Osobnosti hokejbalu

Vyhrávali jsme jako tým, kde si nikdo na nic nehrál a každý znal svou roli, vzpomíná Jan Příhoda

Dalším hráčem z kladenské líhně, jenž je rovněž osobností hokejbalu, je univerzální hráč Jan Příhoda. Tento dvojnásobný mistr světa se poohlíží za celou svou kariérou a zavzpomínal na nejkrásnější okamžiky. Jak prožíval vítěznou cestu Kladna. A proč skončil na nejvyšší úrovni relativně brzy?

Zápasy v play off jsem si vyloženě užíval

Honzo, jako hráč jste zažil s českou hokejbalovou reprezentací velké úspěchy a byl jejím členem při zisku dvou titulů mistra světa. Jak na tyto úspěchy vzpomínáte?

Hlavně nezapomenu, jakou cestou jsme se k těm úspěchům dostali. My jsme snad neměli ani jednoho hráče v popředí kanadského bodování, a přesto jsme dokázali vyhrát. Vyhrávali jsme jako tým, kde si nikdo na nic nehrál a každý znal svou roli. Pamatuji si, jak mi Aleš Kypet řekl, že byl na hřišti jedno střídání za třetinu, ale bral to tak. Byli jsme jedna parta od brankáře až po maséra, na kterého jsme se týmově složili (smích).

Co vám osobně oba úspěšné turnaje přinesly do další fáze hokejbalové kariéry?

Spoustu zkušeností k nezaplacení, hlavně do těžkých zápasů v play off, kdy jsem si tyto zápasy vyloženě užíval, bavily mě a nestresoval jsem se, jak to dopadne.

Letošní hokejbalové MS se konalo po devíti letech ve Švýcarsku, kde Češi skončili druzí. Vy jste byl právě v roce 2015 členem českého výběru, který tehdy skončil na třetím místě. Bylo tehdy v síle Čechů získat více než jen bronzovou medaili?

Nejspíše to v našich silách nebylo. Slováci byli ohromně silní, sebevědomí a věřili si na nás poté, co nás porazili ve finále předešlého MS. Tenkrát to mrzelo, ale už je to dlouhá doba.

Nejvyšší Extraligu jste hrál naposledy v roce 2016. V následující sezóně se hrálo hokejbalové mistrovství světa znovu v ČR. Nelitujete zpětně toho, nebo nevyčítáte si, že jste si ještě neprodloužil sezónu o další rok a mohl tak zabojovat o nominaci podruhé na domácí šampionát?

Nevyčítám si vůbec nic, už jsem měl skončit o rok dříve. Mě už tehdy hokejbal víc ubíjel, než aby mi dělal radost. Nebavil mě. Každé ráno jsem vstával s pocitem, že na trénink musím, ne že se na něj těším. Dlouho jsem nemohl na hokejbal chodit ani jako divák. Až po dvou třech letech jsem tomu zase přišel na chuť.

Tým HBC Kladno v sezóně 2014/15, kdy ve finále Rysové porazili Vlašim. Jan Příhoda byl důležitou součástí týmu. Zdroj fotky: HBC Kladno.

Musel jsem rychle do podřepu, aby mě spoluhráči neudusili

Na klubové úrovni jste nastupoval v Extralize pouze za HBC Kladno a získal s ním celkem pět titulů v letech 2009–2015. V čem byl podle vás tento tým tak dominantní, že si během krátkých let podmanil nejvyšší soutěž?

Začalo to příchodem Drahoše (pozn. Drahomír Kadlec), který si nás vzal do parády. Chvíli to trvalo, než si to sedlo, ale pak to byla jízda. A musím vyzdvihnout Trkyho a Topola (pozn. Michal Trčka a Libor Topolánek). Bez nich by to bylo o dost těžší vyhrát.

Pan Drahomír Kadlec byl tehdy trenérem kladenského celku a současně také reprezentace mužů. Jak byste tuto osobu nejlépe charakterizoval a čeho jste si na něm nejvíce cenil?

Drahoš je Drahoš (smích). Celý život hrál hokej, znal kabinu a věděl, co si jako hráč mohl dovolit, kdy ulevit a kdy pořádně máknout. S tímhle k hráčům, dle mého názoru, přistupoval. Taky uměl seřvat celý tým, že to není podle jeho gusta, a týden na to si nechal od těch hráčů oholit hlavu. Pokaždé byl s nimi na jedné lodi.

V sezóně 2010/2011 získal kladenský klub svůj třetí titul po sobě a dovršil tak zlatý hattrick. Vy jste v této sezóně byl nejen jeho kapitánem, ale také jste vstřelil vítězný gól ve třetím finále proti Elbě Ústí nad Labem. Jaké jste prožíval pocity a co se v tu chvíli ve vás odehrávalo?

Podíval jsem se na rozhodčí, jestli opravdu branku uznal, a musel rychle do podřepu, aby mě spoluhráči neudusili, když na mě naskákali (smích). Byl jsem rád, že jsme vyhráli potřetí za sebou, a myslel jsem, že se to jen tak už nepovede, a ejhle, je tady nadvláda Kertu. Na nich je vidět, že to opravdu umí a baví se tím.

V roce 2016 jste mohli získat svůj druhý zlatý hattrick (titul získaný v letech 2014 a 2015), ale tehdy vás v rozhodujícím finále porazily HBC Pardubice. Proč to podle vás nevyšlo a v čem byl soupeř lepší?

Četl jsem před finále rozhovor s jedním pardubickým hráčem, že si klidně nechá urvat koleno, jen aby vyhráli. Oni tam šli vyhrát i za cenu, že tam nechají život. Náš přístup takový nebyl, a proto zaslouženě vyhráli.

Poslední otázka. Hraje stále Jan Příhoda hokejbal a pokud ano, ve kterém klubu?

Hraji kladenskou ligu za tým Sun Devils, ale moc tomu nedávám. Minulou sezónu jsem byl jen dvakrát a stačilo mi to.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
Elba DDM Ústí nad...
0 0:0 0
2
HBC Pardubice
0 0:0 0
3
HBC Hostivař
0 0:0 0
4
HBC Hradec...
0 0:0 0
5
HBC Plzeň
0 0:0 0
6
HBC Svítkov Stars...
0 0:0 0
7
HBC Tygři Mladá...
0 0:0 0
8
HbK Karviná
0 0:0 0
9
HC Kert Park Praha
0 0:0 0
10
SK Hokejbal Letohrad
0 0:0 0
11
HBC Kladno
0 0:0 0
12
TJ Snack Dobřany
0 0:0 0