Mládež

Prostoru dostanu, kolik si zasloužím, ví před sezónou v A týmu Hradce Králové talentovaný Palán

Loni v barvách Hradce Králové bojoval mezi juniory, nyní Štěpán Palán zkusí prorazit v Extralize mužů. Jak hodnotí loňskou sezónu, nebo jak vzpomíná na uplynulé zlaté MSJ v Liberci? Cíle pro nový ročník má mladý obránce jasně dané. Dokáže je dotáhnout do zdárného konce?

Jak se cítíte být připraven ke konci letní přestávky? Jak moc jste na sobě pracoval před novým ročníkem, a kolik jste toho zatím stihl natrénovat se svým klubem z Hradce Králové?

Myslím si, že na start sezóny jsem připravený skvěle, přes léto jsme toho natrénovali až až, ale nejvíce mě posunulo mistrovství světa v Liberci.

V loňské sezóně jste byl pro neúčast Hradce v Extralize dorostu nucen nastupovat v juniorské soutěži, kde váš tým skončil v předkole play off. Byl jste spokojen s úrovní hokejbalu mezi staršími hráči? Uspokojilo Vás konečné umístění týmu?

S kvalitou jsem spokojený byl. Přece jenom jsem tam stále patřil k těm mladším, ale o to více mě to motivovalo nechat na hřišti vše a ukázat, že se dovedu prosadit i ve starších kategoriích. Za mě osobně s umístěním spokojený nejsem, sice jsme splnili svůj cíl z podzimu, postoupit do nadstavby, ale tam jsme podle mě moc neobstáli. Stejně tak i v play off, kde jsme nevyhráli jediný zápas. Sice beru na vědomí, že jsme měli oproti ostatním velice mladý kádr, ale stejně jsme prostě měli na víc.


Štěpán Palán vedl v loňské sezóně juniorku Hradce Králové z pozice kapitána. Teď se chce soustředit naplno na mužskou nejvyšší soutěž. Autor fotky: Jana Nekolová.

Rozhodnutí finále MS před domácím publikem? Jedna z nejhezčích věcí.

Letos naopak není přihlášena Extraliga juniorů a Vy tak musíte hledat uplatnění jinde. Už máte jasno, kde budete v novém ročníku nastupovat? Posílíte jiný juniorský celek, nebo zkusíte štěstí v mužských výběrech Hradce Králové?

Primárně se budu soustředit na Extraligu mužů v Hradci, ale na stole je i možnost zahrát si juniorskou soutěž v jiném týmu.

Co od této výzvy očekáváte, jaké si kladete cíle, a kolik prostoru předpokládáte, že mezi zkušenými spoluhráči dostanete? Jak moc se znáte s členy mužského výběru, a nakolik jste se s nimi už stihl zapojit do tréninku?

Cíl pro letošek je prostý – udržení se v nejvyšší soutěži. Upřímně předpokládám, že prostoru dostanu jen tolik, kolik si svými výkony zasloužím. Se spoluhráči jsem odehrál prakticky celý loňský rok, takže zapojit se do tréninků nebyl až takový problém.

Na nedávném Mistrovství světa junoiorů jste s kategorií U18 dosáhl na zlatou medaili. Můžete se krátce poohlédnout za turnajem? Čekal jste před jeho startem takový úspěch? V čem spočíval zlom ve hře, když se na úvod nedařilo? Který zápas ve Vás zanechal nejhlubší dojmy?

Před startem MSJ jsme s týmem nemysleli na nic jiného než na zlato. Kádr byl silný a chemie v něm neskutečná, takže nebyl důvod klást si jiný cíl. Po úvodních prohrách vládlo v kabině zklamání a smutek, bylo nám jasné, že teď už nemáme prostor pro jakékoliv zaváhání. S trenéry jsme si po večeři sedli a každý z nás si našel na své hře alespoň malé pozitivum, od kterého bychom se měli odrazit. Také jsme od té doby před každým zápasem psali, čím v něm přispějeme týmu. Nejhlubší dojmy ve mně zanechalo rozhodně finále. Atmosféra byla báječná, podařilo se nám vrátit Slovákům potupnou prohru z úvodu turnaje, a ještě navíc se mi poštěstilo vstřelit rozhodující branku.

Dokážete říci, jestli ona vítězná branka ve finále proti Slovensku znamenala nejdůležitější gól Vaší kariéry? Jak jste byl na mistrovství obecně spokojen se svými výkony?

Bezpochyby ano. Rozhodnout finále MS ještě před domácím publikem je jedna z nejhezčích věcí, co se vám ve sportu vůbec může stát. Ze začátku turnaje se mi vůbec nedařilo, moje výkony byly nevyrovnané a často jsem chyboval. Ovšem od zápasu s Kanadou moje výkonnost šla nahoru a ve finálovém zápase si dovolím říci, že jsem zahrál, jak nejlépe jen umím.


Osmnáctka navzdory špatnému vstupu do šampionátu v Liberci, celé MS nakonec vyhrála! Vítěznou branku ve finále proti Slovensku vstřelil právě Palán z Hradce Králové. Autor fotky: Markéta Křížová.