CROSSDOCK Extraliga

Chci klubu vracet to, co dal na začátku mně, říká Milan Jelen, asistent trenéra Kert Parku

Do začátku nového ročníku CROSSDOCK Extraligy zbývá už jen den a všechny kluby mají za sebou letní přípravu. Nejinak tomu bylo na Lužinách v Kert Parku Praha. Člen realizačního týmu Milan Jelen povyprávěl o plánech na novou sezónu a také o tom, v jakém složení do ní tým vstoupí.

Příprava byla kratší, ale o to intenzivnější

Pane trenére, ještě se vraťme k minulé sezóně, ve které Kert Park skončil na prvním místě a ovládl ji tak posedmé za sebou. Jak byste ji komplexně zhodnotil?

Sezóna byla opravdu těžká, minimálně ten začátek, v podstatě ten tým se dával dohromady, spousta hráčů nebyla k dispozici, nebo skončila a přišlo k nám spoustu nových kluků, kteří se museli přizpůsobit hernímu systému a také tomu, jakým způsobem hráči v Kert Parku trénují a jakým způsobem na sebe navzájem reagují. Bylo to těžké, ale naštěstí to na konci dobře dopadlo. Sezóna byla úspěšná.

O víkendu začne nový ročník Extraligy. Jak jste se na něj připravovali?

Příprava samozřejmě proběhla, měli jsme k dispozici většinu našeho kádru. Tím, že jsme vyhráli posedmé Extraligu, tak nám začala později a pořád dost hráčů nemáme k dispozici. Na začátku jsme absolvovali tréninkové jednotky, což byla suchá příprava. Následně jsme měli soustředění v Dobřanech, kde si myslím, že to bylo opravdu velmi dobře pojato a zároveň tam došlo k tomu, že A tým a juniorka nějakým způsobem spolu kooperuje, takže toto soustředění bylo vlastně společné, a to je určitě do začátku sezóny velká výhoda, protože někteří hráči juniorského věku do našeho A týmu určitě zasáhnou. Odehráli jsme tam také dvě přípravná utkání s Dobřany a Plzní. Bylo důležité také vidět, jak někteří hráči budou reagovat na koncept hry, který se na Kertu dělá. Takže příprava byla slušná, ale jak říkám, oproti jiným klubům byla kratší a bývá o to intenzivnější, protože když končíte na konci června, tak máte červenec v podstatě volný, ale když k tomu máte šest až sedm kluků v reprezentaci, tak vám končí někdy v půlce července, pak potřebují také nějaký oddech a do toho potřebujete právě ke konci července, nejpozději začátkem srpna zahájit přípravu, tak to prostě nedáte. Sedmkrát jsme byli ve finále, sedmkrát jsme vyhráli, takže koncept té přípravy musíte nějaký způsobem uzpůsobit.

V jakém složení do ní budete vstupovat?

Tím, že jsem sedm let v tomto klubu, tak první tři čtyři roky tam vždycky k nějaké obměně došlo, ale nebylo to tak razantní. Je pravda, že za poslední dva získané tituly, byla obměna opravdu velká. Takže ano, odchody tam jsou, někteří kluci kvůli zranění budou na začátek soutěže mimo hru, teď už tradičně Martin a Jiří Kručkovi pravděpodobně na podzim k dispozici nebudou, takže ten tým, jak končil sezónu, tak minimálně třetina hráčů tam nebude. Snažili jsme se tým doplnit, oslovili jsme určitou skupinu některých hráčů, a ne každý se rozhodl pro náš klub, takže nějaké dohody dopadly a část z nich jsou také nové příchody. Teď to celé bude na realizačním týmu, abychom to udělali tak, že hráči budou pracovat hned od začátku a trošku i počítáme, že některým bude trvat, než to dostanou do sebe.


Vnitřně si přeji, aby česká Extraliga patřila mezi nejlepší nejen evropské, ale i světové soutěže

Do soutěže budete vstupovat v roli, která vám již není několik let cizí a tou je obhájce titulu. Budou vaše cíle letos opět ty nejvyšší, které chcete atakovat?

Myslím si, že všechny kluby, kteří hrají naší nejvyšší Extraligu, tak každý ten tým by měl mít ambice tu soutěž vyhrát. Takže říkat: „Jo, my se jdeme zúčastnit, hlavně nesestoupit nebo tak něco.“, není úplně na místě. Já si třeba vnitřně přeji, aby česká Extraliga patřila mezi nejlepší nejen evropské, ale světové soutěže, i třeba z hlediska marketingu, aby do té soutěže a do klubů chtěli chodit ti nejlepší hráči, a to nejen z Čech, ale také z Moravy, Slovenska nebo z jiných států. To je takový můj vnitřní cíl. Takže i my máme ty nejvyšší cíle, ale určitě půjdeme skromně, zápas od zápasu a budeme se snažit o to, aby naše hra gradovala a měla výsledky. Budeme mít co dělat, abychom ze začátku dostali náš kádr na nějakou herní úroveň, která bude odpovídat tomu, co po hráčích chceme.

První extraligový zápas odehrajete v sobotu na domácím hřišti proti Dobřanům, který bude vysílán živě. Co od tohoto utkání očekáváte?

S týmem, jakým jsou Dobřany, je to vždy fyzicky náročný hokejbal. Jejich kluci už v tom přípravném utkání ukázali, že jejich fyzický fond a dravost tam prostě je a bude to pro nás určitě těžké utkání. Věřím tomu, že se s tím popereme a nějakým způsobem zareagujeme i třeba na věci, které nám úplně v té přípravě nevycházely a věřím, že první body v nové sezóně získáme.

Vy jste před začátkem loňské sezóny z klubu odešel, ale na jaře se vrátil zpět a mohl tak zažít další mistrovské oslavy. Měl jste letos opět stejné myšlenky, že byste nepokračoval, nebo tato úvaha nebyla na místě?

Je to hrozné v tom, že člověk něco prohlásí, jako že chce, aby to takhle bylo, ale vnitřně to třeba tak necítí, nebo se snažíte kompenzovat ty roky směrem k rodině, práci a dalším věcem, ale prostě pak vás to strhne a jdete do toho zpátky. Letos jsem věděl, že do toho půjdu, společně s Davidem Kunou, Tomášem Dohnalem, Petrem Nahodilem a dalšími, kteří tam jsou, protože já už cítím několik sezón, že tomu klubu chci vracet to, co na začátku dal mně, takže i v době, kdy ta generace kluků, kteří byli dlouhé roky TOP, tak prostě stárne, mění se jim životní priority a další věci, takže dochází k nějaké přestavbě a v tenhle moment já cítím jako trenér, že co budu moci nabídnout, tak tomu klubu dám a kluky v tom nechci nechat samotné. Je to takové deja-vu, pokračování.

Kert Park v minulé sezóně získal sedmý titul v řadě. Podaří se mu v letošním ročníku vybojovat osmý? Autor fotky: Jaroslav Soukup.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
1 11:4 3
2
HBC Plzeň
1 4:0 3
3
HBC Svítkov Stars...
1 7:5 3
4
HBC Kladno
1 4:2 3
5
HBC Tygři Mladá...
1 5:4 3
6
HC Kert Park Praha
1 3:2 3
7
HBC Hradec...
1 4:5 0
8
TJ Snack Dobřany
1 2:3 0
9
Elba DDM Ústí nad...
1 5:7 0
10
SK Hokejbal Letohrad
1 2:4 0
11
HBC Pardubice
1 0:4 0
12
HbK Karviná
1 4:11 0