Reprezentace

Každá medaile z MS se počítá, komentuje výsledek české osmnáctky její kapitán Václav Kachlík

Česká osmnáctka vybojovala minulý týden bronzové medaile na MS v Žilině. Jejím lídrem jak na hřišti, tak v kabině byl Václav Kachlík. Kapitán tohoto výběru přidal k zisku bronzových medailí i účast v All-Star týmu turnaje.

Zahajovací ceremoniál byl pro mě zcela nový zážitek

Václave, účastnil jste se na počátku července juniorského MS v Žilině. Celý šampionát začal zahajovacím ceremoniálem, jak jste si ho užil a zažil jste někdy něco takového?

Zahajovací ceremoniál byl pro mě zcela nový zážitek. Myslím si, že to byl ze strany pořadatelů velice dobrý nápad, protože jak pochod na náměstí, tak i následné proslovy, byly velice zábavné.

Dokonce i Vy jste se objevil na pódiu. Můžete nám prozradit něco o Vašem účinkování?

Na pódium jsem šel společně s kapitány dvou týmů U16. Moderátor si pro každou zemi připravil něco jiného, po nás chtěl, abychom zazpívali píseň Vysoký Jalovec.

Přestože jste odehráli výborný turnaj, dokonce jste porazili budoucího mistra světa Kanadu, tak z toho byla „až“ třetí příčka. Jak tento úspěch vnímáte?

Myslím si, že každá medaile z MS se počítá, nicméně mě trochu mrzí systém turnaje, který z důvodu absence semifinále dovoloval pouze jedno zaváhání. Kdyby semifinále bylo, tak si troufám říct, že bychom si dokráčeli pro zlato.

Náš celkový výkon nebyl založený na jednotlivcích

Vám osobně se na turnaji velmi dařilo, patřil jste mezi nejproduktivnější hráče Vašeho týmu a po zásluze jste se dostal do All-Star týmu turnaje. Se svými výkony musíte být spokojený, ne?

Kdyby mi před turnajem někdo řekl, že mi to takhle půjde, tak mu nevěřím. Jsem více než spokojený.

Góly do sítě soupeřů padaly často po Vaší souhře s Honzou Pavlíkem. Počítal jste před turnajem, že Vám to takto společně půjde, nebo to pro Vás bylo překvapení?

O Hanzim (Jan Pavlík, pozn. red.) jsem věděl, že je to velmi kvalitní hráč, i přesto jsem nečekal, že nám to půjde až takovým způsobem. Každý zápas mě nacházel takřka poslepu.

Ve všech rozhovorech týkajících se české osmnáctky se nejčastěji skloňují slova jako tým, parta nebo soudržnost. Jak byste Vy popsal mužstvo, které se utvořilo pro tento turnaj?

Náš celkový výkon nebyl založený na jednotlivcích, ale na celém týmu. V důležitých momentech jsme se vždy navzájem podpořili a dokázali najít herní pohodu. Mám na to asi stejný pohled jako ostatní, náš tým i parta byly naprosto jedinečné.

Václav Kachlík na juniorském mistrovství světa v Žilině vsítil sedm gólů a na šest nahrál. Autor fotky: Žilina2024.

Zažít atmosféru domácího MS je velkou motivací

Příští rok se koná MS kategorie U20, do které budete už spadat. Je tento turnaj dalším cílem ve Vaší reprezentační cestě?

Samozřejmě ano. Doufám, že se celý příští rok budu prezentovat kvalitními výkony, abych se v závěrečné nominaci na MS zase objevil.

Šampionát se uskuteční nedaleko Vašeho domova v Hradci Králové, může být i toto přidanou motivací pro účast na MS?

Zažít atmosféru domácího MS, kde vás fanoušci ženou kupředu, je velkou motivací. Moc bych si přál dostat se do výběru české reprezentace.

Po takto náročné a dlouhé sezóně, jak plánujete regeneraci a následnou letní přípravu?

Teď mám v plánu nevidět hokejku až do konce července, pak nám začíná letní příprava. Letní příprava se do soustředění, které máme v polovině srpna, bude zaměřovat hlavně na fyzickou kondici. Po něm už naplno s hokejkami.