Historie hokejbalu

Každý se obětoval pro úspěch a hokejbal jsme hráli srdcem, vzpomíná pamětník úspěchů zlaté generace Ondřej Kejř

Letošní mistrovství světa v hokejbalu se kvapem blíží a česká reprezentace na něm bude obhajovat stříbrné medaile. Poslední zlatý úspěch byl ovšem zaznamenán v roce 2011. Jedním z pamětníků zlatých šampionátů byl i útočník Ondřej Kejř, který zavzpomínal na tyto krásné hokejbalové okamžiky.

Měli mnohem větší motivaci získat titul na domácí půdě

Ondro, na mezinárodním poli jste se stal dvojnásobným mistrem světa v letech 2009 a 2011. Jaké to byly pro Vás pocity a jak jste to celé prožíval?

Sice už je to pěkných pár let, ale vždycky na tohle období rád vzpomínám. Myslím si, že jsme oba tituly vyhráli zaslouženě. Na obou šampionátech jsme měli výbornou partu a všechno si dokonale sedlo. Byla to euforie, radost a pocit štěstí.

V roce 2009 to bylo pro Vás doslova doma v Plzni. Co to pro Vás osobně znamenalo?

Český hokejbal tehdy čekal na zlato víc jak deset let, a proto jsme měli mnohem větší motivaci získat titul na domácí půdě. Od začátku šampionátu nás táhli fanoušci, kteří nám vytvořili skvělou kulisu. Na zápasy jich chodilo tisíce, a to nám v klíčových momentech dodávalo sílu. Hlavně v semifinále proti Slovensku, které jsme rozhodli až v prodloužení. Měl jsme na stadionu celou rodinu, tak to pro mě bylo něco výjimečného. Vyhrát finále doma v Plzni, pověsit si na krk zlatou medaili a zazpívat si hymnu s celou halou, víc už se asi ve sportovní kariéře zažít nedá.

V roce 2011 úspěšná obhajoba v Bratislavě a podruhé za sebou zlato. Vzpomenete si ještě, jak se toto zlaté vítězství zrodilo?

Po základní skupině asi málokdo čekal, že dokážeme titul obhájit. Vyhráli jsme jen dva zápasy a skončili jsme až třetí. Ale trenéři nás skvěle připravili na rozhodující zápasy a my jsme věřili v sílu mužstva. Vybojovali jsme si finále, ve kterém jsme pak porazili Kanadu, a to je vždycky něco speciálního. Navíc jsme obhájili titul mistrů světa, takže co víc si přát.

V čem podle Vás tkvělo kouzlo této úspěšné party?

Bylo to přístupem všech hráčů, kteří se v týmu sešli. Každý toužil po medaili, každý se obětoval pro úspěch a zároveň jsme se všichni bavili hokejbalem. Zkrátka jsme ho hráli srdcem. A to je faktor, který vždy rozhoduje.

Ondřej Kejř se stal poprvé mistrem světa na šampionátu v Plzni v roce 2009. Autor fotky: Zdeněk Vaiz.

Konfrontace s těmi nejlepšími hráči na světě člověka vždycky posune

Co Vám osobně tyto úspěšné turnaje přinesly do další fáze hokejbalové kariéry?

Konfrontace s těmi nejlepšími hráči na světě člověka vždycky posune. Uvědomil jsem si, že na sobě musím pořád tvrdě makat, abych se jim mohl rovnat. Dalo mi to pokoru, že nic není zadarmo.

V roce 2013 jste se dostali do finále, které bohužel skončilo stříbrné. Nejvíce v paměti utkvěla semifinálová bitva s domácí Kanadou, která tenkrát prohru neunesla. Co podle Vás v tomto zápase rozhodlo ve váš prospěch a v čem naopak Kanada zaostávala?

Já bych ani neřekl, že Kanada herně zaostávala. Ale neunesli, že jsme proměnili tolik šancí, a před koncem zápasu se do nás pustili. Nebylo to od nich nic neobvyklého. Kanada vždycky reagovala emotivně, když se dostala do úzkých. Ale tentokrát už to bylo za hranou. Byla z toho hromadná šarvátka, a to nám zkazilo radost z jinak povedeného zápasu.

Na klubové úrovni jste zaznamenal s vaší mateřskou Plzní jediný titul v roce 2005. Od té doby se nepodařilo další klubový úspěch přidat. Co podle Vás současnému kádru Plzně schází k tomu, aby zase atakovala nejvyšší příčky?

Do týmu přišlo hodně mladých hráčů, kteří potřebují určitý čas na to, aby herně vyspěli a získali potřebné zkušenosti. A když na sobě budou pracovat, kdoví, třeba jednou i oni získají titul hokejbalového mistra republiky.

Poslední otázka: Hraje Ondřej Kejř ještě hokejbal?

V hokejbale už mám nejlepší léta za sebou, tak jsem hokejbalové rukavice asi dvě sezóny nazpátek pověsil na hřebík.

Ondřej Kejř naposledy nastupoval v naší nejvyšší hokejbalové soutěži v sezóně 2021/2022. Autor fotky: Milan Podpera.

Klubové úspěchy:

  • 1x mistr Extraligy s HBC Plzeň (2005)
  • 1x vicemistr Extraligy s HBC Plzeň (2010)

Reprezentační úspěchy:

  • 2x mistr světa (2009, 2011)
  • vicemistr světa (2007, 2013)

Individuální úspěchy:

  • Nejlepší hokejbalista světa (2011)