MS Ostrava 2026

Mistrovství světa 2026 v Ostravě: Jaké byly počátky jednání o této hokejbalové akci?

Mistrovství světa v hokejbalu 2026 se bude konat v Ostravě. Po dlouhých 9 letech se mezinárodní hokejbal seniorů vrátí zpět do České republiky. Českomoravský svaz (ČMSHb) potvrdil tuto informaci již dříve. Jak probíhala jednání s Mezinárodní hokejbalovou federací (ISBHF) o této akci?

Bude to poprvé v historii hokejbalu, kdy se světový šampionát hokejbalistů z celého světa bude konat na území Moravy a Slezska. Hokejbalová veřejnost o to stála řadu let, a proto k tomu také vedení ČMSHb přihlédlo. Jak se vůbec formovalo mapování situace v Ostravě? A co tento světový šampionát může přinést regionu Morava Sever a Jih? A jak z něj budou těžit moravskoslezské hokejbalové kluby?


ČMSHb se snaží překonávat své limity v pořádání MS

„Mistrovství světa má dvouletý cyklus, proto čekání 9 let není z mého pohledu až tak dlouhá doba. Pandemie COVIDu způsobila, že se MS dospělých nově pořádá v sudých letech, proto jsme žádali ISBHF o pořadatelství v roce 2026. Naším původním záměrem bylo uskutečnit MS už v roce 2025. Komunikace s ISBHF proběhla zcela standardním způsobem, podali jsme kandidaturu na pořádání MS 2026 a náš projekt ve výběrovém řízení ISBHF uspěl,“ pronesl o zájmu pořádat další hokejbalové MS seniorů a seniorek na území ČR Tomáš Březina z ČMSHb a pokračoval: „Každé mistrovství světa dospělých není malou výzvou, vždy se jedná o velkou výzvu. Naším úkolem je organizačně zajistit mistrovství světa na nejvyšší možné úrovni. V přípravě se snažíme nepodcenit žádné detaily. První organizační kroky jsme podnikli už v minulém roce a s přibližujícím datem mistrovství světa bude se naše činnost bude stupňovat. Vždy se snažíme překonávat naše limity a uspořádat mistrovství světa, na které se bude pohlížet, jako na nejlepší akci v historii.“

O místě konání MS v roce 2026 se jednalo velmi dlouho. Rozhodovalo se mezi dvěma lokalitami, ale nakonec z toho vzešla Ostrava. Hrát se bude v Ostravar aréně. Tato lokalita by mohla nalákat velké množství fanoušků. „Jsme moc rádi, že můžeme mistrovství světa ukázat v nové lokalitě. Významnou hokejbalovou mezinárodní akci jsme v Moravskoslezském kraji ještě nikdy v historii nepořádali. Očekáváme velký zájem fanoušků z blízkého regionu a také cílíme na návštěvníky z blízkého Slovenska. Ostrava je známa jako sportovní město, s velkou návštěvností mezinárodních akcí. Jedním z našich cílů je překonat návštěvnické rekordy z roku 2017,“ řekl generální sekretář Českomoravského svazu hokejbalu.

Ostrava nabízí jak kvalitní zázemí pro účastníky, tak logistickou dostupnost pro fanoušky

ČMSHb mapovalo Moravskoslezský kraj jako jeden ze dvou regionů, kde by se mohlo seniorské MS konat. Své o tom ví jeden ze spoluorganizátorů Jonáš Grufík: „Pracovali jsme s celou řadou hledisek, na kterých můžeme postavit kvalitní organizaci MS. Hlavními parametry zde byly zázemí haly, ubytovací a dopravní infrastruktura, která je zde na akce podobného typu připravena. Dalším atributem byla logistická dostupnost jak pro české fanoušky, tak i pro fanoušky ze Slovenska či jiných destinací, kteří mohou vytvořit skvělou atmosféru. Neposledním aspektem je i přístup zástupců z města, kraje a personálu z Ostravar arény, kteří s námi velmi intenzivně spolupracují. V Ostravě mají také bohatou zkušenost s organizací podobných akcí. Jedním z hlavních aspektů však byla Ostravar aréna, která má skutečně profesionální zázemí, a to jak pro hráče, funkcionáře, tak i pro organizátory. Tento fakt jsme si mohli potvrdit na několika návštěvách, kde jsme mohli vidět i provoz během vyprodaného zápasu hokejové Extraligy. Opravdu si myslím, že jsme zvolili místo pro tuto největší akci zcela správně.“

Tato vrcholová hokejbalová akce může přinést nejen městu a kraji, ale i samotnému hokejbalu v Moravskoslezském kraji samé benefity, ale to ukáže čas a samotné MS. „Věřím, že MS v Ostravě může přinést ČMSHb a hokejbalu všeobecně nezapomenutelný zážitek, mohou padat divácké rekordy a hokejbal se právě zde může dostat do většího povědomí široké veřejnosti. Velkou příležitostí zde budou mít i regionální kluby, které ve spolupráci s ČMSHb zde mohou rozvíjet své náborové a marketingové aktivity, což jsme si velmi pozitivně vyzkoušeli i na nedávném juniorském šampionátu v Liberci 2023,“ zakončil svými slovy Jonáš Grufík z ČMSHb.


„Tato akce může přinést hokejbalu na Moravě zcela jasně popularizaci a pomůže místním klubům jak po stránce náborů, tak i třeba zde mohou vzniknout nové spolupráce. Doufám, že se zde uskuteční několik exhibičních utkání a že se si hokejbal najde cestu k co nejširší veřejnosti,“ řekl Milan Liška Chovančík, předseda úseku Rozvoje hokejbalu na Moravě, který dodal, jak se bude jeho úsek podílet na organizaci turnaje: „Samozřejmě se úsek bude podílet na organizaci daného mistrovství, které nezačíná v roce 2026, ale spousta aktivit se budeme společně s dalšími úseky snažit uskutečňovat již v dříve. Akce podobného charakteru nemůže mít za cíl zaměřit se pouze na jeden segment, ale budeme se snažit cílit na širokou veřejnost, která v daném místě konání uvidí nejlepší světový hokejbal, ale také si jej bude moci vyzkoušet na vlastní kůži. Já osobně doufám, že si užijeme skvělou zábavu, na kterou budeme všichni v nejlepším vzpomínat.“

MS v Moravskoslezském kraji je velkým závazkem

Jelikož se MS bude pořádat v Ostravské metropoli, tak se nesmí zapomenout na tamní hokejbalový klub z Poruby. Ten společně s regionálním svazem hokejbalu Morava Sever přidá svou ruku k dílu. „Konání MS v Ostravě je a bude opravdu velká událost, která jistě přiláká davy fanoušků, a nejen ty hokejbalové. Věřím, že se nejen v regionu, ale i na celé Moravě zvedne zájem o hokejbal. V klubu uděláme vše pro to, abychom přivítali nové hokejbalové naděje, které po MS jistě projeví zájem o hokejbal. Momentálně máme za sebou snad nejintenzivnější náborovou činnost v historii našeho klubu. Účastnili jsme se spousty náboru, ať už na různých sportovních akcích nebo náborech před základními školy, nebo lákaly na hokejbal letáky v MHD,“ míní zástupce klubu TJ Sokol Poruba Lukáš Grebeníček, jenž dále zmiňuje: „Náš klub je připraven pomoci jak s organizací, tak i pořádáním doprovodných akcí, rádi přiložíme ruce k dílu. Doprovodný program v naší Balnar aréně určitě může být součástí propagace hokejbalu.“

„MS je vrcholnou světovou hokejbalovou akcí. Už skutečnost, že takovou událost může znovu hostit Česká republika, je obrovská čest. Organizace šampionátu v Ostravě je pro nás proto nesmírný závazek. Velmi dobře si pamatuji špičkovou úroveň organizace mistrovství v Pardubicích. Málo kdo si tehdy uměl představit, že laťka, která byla v té době nastavena plzeňským šampionátem z roku 2009, půjde ještě překonat. A povedlo se. Podobný úkol nyní stojí před týmem organizátorů mistrovství v Ostravě. Spolupráce s našim regionem bude pochopitelně velmi úzká. Málo kdo si totiž dokáže představit, jak náročné je takovou událost zorganizovat na profesionální světové úrovni. Jsem si ale jistý, že ocelové srdce republiky, v celé své kráse a se světovou industriální jedinečností, bude důstojným místem pro akci takového rozsahu a významu. Ze své zkušenosti můžu říct, že obdobné události jsou na severní Moravě velmi oblíbené a hojně navštěvované diváky. Věřím proto, že MS v Ostravě bude minimálně tak skvělou akcí, jako tomu bylo v roce 2017 na východě Čech,“ zakončil člen předsednictva regionálního svazu hokejbalu Morava Sever Vojtěch Novotný.)


Přípravy na mistrovství světa hokejbalu žen a mužů 2026 v Ostravě jsou již momentálně v plném proudu. Bližší informace o této vrcholové akci budeme přinášet i nadále. 

MS Ostrava 2026
Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9