ČMSHb

Hokejbal byl tématem dne na ČT Sport! Proč? Můžou za to úspěchy z Liberce a světový šampionát v Ostravě 2026

V pondělí byl pro hokejbal zajímavý den. Na televizní stanici ČT Sport v tématu dne vystoupili dva zástupci Českomoravského svazu hokejbalu (ČMSHb). Byli jimi předseda svazu Martin Komárek a hokejbalový reprezentant Nicolas Langr. O čem se na ČT Sport ve spojení s hokejbalem mluvilo?

Češi se ve světovém hokejbale řadí mezi úspěšné medailisty i pořadatele šampionátů

V pondělí 2. října 2023 se ve sportovních zprávách na stanici ČT Sport objevil hokejbal, který byl tématem dne. Sportovním novinářům nemohla uniknout skutečnost, že ČMSHb uspořádalo velmi podařené juniorské mistrovství světa v Liberci 2023. Čeští junioři na domácím šampionátu, který se uskutečnil jako první po pandemii, uzmuli 3 zlaté (kategorie U23, U18 a U16 – pozn. red.) a 2 bronzové medaile (kategorie U20 a U21 ženy – pozn. red.). Tento hokejbalový svátek, kde se sešlo 1000 nejlepších hokejbalistů od 14 do 23 let, se povedl i z pořadatelského hlediska. „První půlrok v roce 2023 byl velmi hektický. Nejenomže jsme organizovali mužské, ženské a mládežnické soutěže, ale byla před námi poměrně velká tíha okolností zorganizovat úspěšně mistrovství světa juniorů v Liberci 2023 pro pět věkových kategorií," konstatoval předseda Českomoravského svazu hokejbalu Martin Komárek.

V tomto kontextu také prozradil, že se již dříve jednalo o budoucím místě pořádání mistrovství světa seniorů a seniorek v hokejbalu 2026. Současně jsme jednali s Národní sportovní agenturou (NSA), zástupci krajů a se zástupci magistrátů o finální volbě konání Mistrovství světa seniorů a seniorek pro rok 2026. Vybírali jsme na začátku ze 6 míst, a nakonec se nám do nejužšího hledáčku vešly dvě lokality, které byly těmi dvěma místy, jež do naší úvahy o podobě mistrovství spadaly. Chtěl bych moc poděkovat jak oběma hejtmanům, tak zástupcům samosprávy. Po poměrně dlouhé a troufám si říct i tvrdé diskuzi na naší domácí půdě, jsme pro konání Mistrovství světa v roce 2026 vybrali jako dějiště Ostravu, konkrétně halu ve Vítkovicích. Rozhodování bylo velmi složité a musím říct, že to bylo velmi těsné. Rozhodla zejména skutečnost, že v Ostravě má hala lepší zázemí. Také jsme zohledňovali i to, že naše hráčská základna na Moravě dlouho po takové akci touží,“ řekl k tématu předseda svazu ČMSHb.

To byla první zmínka o tom, kde se bude oficiálně konat světový šampionát mužů a žen v roce 2026. Akce takového formátu se také poprvé v historii uskuteční na území Moravy a Slezska. Druhou lokalitou pro uskutečnění tohoto mistrovství světa byl Hradec Králové. „Nicméně jsme byli osloveni Mezinárodní hokejbalovou federací (ISBHF), jestli bychom se po úspěšném Mistrovství světa juniorů 2023 v Liberci neucházeli ještě o pořádání světového šampionátu pro kategorii U23 v roce 2025, což je za dva roky. Nám se myšlenka líbila a s tímto nápadem jsme oslovili právě Hradec Králové jako druhou perspektivní lokalitu, kterou jsme měli v hledáčku pro Mistrovství světa 2026. Teď probíhá intenzivní komunikace zejména s magistrátem města Hradce Králové o tom, jestli by tato lokace neposloužila pro juniorskou akci,“ doplnil informace Martin Komárek.


Mezinárodní akce hokejbalu v České republice mají svůj zvuk a dobrou návštěvnost

Mistrovství v Liberci také ukázalo, že čeští fanoušci dokáží na stadionech vytvořit skvělou atmosféru. Poslední světový šampionát seniorů a seniorek proběhl v kanadském Montrealu. Češi a Češky na něm získali stříbrné medaile, ale jak turnaj vypadal z tohoto nesportovního pohledu? "Hokejbal v Kanadě není, si myslím, tak proslavený, takže na zápasy chodilo pár stovek diváků a nebyla tam taková atmosféra, kromě finálového utkání tam fanoušci nefandili. Oproti juniorskému šampionátu v Liberci se to nedá srovnávat. Tam byla skvělá atmosféra, diváci fandili, hnali nás samozřejmě k vítězství, ale zároveň to pro nás byl velký tlak, abychom domácí fanoušky nezklamali, ale to se naštěstí nestalo. A jsem rád, že se to konalo v Česku, protože pro nás jako hráče to je samozřejmě speciální,“ zdůraznil pardubický Nicolas Langr, který vedle juniorské reprezentace okusil i tu seniorskou.

Seniorské mistrovství světa v Pardubicích 2017 trhalo rekordy, jak tomu bude v Ostravě?

Pardubické mistrovství světa v hokejbale 2017 přilákalo obrovské množství fanoušků. V pardubické hale padly dva divácké rekordy. Semifinále mezi Čechy a Slováky sledovalo na místě 7592 fanoušků. Ženské finále, kde hrály Češky proti Američankám, vidělo v Pardubicích 3256 diváků. Celkem do turnaje zasáhlo 560 hráčů či hráček. Co se dá očekávat od ostravského šampionátu v roce 2026? „U nás se hokejbal všichni, ať v už klubech nebo v těch nejmenších oddílech, snaží dělat v podstatě na profesionální úrovni, přestože k tomu chodí běžně do práce a starají se o svoji rodinu, či k tomu mají další jiné koníčky," těšilo předsedu ČMSHb.

Věnování se hokejbalu na vysoké úrovni má pak pozitivní vliv na další věci. „Hokejbal, když to řeknu hodně levně, milují natolik, že jsou schopni tomu obětovat velké množství času a podle toho se to samozřejmě odráží i na úrovni či zájmu o mezinárodní akce. Znamená to, že naše hokejbalová rodina má ráda MS a SP a ráda na ně vždycky dorazí, ale není to samozřejmostí. Musíme dělat i další kroky, jako je doprovodný program, akce jak pro děti, tak dospělé. Tímto způsobem se snažíme diváky do hlediště dostat. A nejhlavnější není jenom to, že lidé na zápas přijdou, ale snažíme se také ozvláštnit i atmosféru na šampionátu a zápasech. Snažíme se akce pro diváky dělat tak, aby je to tam bavilo,“ doplnil Martin Komárek.

Seniorské šampionáty probíhají jednou za dva roky. Nicolas Langr mluvil o tom, jak těžké je dostat se do finální nominace. „Samozřejmě ten výběr je celkem dlouhý. Je to vlastně dvouletý cyklus, kdy probíhají různé kempy, na kterých se střídá spousta hráčů, a dostat se do finální nominace není jenom o těch kempech, ale musíte podávat pořád stejné výsledky i v Extralize, abyste byli co nejvíc vidět. Nejdůležitější teď bude samozřejmě chytit tuhle sezónu a já věřím, že když se mi povede, tak budu nejenom na tom nadcházejícím, ale právě pak i na tom domácím v roce 2026,“ zmínil pardubický hokejbalista, který získal stříbrnou medaili s českou seniorskou reprezentací v Kanadě a zlatou v Liberci s kategorií U23. Nicolas Langr dále doplnil, že český výběr do 23 let v Liberci má velký potenciál a mnoho hráčů z něj patří do seniorské hokejbalové reprezentace.


Náš cíl v Liberci byl pomoct místnímu klubu, a aby se tam hokejbal díky té akci stal trošku známějším

A co přineslo liberecké mistrovství světa juniorů? "Co se týče Liberecka, tak náš cíl byl samozřejmě pomoct místnímu klubu, aby se tam hokejbal stal díky této akci trošku známějším, aby týmu, který pracuje se všemi kategoriemi od žáků dolů, to zjednodušilo jeho nábory a přilákalo nové hráče, což zatím vidíme z nově registrovaných a příchozích dětí, takže efekt to na Liberecku mělo. Co se týče sportu z republikového pohledu, tak liberecké mistrovství bylo opravdu velmi dobře navštěvované a musím říct, že návštěvnost překonala i naše vstupní očekávání, které jsme měli. Za to jsme moc rádi a i ohlasy, ať už přímých účastníků nebo zemí, které na šampionát letěly, byly velmi pozitivní,“ zakončil předseda svazu ČMSHb.

Hosté sportovních zpráv na ČT Sport, kteří hovořili o hokejbalu jako o tématu dne - hokejbalový reprezentant Nicolas Langr (vlevo) a předseda ČMSHb Martin Komárek (vpravo). Zdroj fotografie: Vysílání ČT Sport.