CROSSDOCK Extraliga

Byla to pro mě obrovská příležitost, do které jsem dal maximum, ohlíží se za hostováním Vítek Fanderlik

Přípravy na extraligovou sezónu jsou v plném proudu. Hned po skončení uplynulého ročníku s ní začal Vítek Fanderlik, aby byl po operaci v co nejlepší formě. Hradecký obránce kvůli ní neodehrál minulý rok všechna utkání, přesto na hostování ve Svítkově získal bronz a byl v širší reprezentaci.

Bylo inspirující vidět, jak skvěle může fungovat tým

Vítku, ke konci základní části uplynulé sezóny jste zamířil na hostování do Svítkova, se kterým jste získal bronz. Co Vám působení v tomto týmu dalo?

V první řadě mi tato zkušenost přinesla cenný nadhled a skvělý zážitek. Poprvé jsem měl možnost hrát za jiný tým než za ten, ve kterém jsem vyrůstal. Byla to pro mě obrovská příležitost, do které jsem dal maximum. Bylo inspirující vidět, jak skvěle může fungovat tým – od hráčů přes fanoušky až po realizační tým. I když jsme nedosáhli na cennější medaili, s odstupem času vnímám třetí místo v České republice jako velký úspěch.

S Hradcem Králové jste se v posledních sezónách nedostali do play off, zatímco se Svítkovem jste došli až do pátého semifinálového utkání. Jak rozdílné zkušenosti to byly?

Jak už jsem zmínil, v play off jsem měl možnost být součástí týmu, který fungoval na velmi vysoké úrovni. Tým sice měl mladé hráče, ale oplýval nesmírnou kvalitou. Po několika týdnech rozkoukávání jsem začal věřit, že s několika posilami máme šanci na úspěch. Naopak Hradec Králové v oblasti hokejbalu prochází velkou obměnou a revitalizací klubu, což si vyžaduje čas. Letos probíhají zásadní změny v kádru, areálu a také v práci s mládeží. Věřím, že pokud vydrží současné nadšení a tvrdá práce, posune to A-tým i celý klub kupředu.

V uplynulém ročníku jste kvůli zranění nemohl odehrát všechny zápasy, ale hned po pauze jste v prvním souboji vsítil gól a na dva nahrál. Dostal jste se rychle do zápasového tempa?

Pro mě osobně to bylo hektické období. Po operaci jsem ani nedoufal, že budu moci dohrát jarní část sezóny, natož se zúčastnit play off nebo bojovat o místo v reprezentaci. Nakonec proběhla rekonvalescence nad očekávání dobře a po dvou měsících jsem se vrátil k tréninku. I když jsem nebyl v ideální kondici, domluvili jsme se s realizačním týmem, že zkusím nastoupit proti Karviné, a zápas se mi vydařil. I když jsem se necítil ve stoprocentní formě, chtěl jsem se co nejdříve vrátit do hokejbalového prostředí.

Hradecký Vítek Fanderlik si loni vybojoval bronz, když hostoval na konci sezóny ve Svítkově. Autor fotky: Štefan Havran.

Letní přípravu jsem zahájil dříve než ostatní spoluhráči

Bojoval jste také o Mistrovství světa ve Švýcarsku, v širší nominaci jste byl až do posledního soustředění. Jak Vás to mrzelo, když jste se do konečné podoby těsně nevešel?

S hlavním trenérem reprezentace jsem byl v kontaktu už před operací, ale nemohl jsem slíbit, že se zapojím do širší nominace a budu bojovat o místo na mistrovství světa. Nakonec jsem se připojil v posledních fázích přípravy. Samozřejmě mě mrzelo, že jsem se nedostal do finální nominace, ale jak už jsem zmínil, nebyl jsem v nejlepší kondici, takže jsem možnost bojovat o mistrovství vnímal spíše jako bonus k již úspěšné sezoně.

Další šampionát se uskuteční za necelé dva roky v Ostravě. Je velká motivace dostat se na domácí mistrovství?

Mám obrovskou motivaci. Letní přípravu jsem zahájil dříve než ostatní spoluhráči, abych se po operaci dostal zpět do formy. Reprezentovat Českou republiku na domácím mistrovství je pro mě velký sen. Pevně věřím, že se mi letošní sezona vydaří a že se budu moci o nominaci porvat s ostatními hráči.

Příští měsíc už začne nová sezóna. Jak se na ni připravujete? Máte naplánovaná také nějaká přípravná utkání?

Prakticky jsem začal s přípravou ihned po skončení minulé sezony. Operace byla velkým zásahem do mého zdraví, a proto jsem potřeboval intenzivnější trénink. Nyní už trénuji společně s týmem pod vedením atletického trenéra. Tento týden nás čeká přípravný turnaj v Novém Strašecí a před začátkem sezony absolvujeme několik přípravných utkání. Věřím, že nám turnaj pomůže v sehranosti a doladění finálních formací, abychom do nové sezony vstoupili pokorně a plně připraveni.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
Elba DDM Ústí nad...
0 0:0 0
2
HBC Pardubice
0 0:0 0
3
HBC Hostivař
0 0:0 0
4
HBC Hradec...
0 0:0 0
5
HBC Plzeň
0 0:0 0
6
HBC Svítkov Stars...
0 0:0 0
7
HBC Tygři Mladá...
0 0:0 0
8
HbK Karviná
0 0:0 0
9
HC Kert Park Praha
0 0:0 0
10
SK Hokejbal Letohrad
0 0:0 0
11
HBC Kladno
0 0:0 0
12
TJ Snack Dobřany
0 0:0 0