MS Liberec 2023

Do pěti let chceme patřit mezi pět nebo šest nejlepších hokejbalových celků světa, říká Zoltán Kovács

Mimořádně respektovaným hostem mistrovství světa juniorů a juniorek v Liberci v hokejbale je jednašedesátiletý Zoltán Kovács z Maďarska. Bývalý profesionální hokejista, který svou zemi reprezentoval na juniorských světových šampionátech, pracuje pro maďarský hokejový svaz už od roku 1994.

Nejprve jako generální sekretář a poté jako víceprezident svazu. V posledních letech se angažuje i v maďarském hokejbale a významně přispěl k účastí maďarského reprezentačního celku do 14 let tady na mistrovství světa juniorů a juniorek v Liberci. Oficiálnímu webu šampionátu poskytl exkluzivní rozhovor.

Jak byste popsal aktuální situaci v maďarském hokejbale?

Hokejbal je skvělý sport. Je to velmi dobrý doplněk pro hokejisty mimo sezónu. Udržuje hráče ve formě a rozvíjí jejich dovednosti, práci s holí, střelbu a je to velmi komplexní sport pro hokejovou přípravu.

Roste popularita hokejbalu v Maďarsku?

Hokejbal v Maďarsku začíná. Konaly se u nás nějaké exhibiční zápasy, když k nám přijel kanadský tým a ukázali jsme hokejbal jako sport v centru Budapešti, aby ho mělo šanci poznat více lidí.

Jste opravdovou legendou ledního hokeje v Maďarsku. Pracujete pro maďarský hokejový svaz už od roku 1994 a popularita a zájem o lední hokej v posledních letech zažívá v Maďarsku nebývalý růst po celé zemi. Věříte, že by mohl hokejbal v Maďarsku ujít podobnou cestu jako lední hokej?

Lední hokej dostává hodně podpory od naší vlády a většina sportů dostává dostatek prostředků, aby pokryla své potřeby. Myslím si, že hokejbal může také získat benefity z přístupu naší vlády, protože si nyní jako hokejová federace můžeme dovolit podporovat naše hokejbalové týmy a zajistit, aby se mohly účastnit turnajů, jako je tento. Plánujeme se také zúčastnit příští rok mistrovství světa do 16 let a rádi bychom v nejbližších letech podobný šampionát pořádali.

Tady v Liberci se Maďarsko účastní pouze turnaje do 14 let. Proč? Plánujete se v budoucnu účastnit i turnajů ve vyšší věkové kategorii?

My jsme se přihlásili až po uzávěrce přihlášek, takže jsme se nemohli oficiálně účastnit tohoto turnaje. Jsme tu jako hosté, studenti. Je to pro nás dobrá příležitost si zahrát proti České republice a Slovensku a hodně nám to pomáhá, abychom se zlepšili. V každém případě, chceme se zúčastnit teď za začátku turnajů nejméně do 14 a do 16 let. V těchto kategoriích máme hodně hráčů. Většina z nich hraje lední hokej, ale jsou otevření tomu hrát pravidelně i hokejbal.

V Liberci hrajete proti České republice a Slovensku v kategorii do 14 let. Co vám ukazují zápasy s ohledem na kvalitu maďarského hokejbalu?

Nejdříve bych chtěl říci, ze tu máme docela konkurenceschopné týmy, i když jsme první zápasy o několik gólů prohráli. Myslím, že máme docela dost hokejových hráčů, kteří dokáží své schopnosti dobře využít v hokejbale. Jsem si jistý, že když budeme mít více času na přípravu a budeme hrát hokejbal častěji, naše týmy budou ještě lepší. Myslím, že za tři, čtyři nebo pět let mohou být naše hokejbalové týmy mezi pěti nebo šesti nejlepšími světovými celky.

Obdržel jste cenu Paula Loicqa za váš přínos pro Mezinárodní hokejovou federaci a mezinárodní hokej. Jaké jsou vaše hlavní cíle v hokejbalovém prostředí?

Jak už jsem řekl před dvěma lety prezidentovi ISBHF a generálnímu sekretáři stejné organizace, moc rádi jsme se připojili k tomuto vynikajícímu hnutí a moc rádi se budeme účastnit schůzek a rozvojových programů a veškerých hokejbalových aktivit. Budeme dobrými členy hokejbalové rodiny tak, jako jsme jimi v ledním hokeji.

Jaké jsou vaše cíle na turnaji tady v Liberci?

Tady jde hlavně o dobrou prezentaci našeho týmu. Pošleme spoustu fotek, videí a streamů lidem, kteří se v Maďarsku o nás zajímají a mohou tak sledovat hokejbal na Facebooku, YouTube a dalších sociálních sítích. Věříme, že se o hokejbal budou zajímat i maďarská média, až se vrátíme domů, budeme sdílet naše názory a zkušenosti s dalšími trenéry a hráči a budeme jim vysvětlovat, proč byl tento turnaj tak důležitý a úspěšný.