Různé

Pokud chce hráč dlouho vydržet, nesmí tělu jen brát, ale i mu hodně vracet, říká profesionální trenér Petr Adam

Důležitou součástí hokejbalu je také fyzická příprava hráčů. Kladenský útočník Petr Adam s ní pomáhá nejen spoluhráčům, ale v této oblasti se pohybuje profesionálně. Má už několik zkušeností, absolvoval třeba stáž ve švýcarských hokejových klubech nebo působil u ženské čínské reprezentace do 16 let.

Sport obecně roste, rozhodně už to nejde odehrát z gauče

Petře, u hokejbalu se nepohybujete jen v roli hráče, ale jako profesionální trenér sportovců se věnujete i fyzické přípravě spoluhráčů. Co Vás na této práci nejvíce baví?

Když hráči můžu pomoct z akutní bolesti nebo k lepšímu výkonu a spousta dalších věcí, zkrátka vidět posun! To mě vždy potěší. Jinak práce se sportovcem, ať už amatérským nebo profesionálním, je většinou zábavnější a jednodušší. Sportovec totiž chce a zároveň musí, aby rostl.

V posledních dvou sezónách jste v Extralize nevynechal ani jedno utkání, navíc ještě občas nastupujete v druhé nejvyšší soutěži. Jak vnímáte spojení tohoto sportu s Vaší prací?

Těžce, je to často na hraně, manželka je naštěstí velmi tolerantní, ale má taky spoustu pracovních aktivit, takže to musíme pokaždé poskládat a zatím to nějak vychází. (úsměv) Hokejbal je sice amatérský sport, ale Extraliga je časově dost náročná.

Hokejbal hrajete už několikátou sezónu. Mění se postupně fyzická připravenost hráčů? Jsou nároky stále vyšší?

Sport obecně roste, co se týče fyzické připravenosti. Rozhodně už to nejde odehrát tzv. z gauče. Teda pokud pomýšlíte, že chcete hrát co nejlépe. Myslím, že dnes je standard 2-3x týdně hřiště s hokejkou plus 2x posilovna (vršek, spodek) a to se bavíme o tréninku v sezóně, což je udržovací fáze. Posouvat a zlepšovat hranice těla musíte v off-season.

Kromě vzdělání a kurzů jste také prošel například stážemi ve švýcarských hokejových klubech. Co konkrétně to obnášelo a jaké zkušenosti Vám to dalo?

To byl asi největší posun v té práci, najednou vidíte věci úplně jinak, ale zároveň je to smutné. Florbal v tomhle hokejbal přeskočil, tam už hodně týmů má kondičního trenéra i pro mládež. Pro áčko je to v podstatě samozřejmost. V hokejbale bohužel stále platí, neříkám že všichni, ale většina trenérů má pořád pocit, že ví, co dělat v „off-season“. Každý trenér vás umí utýrat tak, že se tři dny nemůžete hýbat, ale o tom to není! Pokud mám srovnávat obecně profi sport a amatérský sport, tak největší problém konkrétně v hokejbale je, že na letní nebo zimní fyzickou přípravu je zkrátka málo času. Hráč musí přijít připravený ideálně měsíc dopředu.


O letošní zimní přípravu kladenských hokejbalistů se mimo hřiště postaral Petr Adam, který je profesionálním trenérem. Autor fotky: HBC Kladno.

Každý sportovec musí být opravdu hybridní atlet

Ve své kariéře jste už také jako kondiční trenér vedl čínskou hokejovou reprezentaci U16. Na co jste se zaměřoval u tohoto zahraničního týmu?

Byla to velmi zvláštní a zároveň obohacující zkušenost. Myslím, že to trvalo přibližně dva měsíce a jednalo se o ženský širší výběr reprezentace, abych to upřesnil. Každopádně jedna zkušenost byla práce s dívkami ve velkém kolektivu a další zkušenost jejich zvyky a mentalita, která je absolutně odlišná. Například většina holek přišla na warm-up v dlouhém péřovém kabátu s telefonem v ruce. (úsměv) Takže chvilku trvalo, než jsme je naučili fungovat dle našeho tréninkového systému.

Trénujete nejen hokejisty, hokejbalisty, ale také jiné sportovce. Jaká specifika má každá sportovní oblast? Liší se výrazně příprava každého jednotlivce podle jeho sportu?

Dnes je ten směr celkem podobný, každý sportovec musí být opravdu hybridní atlet. Myslím, že nejvíc je třeba pracovat s hráčem 1:1 na té individualizaci a snažit se pochopit jeho nastavení a tělo tak, aby byl připraven na jeho maximum! Určitě má ale každý sport svá specifika. Hokejbal konkrétně je velmi komplexní sport a opravdu velmi náročný na záda, kolena, kyčle atd. Takže pokud chce hráč dlouho vydržet, nesmí tělu jen brát, ale i mu v podobě správného tréninku a stravování hodně vracet.

Staral jste se už o přípravu několika sportovců. Jaké známé osobnosti máte možnost trénovat?

Teď konkrétně už je po všem, většina hráčů už jede závěr fyzické přípravy ve svém týmu. Jinak v průběhu sezóny pomáhám pár klukům z Chance ligy, kde konzultujeme tréninky nebo jídlo. Spoustu dalších nadějných kluků řešíme individuálně nebo online. Fotbal, tenis, basketball... většina jsou spíš mladší ročníky.

Práce Vám už přinesla bohaté zkušenosti, ale stále se ještě můžete posouvat. Máte nějaké cíle, čeho chcete v oblasti trénování sportovců dosáhnout?

Plány jsou různé, času je málo. Určitě chci navštívit ještě spoustu seminářů, které mě posunou zase o kus dál, a dočíst nějaké knížky, vzdělávání není nikdy dost. Jinak uvidíme, možná se zase naskytne spolupráce v nějakém větším klubu, teď zatím nabídky nedávaly smysl v podobě dojíždění apod. Pokud to bude zajímavé, rád bych to vyzkoušel. (úsměv)


Petr Adam pravidelně nastupujete v extraligovém Kladně, kde patří k nejproduktivnějším hráčům. Autor fotky: HBC Kladno.