinárodní hokejbalové federace se konal v průběhu šampionátu v Liberci. Co vám řekl o budoucnosti tohoto sportu?

Pravidelná každoroční konference národních federací diskutovala celou řadu témat včetně toho, jak pomoci našemu sportu růst. Rozvoj mládeže je jeden z hlavních cílů ISBHF, ale chceme také pomoci rozvoji trénování, zejména chceme pomáhat v zemích, kde se hokejbal teprve rozvíjí. Je pro nás důležité, že máme pětici silných států jako Česko, Kanada, Slovensko, Spojené státy americké a Švýcarsko. Tyto země mají bohatou hokejbalovou historii, ale máme také řadu zemí, které teprve s hokejbalem začínají a potřebují naši podporu. Řešili jsme například online semináře pro trenéry, které mohou pomoci se zkvalitňováním trénovacího procesu a také jsme řešili programy, které by měly pomoci posílat vybavení a další podporu. Navíc chceme pořádat kempy, kde bychom pomohli s výukou naší hry. Další důležitá věc je, aby silné národy byly lídry, musí být těmi, kteří předají dalším zemím své znalosti a zkušenosti. Je to jako v životě, zkušenější lidé pomáhají těm méně zkušeným, aby se učili a vyrůstali.

Chtěl bych moc poděkovat Česku za uspořádání letošního mistrovství světa juniorů a juniorek

Rozhodli jste na kongresu, kde se uskuteční světové šampionáty v příštích letech?

Mistrovství světa mužů a žen se v příštím roce uskuteční ve švýcarském Vispu a mistrovství světa juniorů a juniorek se odehraje na Slovensku v Žilině. Uskuteční se také turnaj Masters pro hráče nad 45 let, který se bude konat v Kanadě, ale místo zatím vybíráme ze dvou destinací. Diskutovali jsme také nad kalendářem v letech 2025 a 2026. Země budou posílat přihlášky do poloviny září a na konci září určíme pořádající města pro turnaje v roce 2025.

Na finále mistrovství světa do 23 let přišlo do liberecké Home Credit Areny dva tisíce lidí. Jste s tím spokojený?

Na mistrovství světa juniorů obvykle nejsou tak vysoké návštěvy jako na mistrovství světa dospělých, ale liberecká čísla mě opravdu omráčila. Není to jen o tom vidět tisíce lidí v hledišti, ale ta vášeň a emoce a způsob, jakým fanoušci podporovali svůj tým byly úžasné. Vypadalo to, jako by v hledišti bylo ještě daleko více lidí. Místo, kde se šampionát odehrával, bylo neskutečné. Home Credit Arena a dvě hřiště ve Svijanské aréně. I tam byla elektrizující atmosféra, když se sedadla na první ploše Svijanské arény zaplnila. Pár tisíc fanoušků se obvykle na juniorských finále objevuje. Věříme, že na šampionáty v mužské i ženské kategorii přijde ještě více fanoušků.

Co byste chtěl dodat na závěr našeho rozhovoru?

Chtěl bych moc poděkovat Česku za uspořádání letošního mistrovství světa juniorů a juniorek, celému organizačnímu výboru, Martinu Komárkovi, Jiřímu Cíchovi, Davidu Torovi a Andreji Nemčekovi z ISBHF za tvrdou práci spolu s jejich týmy. Odvedli úžasnou práci. Děkuji všem, kteří pomáhají tomuto krásnému sportu. Je důležité, že každý tady má svou vlastní roli. Je to jako hokejbalový tým, pracujeme společně, abychom dosáhli svých cílů.