MS Liberec 2023

Každá zeď se dá zbourat, říkal po vítězném finále trenér šestnáctky Vít Čapek

Česko zatím na šesti světových šampionátech do 16 let vybojovalo dvě stříbra a čtyři bronzy. V Liberci tým pod vedením Víta Čapka vybojoval poprvé v historii zlaté medaile.

V elektrizující atmosféře liberecké Home Credit Areny zlomil nerozhodný stav 1:1 v zápase s Kanadou v závěru druhé třetiny Jakub Chán a ve třetí třetině už Češi těsné vedení udrželi. Po zápase jsme hodnotili mistrovství světa s hlavním trenérem Vítem Čapkem.

Jak byste zhodnotil finálový zápas proti Kanadě?

Do zápasu jsme vstoupili stejně aktivně jako do předešlých utkání a drželi jsme se taktiky, kterou jsme si určili. Včerejší zápas proti Slovákům pro nás znamenal zdvižený prst, kdy jsme za stavu 2:0 přestali hrát a museli jsme se horko těžko vracet do zápasu. Dnes se něco podobného neopakovalo. Při hře pět na pět jsme byli podle mě lepším týmem a byly to jenom přesilovky, které posílaly Kanaďany zpátky do hry. Tým působil zkušeně a dokázal si to uhrát, za což jim patří velká gratulace.

Vyhráli jste 2:1, bylo to jenom o gól a asi jste prožíval na střídačce velké nervy…

V každém utkání, kdy je to o gól, může nějaká střela zabloudit do brány. Myslím si však, že jsme si vytvořili více příležitostí než Kanada a mohli jsme o výsledku rozhodnout dřív. Při power play jsme netrefili prázdnou bránu, ale teď už je to jedno. Historie se ale na takovéhle věci neptá, ta zná jen vítěze a to jsme my.

V sobotu jste byli proti Slovákům v semifinále kousíček od porážky a dokázali jste vyrovnat až v samotném závěru. Vzali si hráči semifinálové drama k srdci a poučili se?

Určitě ano. Upozorňoval jsem včera po zápase, že Kanada nebude odpouštět takové chyby, kterých jsme se včera dopustili. Zase si ale myslím, že jsme proti Slovákům odvedli výborný výkon ve třetí třetině, i v tom prodloužení jsme byli lepším týmem a nakonec jsme po zásluze vyhráli. Myslím si, že od prvního dne ten tým fungoval. Porazili jsme dvě Kanady, Spojené státy a prošli jsme de facto turnajem bez porážky. Myslím, že ten tým zasluhuje respekt.

Mistrovství světa do 16 let vyhrálo Česko poprvé v historii. Co to pro vás osobně znamená? A vzpomínáte na minulé roky, kdy jste vítězství v této kategorii byli také blízko?

Vzpomínal jsem na mistrovství světa v roce 2012, kdy jsme v této kategorii porazili Kanadu ve skupině a pak jsme s nimi prohráli ve finále. Proto jsem moc rád, že se nám to podařilo jako prvním a jak se říká: “Každá zeď se nechá zbourat.”

Vy jste před těmi jedenácti lety mistrovství světa juniorů v Písku spolupořádal. Jak byste ho srovnal s mistrovstvím tady v Liberci?

Myslím, že tady v Liberci je vynikající zázemí. Říkal jsem včera klukům, že v takové hale, v jaké hrají včera nebo dneska, už nikdy hrát nebudou, pokud tu nehrajou hokej. Říkal jsem, že si to tady musí užít. Byl tu vynikající kotel a o kluky bylo perfektně postaráno. Měli perfektní servis a odměnou budiž skutečnost, že kluci udělali zlatou medaili.

Vím, že vyhrál tým, ale chtěl byste některé hráče z tohoto týmu speciálně vyzdvihnout?

Ne, to ne. My jsme měli hru postavenou na tom, že jsme jeden tým. Pro nás byl stejně důležitý hráč z první i ze čtvrté lajny. Někomu se dařilo víc, někomu méně, ale všech dvacet tři hráčů tu tvořilo tým, který vyhrál zlatou medaili.