MS Liberec 2023

Jsem strašně šťastný, že jsme to konečně zlomili, řekl kouč U23 Jiří Mašík po zisku zlatých medailí

Strhujícímu československému derby ve finále kategorie U23 nechybělo vůbec nic. Napínavou bitvu rozhodl až v prodloužení Nicolas Langr, díky němuž český tým získal titul mistrů světa. O atraktivní podívanou se ale zasloužily oba týmy, což uznal i kouč Česka Jiří Mašík.

Jak se vám utkání líbilo?

Musím říct, že jsme úplně nenavázali na ten výkon, který jsme předvedli proti Americe a Kanadě. Samozřejmě, že jsme do toho chtěli jít, ale asi se už možná trošku projevila ta únava. Přece jenom šest zápasů v pěti dnech bylo náročné. Navíc musím smeknout klobouk před slovenským týmem, protože hráli velmi dobře. Přidrželi si hru, potom nás trápili rychlými kontry kolem mantinelu a po nahrávkách do středu měli několik hodně velkých šancí. Dneska nás podržel Pája v bráně. Myslím si, že jen díky němu jsme ten zápas dotáhli na 1:1, a potom jsme to rozhodli. Kluci bojovali, nemůžeme jim upřít ani kousíček. Ze začátku jsme byli takoví zaražení, ale po vyrovnávacím gólu jsme se rozjeli. Byl to velmi vyrovnaný zápas a myslím si, že vyhrál šťastnější.

Se Slováky jste hráli i v základní skupině, připravovali jste se na ně speciálně?

Včera ten zápas byl samozřejmě takový zvláštní, protože jsme oba týmy věděli, že do finále půjdeme, ale nakonec jsme ho chtěli hrát naplno, abychom neurazili nějakého boha nebo abychom se samozřejmě nezranili. Čím víc o tom člověk mluví, tím to je horší. Jediné co, tak jsme nechali odpočívat Honzu Čejku s Matyášem Lickem, protože měli nějaké zranění, ale do dnešního zápasu jsme šli s tím, že jsme včerejší zápas hodili za hlavu, udělali jsme za ním tlustou čáru a dneska to bylo zase od začátku.

Po tom, co jste vyhrál titul mistra světa, jaké máte plány na dnešek?

To se všechno uvidí, myslím, že tam je dost zkušených kluků, kteří to budou řídit a já se s nimi rád povezu na té vlně. Je to několikáté finále a vždycky bylo druhé místečko. Jsem strašně šťastný, že jsme to konečně zlomili, ale musím říct, že zaslouženě. Kluci opravdu pracovali a za ten týden, co jsme tu od soustředění z Turnova, udělali kluci tak obrovské penzum práce. Jak se dali dohromady, jak tady fungovali, jak si pro to šli a co tomu obětovali, tak si myslím, že je titul mistrů světa zasloužený.